Românii despre rromi, ţiganii despre români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât românii cât şi etnicii maghiari şi germani le găsesc ţiganiilor numai defecte. Pe nemţi îi iubeşte toată lumea. Un studiu realizat anul trecut la cererea CNCD arată care sunt stereotipurile  pe care românii le aplică naţionalităţilor conlocuitoare, dar şi lor înşişi. 

Principala concluzie a studiului realizat de Centrul de sondare a opiniei publice Totem la cererea Consiliului Naţional de Combatare a Discriminării (CNCD) este că românii au o atitudine puternic pozitivă faţă de germani şi intolerantă faţă de rromi.

Ţiganii cumpără case vechi româneşti şi le transformă în palate cu turnuleţe

Astfel, nemţii au cele mai multe calităţi şi cele mai puţine defecte, în ochii românilor,  germanii sunt percepuţi ca harnici, cinstiţi şi serioşi. În plus,  respectă legea, sunt politicoşi şi au încredere în ei. Singurul lor defect pare să fie zgârcenia. Principalele trăsături pe care românii le atribuie germanilor din comunităţile unde trăiesc sunt unitatea (34% din intervievaţi) şi hărnicia (24%).  

De ce nu-şi declară romii etnia

FOTO Copiii din Ferentari: între cornul de la şcoală şi mascaţi

În rândul minoritarilor, germanii sunt şi mai populari. Proporţia în care naţionalităţile conlocuitoare au o părere bună sau foarte bună despre germane e de 58% din cei intervievaţi, faţă de 48 de procente în rândul românilor.Românii au adunat cele mai multe păreri bune sau foarte bune, fie că a fost vorba de intervievaţii români, fie de cei minoritari. Astfel, 58% din etnicii români şi 61% din respondenţii aparţinând naţionalităţilor conlocuitoare au o părere foarte bună despre români.

Principala calitate pe care şi-o atribuie românii şi pe care i-o recunosc şi ceilalţi este hărnicia. Urmează celelalte clişee tradiţionale: toleranţi, ospitalieri şi generoşi. Principalul defect este dezbinarea. Aprecierile au fost făcute în 2010, an de criză, cu multe manifestări de stradă eşuate comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în celelalte state europene.  Un alt defect pe care românii cred că îl au e laşitatea.

Maghiari şi evrei

Într-o măsură mult mai mică, românii se consideră neserioşi sau necinstiţi.  Singura etnie faţă de care minoritarii au o părere mai proastă decât cea manifestată de majoritari sunt maghiarii: dacă 34% din români au o părere bună sau foarte  bună despre maghiari, în rândul minoritarilor doar 30% văd astfel comunitatea maghiară. Interviurile realizate au surprins şi cunoscutele forme de ostilitate legate de manifestările cultural-identitare maghiare, precum folosirea în instituţiile publice a limbii materne.

În privinţa evreilor, românii au cam aceleaşi prejudecăţi pe care le au toate naţionalităţile faţă de aceştia. Cei mai mulţi îi văd uniţi şi zgârciţi. Evreii reprezintă minoritatea care a adunat cele mai multe răspunsuri de tipul "nu ştiu" sau "nu răspund", aşa încât este destul de greu de surprins cu adevărat imaginea pe care o au românii faţă de aceştia.

Rromii, plini de păcate

Cele mai puternice prejudecăţi se manifestă faţă de rromi, fie că este vorba de intervievaţii români, fie de cei minoritari. Rromii au o singură calitate, în ochii românilor: sunt uniţi.  În rest, ei reuşesc "performanţa"  de a aduna cele mai mari scoruri la defecte: 45% din români îi consideră agresivi şi leneşi, iar 35% din ei îi văd necinstiţi şi fără pic de respect faţă de lege. De aceea, faţă de romi se manifestă şi cea mai mare distanţare, puţini români dorind să interacţioneze cu aceştia.

Percepţia rromilor a suferit câteva schimbări în timp, explică Cezara David,  coordonator  relaţii publice la Asociaţia Romani Criss:

„În urmă cu câţiva ani, rromii erau percepuţi în special ca hoţi şi leneşi. Doar de câţiva ani ei sunt consideraţi agresivi.Asta, din ­cauza menţionării etniei în ­cazul infracţiunilor grave săvârşite de rromi". Sondajul realizat de Totem, ar spune Cezara David, înregistrează o înrăutăţire a modului în care românii îi percep pe rromi. Asta, explică ea, şi din cauza tuturor discuţiilor iscate anul trecut în Europa.

Cezara David a observat că  în sondaje există un număr consistent de persoane care nu au interacţionat niciodată cu un rrom, dar care nu-şi doreau să trăiască în aceeaşi localitate cu cetăţeni din etnia asta. Prejudecăţile acestora vin din familie, în principal, şi apoi din presă.

În topul aprecierilor

1.     Românii
2.     Germanii
3.     Evreii
4.     Maghiarii
5.     Rromii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite