EXCLUSIV Scandal la Universitatea „Dunărea de Jos”-A fost majorată taxa de înmatriculare a studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Studenţilor acuză Senatul universităţii că a luat această decizie fără să ţină cont de dezacordul celor vizaţi. Rectorul Viorel Mânzu se apără spunând că toate deciziile se iau cu majoritate de voturi

Invitaţi doar la şedinţele festive de Senat şi uitaţi de fiecare dată când se discută probleme importante care îi vizează, membrii Ligii Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos şi-au vărsat azi năduful în presă.

Citiţi şi:

VIDEO / Revolta studenţilor împotriva spăgii din sesiuni: „Nu trageţi, domn' profesor, sunt eu Şpăgărică!"


Universitatea "Dunărea de Jos" ocupă locul 2.272 în topul Webometrics


"De pildă, la ultima şedinţă de joia trecută, Senatul, la propunerea rectorului, a micsorat cuantumul taxei de înmatriculare, de la 200 ron la 100, numai că acum se va aplica retroactiv pentru toţi anii de studiu, deşi noi am argumentat că această taxă nu face decât să-i sărăcească pe studenţi. Practic, un student bugetat de la Medicină va plăti, în şase ani de studiu, o taxă de înmatriculare de 600 de lei, deşi, teoretic, pentru acesta învăţământul este gratuit", afirmă liderul Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ.

Liga Studenţilor din Galaţi condamnă taxele exagerate

Conducerea universităţii gălăţene spune că, în realitate, a fost doar o ajustare în plus a acestei taxe de la 50, la 100 de lei pe an.

"Universitatea noastră se remarcă prin păstrarea trei ani la rând a aceleiaşi taxe de şcolarizare, în condiţiile în care am trecut prin valuri de creştere a preţurilor. Aceasta creştere nu este decât o palidă compensare a cheltuielilor tot mai mari pentru fiecare student", spune în replică rectorul Viorel Mînzu.

Membrii LSG afirmă că această taxă nu se percepe decât în foarte puţine universităţi din ţara, şi nu în majoritatea aşa cum a argumentat conducerea universităţii.

Profesorii etnici români din Cahul şi Odessa, instruiţi la Universitatea Dunărea de Jos

Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca sau Universitatea din Bucureşti, sunt doar câteva dintre unităţile de învăţământ superior de prestigiu din ţară care nu percep astfel de taxe.

Surprinzător, când unul dintre studenţi a încercat să-şi argumenteze poziţia a fost ameninţat şi chiar trimis în faţa comisiei de etică pentru defăimarea imaginii universităţii.

"Eu am afirmat doar că toţi suntem plătitori de taxe iar în urma plătirii acestor taxe este normal să beneficiem de servicii de calitate, dar de multe ori din păcate aceste servicii lasă de dorit", spune Cosmin Niţu, studentul trimis de rector în comisia de etică.

În fine, studenţii de la LSG sunt nemulţumiţi şi de faptul că Senatul a aprobat modificarea limitei de credite necesare promovării într-un an superior, despre care spun că nu-i va mai motiva pe studenţi să înveţe şi astfel va scădea calitatea cunoştinţelor acumulate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite