Indemnizaţie de mămică de lux: 4.000 de lei pe lună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 femei din Galaţi încasează indemnizaţii pentru creşterea copilului de  4.000 de lei. Beneficiarele au lucrat în justiţie, sistemul bancar, mediul universitar, IT sau telefonie mobilă şi au avut înainte salarii de lux.

Chiar dacă cei mai mulţi beneficiari se plâng că valoarea indemnizaţiei este prea mică ca să le acopere toate cheltuielile, există şi cazuri mai fericite, de persoane care primesc indemnizaţia maximă. Este vorba părinţi ale căror venituri realizate anterior naşterii au fost destul de consistente, ajungând până la 5.000 de lei.

CITIŢI ŞI: EXCLUSIV: Cum să furi statul cu alocaţia pentru copii


Judecătoarele şi cadrele universitarele sunt cele mai câştigate

„Din totalul de 3.810 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului (în majoritate femei), 18 primesc suma maximă de 4.000 de lei. Toate aceste persoane sunt mămici şi provin din justiţie, mediul universitar sau sistemul bancar. Dacă nu ar fi existat acest plafon, de 85% din salariu, cu siguranţă ar fi primit sume mult mai mari”, susţine directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea.

Alţi 1.182 de beneficiari au primit  sume între 601 şi 2000 de lei lunar. Alţi 103 au beneficiat de indemnizaţii cuprinse între 2001 şi 3000 de lei, în timp ce 30 de persoane au beneficiat de indemnizaţii cuprinse între 3.000 şi 3.999 lei.

Bărbaţii primesc indemnizaţii mai mici


Gălăţeanul Cristi Bulişteanu ( 31 de ani) este unul dintre cei 500 de bărbaţi din oraş care au trecut de la jobul obişnuit la cel de tătic. El este  în concediu pentru creşterea fiicei lui, Miruna, în vârstă de un an de zile. Cristi recunoaşte că ideea de a intra în concediu de creşterea copilului a fost dictată de raţiuni financiare. „Soţia mea are un salariu mult mai mare decât al meu. În plus, riscam să-mi pierd locul de muncă”, a spus Cristi Bulişteanu.  

Potrivit şefului AJPS Galaţi, tăticii primesc sume de bani cuprinse între 600 lei şi 1.500 lei. „Bărbaţii nu primesc sume aşa mari ca mămicile. De cele mai multe ori ei provin din familii în care mama nu a lucrat niciodată. Alţii aleg să intre în concediu maternal de frica de a nu-şi pierde locul de muncă”, ne-a declarat în exclusivitate Olimpia Ralea.

Bani mai mulţi şi pentru sarcinile multiple

Mămicile care dau naştere la mai mulţi copii primesc ajutor de la stat pentru fiecare copil în parte cu menţiunea că pentru primul copil indemnizaţia este de 600 de lei sau, opţional, de 85 % din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Începând cu al doilea copil se primeşte o indemnizaţie de 600 de lei. O nouă prevedere legislativă îi dă posibilitatea părintelui supravieţuitor, în cazul în care părintele beneficiar al indemnizaţiei de creştere a copilului a decedat, de a prelua concediul pentru creşterea copilului

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite