Rromii ar putea reveni la denumirea de „ţigani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea deputatului PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea denumirii de „rrom” cu cea de „ţigan” în documentele oficiale a fost aprobată ieri de senatorii din Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse. Decizia a fost luată cu zece voturi „pentru” şi trei „împotrivă”.

Unul dintre cei care s-au opus a fost senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care şi-a motivat decizia prin faptul că termenul de „ţigan" are o conotaţie peiorativă. Totodată, senatorii au introdus un amendament al Olguţei Vasilescu (PSD), potrivit căruia folosirea termenului de „ţigan" cu conotaţii peiorative va fi sancţionată conform legii în vigoare. Iniţiativa a fost avizată şi de Guvern. Raportul comisiilor va fi trimis plenului Senatului spre aprobare, urmând ca votul decisiv în această privinţă să le revină deputaţilor.

Cioabă ameninţă cu proteste

Prigoană a invocat faptul că termenul „rrom" creează o confuzie injustă între reprezentanţii acestei etnii şi prescurtarea numelui ţării Rom de la România. Autointitulatul rege al rromilor, Florin Cioabă, a declarat că avizarea propunerii lui Silviu Prigoană este "un abuz" şi "o prostie" şi că organizaţiile rromilor vor protesta faţă de acest proiect de act normativ. "Noi am mai spus-o şi o spunem în continuare: acest proiect de act normativ este un abuz, pentru că ni se impune un nume pe care noi nu-l vrem. Acest lucru încalcă orice drept al nostru ca cetăţeni. Organizaţiile de rromi vor protesta în continuare faţă de această lege", a declarat Cioabă, citat de Mediafax.

Împotriva acestui proiect de lege s-a declarat chiar şi preşedintele Traian Băsescu. Într-un interviu acordat „Financial Times" în decembrie anul trecut, şeful statului a spus că nu va promulga această lege. "Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi", a comentat Băsescu, adăugând că legea va fi "un gest de respingere". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite