Etnicii rromi au păreri împărţite în legătură cu denumirea de ţigan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii etnici rromi se declară ofensaţi de votul senatorilor de a se reveni la denumirea de „ţigan“. Alţii consideră că termenul de „ţigan“ îi reprezintă mai bine. Propunerea deputatului Silviu Prigoană a divizat comunităţile ţigăneşti şi a iscat rumoare printre liderii rromilor.

Vasile Velcu Năzdrăvan (56 de ani), unul dintre capii rromilor din Craiova, este una dintre cele mai vehemente voci când vine vorba de contestarea propunerii lui Prigoană. Mândru de originile sale, a aşezat în palatul său cu turnuleţe, la loc de cinste, lângă steagul României şi cel al Uniunii Europene, drapelul ţiganilor. „Ce vor să facă ei acum este un lucru peste puterile omeneşti. Este ca şi cum până acum am fost ortodox, iar dintr-odată vine cineva şi-mi spune că trebuie să trec la altă religie. Cum să ne treacă în buletin denumirea de ţigan? Mai bine cei de la guvernare s-ar uita în ce situaţie suntem, în ce sărăcie trăim", a declarat Năzdrăvan.

Citiţi şi:

Iaşi: Bulibaşa romilor din Grajduri: „Suntem rromi, nu ţigani. Se face o discriminare rasială"

Vaslui: „Dacă-mi zice careva ţigan, eu îl omor“

Proiect/Dacă nu vine ţiganul la şcoală, vine şcoala la ţigan

Rromii ar putea reveni la denumirea de „ţigani"
Românii despre rromi, ţiganii despre români


În timp ce liderii lor se aprind la auzul posibilităţii de a se numi ţigani în toate actele oficiale, membrii comunităţii se împart în două tabere. „Mama m-a botezat «Ţiganca». Mi-a spus că sunt specială şi că a vrut să ştie toată lumea acest lucru. Eu însă nu sunt de acord ca în buletin să scrie ţigan în loc de rrom. Până la urmă nu fac altceva decât să ne discrediteze în faţa poporului. Eu am trei copii şi nu vreau să aibă de suferit mai târziu. Şi aşa sunt văzuţi rău şi acum, dar atunci?", a spus Ţiganca Stancu (32 de ani).

„Noi suntem ţigani"

Santirhaz Marchidon (39 de ani) spune că se mândreşte cu titulatura de ţigan. „Ce, noi suntem români să ni se spună rromi? Eu chiar vreau să-mi zică lumea pe stradă «uite-l şi pe ţiganul de Santirhaz». Am fost plecat în Italia şi acolo nimeni nu a ţinut cont ce naţie sunt. Aşa că nu văd de ce se face atâta vâlvă pe propunerea deputatului Silviu Prigoană. Sincer să vă spun, noi suntem mai deştepţi ca românii, de mici ştim două limbi să vorbim", a declarat Santirhaz Marchidon, pe care părinţii l-au botezat astfel după personajul Old Shatterhand din celebrul roman „Winnetou".

Justiţia e la puşcărie, Fericirea tocmai a ieşit

În timp ce unora le e indiferent cum îi numeşte statul român, alţii se pregătesc de luptă. „Dacă ne vor schimba denumirea, vom face război", ameninţă Someş Velcu.Cartierul Faţa Luncii din Craiova este cunoscut ca unul destul de periculos. Aici locuiesc majoritatea ţiganilor din Bănie. „Avem şi noi oameni care au ajuns pe mâna poliţiei sau sunt în continuare căutaţi. Justiţia a fost arestată, iar Procuror a fugit din Craiova. Fericirea a fost eliberată acum câteva zile din închisoare", a încheiat Vasile Velcu Năzdrăvan.

Mai bine „indian"

Rromii sibieni sunt şi ei revoltaţi de iniţiativa deputatului Siviu Prigoană. „Românilor le-ar conveni ca noi să ne apucăm să le schimbăm denumirea în ţigani? Nu cred. Bărbatul meu e rromul meu, nu e ţiganul meu. E o insultă. Dacă mă strigă cineva ţiganco pe stradă, aş considera că a vrut să mă insulte. Mai bine să mă înjure, decât să-mi spună ţigancă", susţine Verdeana Drăgan.

Bărbatul Verdeanei, Mihai, spune că schimbarea denumirii din rrom în ţigan ar fi o mare nedreptate. „Noi între noi ne spunem rromi, nu ţigani. Mai bine ne-ar spune indieni. Noi de acolo ne tragem, din India, şi aceia sunt strămoşii noştri", spune Mihai Drăgan.

„Prigoană e rrom"

Schimbarea denumirii de „rrom" în cea de „ţigan" l-a înfuriat pe regele Florin Cioabă, care lansează acuzaţii la adresa iniţiatorului propunerii legislative. „Vom încerca să acţionăm pe toate căile legale pentru a stopa această nedreptate care se face, încă o dată, acestui popor. Ne miră faptul că este făcută tocmai de un rrom, de domnul Prigoană", spune Florin Cioabă.

La fel de revoltat este şi Limbrian, bulibaşa ţiganilor din Murgeni, judeţul Iaşi. „Ţigani am fost atunci când eram sclavi. Nu trebuie să ne întoarcem la această denumire, pentru că ar însemna că am sclăvit atâtea sute de ani degeaba", a spus Limbrian, propunând, totodată, o alternativă. „Dacă tot vor să ne spună ţigani, să ne facă stat separat, Ţiganiada", a încheiat bulibaşa. ; Material realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară"

Rromii ar putea redeveni ţigani

Propunerea deputatului PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea denumirii de „rrom" cu cea de „ţigan" în documentele oficiale a fost aprobată miercuri de senatorii din comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse. Senatorii au introdus un amendament potrivit căruia folosirea termenului de „ţigan" cu conotaţii peiorative va fi sancţionată potrivit legii. Raportul comisiilor va fi trimis plenului Senatului spre aprobare, iar votul decisiv le va reveni deputaţilor.

Prigoană a invocat faptul că termenul „rrom" creează o confuzie injustă între membrii acestei etnii şi prescurtarea numelui ţării. În schimb, Florin Cioabă, autointitulat „Regele rromilor", contestă proiectul. Şi Traian Băsescu s-a pronunţat împotriva iniţiativei. Într-un interviu acordat în decembrie cotidianului „Financial Times", şeful statului a declarat că nu va promulga legea, întrucât aceasta va fi „un gest de respingere".

„Suntem rromi, adică ţigani romanizaţi"

Cea mai cunoscută comunitate de ţigani din Teleorman este cea de la Buzescu, comună celebră pentru cele peste 100 de castele cu turnuleţe ridicate aici. Majoritatea căldărarilor de aici, care-şi câştigă existenţa din afaceri cu cazane, nici nu vor să audă cuvântul „ţigan".

Ei susţin că sunt rromi, un fel de „ţigani romanizaţi", şi că o astfel de schimbare le-ar aduce numai prejudicii. „Suntem şi noi o comunitate şi ne numim «rromi». Aşa ne-a zis reprezentantul nostru. Cum ar fi dacă el ar intra în Parlament sau pe unde mai merge el şi să-i zică unul «ţigane». La români cum e, unuia îi zici «domnule» şi altuia «băi, ţărane»? Sigur că se supără", ne-a spus Petre Stan (53 de ani), căldărar. Îl contrazice vecina sa, Olga Badea (58 de ani): „Ba să ne spună ţigani, că asta suntem. Aşa suntem cunoscuţi, aşa să ne zică. De ce să mă supăr dacă îmi zice ţigancă. Şi rrom, şi ţigan tot aia e."

„Cea mai mare jignire pe care ne-o aduceau românii înainte, când ne duceam cu cazane prin ţară, era să sperie copiii. Mamele ziceau când ne vedeau: «Stai cuminte că te fură ţiganii». Foarte urât, că noi nu făceam aşa, acum copiii se sperie când aud cuvântul «ţigani». Suntem şi noi, ca şi românii, împărţiţi în căldărari, rudari, argintari, fierari, cum şi românii sunt moldoveni, basarabeni, doar că noi vorbim două limbi. De exemplu, rudarii nu ştiu ţigăneşte, lor cum le spui?", Marian Stan (42 de ani), căldărar.

"Cea mai mare jignire pe care ne-o aduceau românii când ne duceam cu cazane prin ţară era să sperie copiii. Mamele ziceau: «Stai cuminte că te fură ţiganii»."
Petre Stan căldărar

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite