Exclusiv: Secretar de Primărie cu salariu aproape egal cu al preşedintelui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul este pe locul trei în topul celor mai bogaţi salariaţi din instituţie. Directorul economic şi secretarul îl bat la venituri. Nici şefii serviciilor nu stau rău, veniturile lor depăşindu-le cu mult pe cele ale viceprimarilor. Dacă directorul economic are venit lunar de 7.200 de lei, secretarul fuge la pensie cu un salariu de 6.000.

Salariile unor judecători bat până şi salariile miniştrilor

Cel mai bogat funcţionar public din Primărie conform declaraţiilor de avere pe anul 2008 este directorul economic, Stoica Anghelescu. El a încasat în medie 7.220 de lei de la Primărie şi ca lector universitar la SNSPA, fiind urmat de secretarul Primăriei, Iorga Stoian (foto) care a avut în medie pe lună 6.088 de lei.

image

Mai mult, acesta şi-a depus dosarul de pensionare, iar atunci când reporterii Adevărului de Seară i-au cerut un comentariu despre această situaţie a refuzat să emită un punct de vedere. Acum, în aşteptarea deciziei de pensionare, Stoian şi-a luat concediu şi nu mai răspunde la telefoane.

Topul pensionarilor de lux: 28.000 de lei pentru un fost aviator!

Potrivit ultimei declaraţii de avere a preşedintelui Traian Băsescu, indemnizaţia primului om în stat s-a ridicat la 76.923 de lei, ceea ce înseamnă o indemnizaţie lunară de 6.410 lei.

Abia pe a treia poziţie a topului este primarul Aurel Simionescu. Pentru anul 2008 acesta a încasat peste 70.000 de lei din care 31.294 de lei de la Senat pentru şase luni de activitate şi 29.666 de la Primărie de la 20 iunie de când a fost numit primar şi până la sfârşitul anului. La total, intră şi banii primiţi de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu", în calitate de conferenţiar universitar, de la INA Bucureşti - lector şi de la Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Bucureşti - lector.

Edilul şef a făcut publică declaraţia de avere pe anul 2009 din care reiese că pentru funcţia de primar a încasat lunar în 2009, 5.556 de lei. Acestora li se adaugă banii primiţi ca lector şi conferenţiar universitar la câteva unităţi.

„Eu am cel mai mare salariu, nu cel mai mare venit. Veniturile nu sunt comparabile pentru că sunt mulţi funcţionari publici care au diverse sporuri cum ar fi şi cel de vechime. Eu nu am niciun astfel de spor", spune edilul şef.

Viceprimarii, mai săraci

Pe locul patru în topul bugetarilor cu cele mai mari venituri se situează pentru anul 2008 Elena Prundea, şefa Corpului de Control al primarului care a primit în medie 4.754 de lei, în timp ce pe locul cinci s-a situat Angelica Pamfil, directorul Direcţiei juridice care a primit aproximativ 4.521 de lei.

Pe următoarele cinci poziţii în top zece se situează câţiva şefi de servicii şi inspectori care au obţinut între 4.384 şi 3.837 lei în medie, lunar.

Venituri modeste în comparaţie cu funcţionarii publici mai sus amintiţi au declarat cei doi viceprimari. În timp ce viceprimarul Doiniţa Ciocan

image

a avut în medie 2.163 de lei lunar la care s-au adăugat banii veniţi de la SC Fan Euro Invest unde a fost consultant de marketing, viceprimarul Stănel

image

Necula a încasat de la Primărie lunar aproximativ 2.387 lei plus onorariul de la două societăţi unde a fost inginer.

Oamenii sunt indignați

"Ferească sfântul! Nici nu-mi imaginez cum se poate trăi din 60 de milioane de lei vechi. Eu am lucrat 36 de ani în Sănătate, ca infirmieră, am şters oamenii la fund şi am o pensie de 560 de lei. Este posibil aşa ceva?! El ca secretar la ce s-a expus să aibă 60 de milioane salariu?!"- ne-a declarat brăileanca Elena Pruteanu, de 68 de ani.

"Eu am lucrat o viaţă la confecţii, în zgomot, în praf, printre scame, aţe, mizerii, în condiţii, adesea, inumane. N-aveam timp nici să merg la toaletă. Am muncit 32 de ani şi am plecat bolnavă moartă la pensie, sunt suspectă de cancer la sân şi fac tratamente peste tratamente. S-ar putea să ajung la operaţie. Am o pensie de 620 de lei. E mult? E puţin? La cât am contribuit, eu cred că e foarte puţin. Acum vor să ne mai ia. Ruşine să le fie!"- ne-a declarat Marioara Costiniu, de 65 de ani.

Mai bine la pensie, decât la Stat

Printre cei care şi-au anunţat şeful că vor alege pensia în locul reducerii salariului cu 25 % sunt: secretarul Primăriei, Iorga Stoian care a făcut deja demersurile legale pentru a se pensiona, dar şi Traian Casandra, managerul de proiect de la Griviţa şi alţi câţiva inspectori şi şefi de servicii aflaţi în cea de a doua jumătate a topului nostru.

Primarul este însă nemulţumit că pe locurile goale nu va putea angaja oameni noi.

„Problema este că avem posturile blocate. În locul unor oameni care ies la pensie ar trebui să angajăm alţii, dar nu avem cum pentru moment", a adăugat Aurel Simionescu.

În plus, acesta a cerut o situație în privința diminuării salariilor și a primit de la contabilitate un calcul conform căruia prin reducerea cu 25 % a salariilor, fondul de salarii se va diminua cu 159.258 lei.

„Impozitul pe venit colectat de noi va scădea cu 2,5 - 3 %. Dacă socotim cu cât se va diminua acesta ajungem undeva la 200.000 de lei. Până la urmă pierderea reală rămâne din salarii la 50 - 60.000 de lei ca și sursă la buget. Dacă discutăm despre celelalte cheltuieli induse prin aceste măsuri care se referă la șomaj, ajutoare sociale, solicitări mai multe din zona sprijinului financiar, lucrurile din punct de vedere administrativ și bugetar, nu cred că vor avea un plus", a conchis primarul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite