Statul le ia 25% profesorilor din salariu şi tot statul le pune la loc 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gradaţiile de merit conservă salariul unui număr de 84 de cadre didactice din Vrancea. Numărul dascălilor care beneficiază de astfel de recompense a scăzut drastic faţă de ultimii trei ani, când 659 de profesori au primit de acest spor.

Cei 84 de dascăli vor primi, pentru o perioadă de patru ani, un spor la salariu de 25%, adică exact procentul cu care guvernanţii vor să diminueze chenzina tuturor bugetarilor.

„Aceste gradaţii de merit se acordă pentru 16% din numărul posturilor din învăţământ pe o perioadă de patru ani. În cei patru ani, Vrancea a avut o cotă de 743 de gradaţii de merit, 184 fiind acordate în 2007, 272 în 2008, 203 în 2009 şi diferenţa de 84 acum", ne-a declarat Stan Rogoz, inspector general şcolar adjunct al ISJ Vrancea.

Exclusiv: Secretar de Primărie cu salariu aproape egal cu al preşedintelui Traian Băsescu

Cei 84 de profesori merituoşi au fost selectaţi în urma unui concurs de dosare la care au participat 187 de candidaţi, diferenţierea fiind făcută pe bază de punctaje rezultate din autoevaluări.

Printre fericiţii câştigători ai gradaţiei de merit din acest an se numără şi profesoara de limba şi literatura română Monica Lăcătuş, de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu" din Focşani, care se bucură că prin bonificaţia obţinută îşi va conserva salariul pe care îl avea înainte de a fi tăiat de guvernanţi.

Palidă consolare

„De zece ani de când sunt în învăţământ, este prima dată când îmi depun dosarul pentru gradaţie de merit şi mă bucur că activitatea mea a fost evaluată corect. E drept că voi câştiga 25% la salariu, dar prin măsurile anunţate nu-mi rămâne decât să mă consolez cu gândul că se compensează ceea ce-mi ia statul cu ceea ce-mi dă", ne-a spus profesoara Monica Lăcătuş.

Datori vânduţi pe viaţă, profesorii taie mâncarea şi hainele de pe listă şi pun "lacăte" pe cataloage

La polul opus, Contanţa Manole, profesoară de biologie în comuna Măicăneşti, îşi plânge de milă că va avea salariul diminuat. „Mă gândesc cu groază că vom încasa pe perioada vacanţei trei salarii diminuate cu 25% fiecare cu care să ne descurcăm până la toamnă. Era bun dacă aveam şi eu gradaţie de merit", spune Constaţa Manole.

Averile polițiștilor: Şeful Poliţiei a făcut bani din misiuni de luptă în teatrele de război

Singurul drept care nu a fost tăiat

Gradaţiile de merit acordate personalului didactic au rămas singurele drepturi de premiere care au mai rămas în învăţământ după introducerea la începutul anului a legii salarizării unitare, care a desfinţat salariul de merit pentru toate categoriile de bugetari, cât şi fondul de premiere de 2%.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite