EXCLUSIV Scrisoarea copilului aflat în moarte cerebrală după o eroare medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Acestea sunt cuvintele mele spuse prin gura părinţilor mei. Aş fi vrut să scriu chiar eu aceste rânduri, dar din păcate sunt ţintuit la pat fără să ştiu ce se întâmplă cu mine". Aşa îşi începe povestea micuţul Sebastian Bunica, copilul în vârstă de 9 ani, care se află în continuare în moarte cerebrală la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Prietenii familiei Bunica i-au construit lui Sebastian o pagină web, cu multe fotografii. Pe site se află şi o melodie pe care băiţelul a compus/o pentru părinţii săi. Ascultă melodia cutremurătoare compusă de Sebi AICI

 „Nu vreau decât un singur lucru: Sebastian să fie din nou sănătos şi să fim în continuare o familie fericită“

„Eu nu voi semna niciodată moartea băiatului meu. Îl vom ţine conectat la aparate atât cât va vrea Dumnezeu“

Redăm integral povestea micuţului Sebastian scrisă pe pagina web:

Bună!!!

Eu sunt Sebastian, prietenii îmi zic Sebi. Sunt un puşti de 9 ani plin de viaţă, foarte energic şi mereu pus pe şotii. Sunt născut pe 6.11.2000 în zodia scorpion. Iubesc tot ceea ce mă înconjoară: natura, animalele, iar acasă am 2 broscuţe ţestoase pe care le ador. Am avut şi doi papagali care au zburat fiindcă frăţiorul meu mai mic, Mario, de 4 ani le-a dat drumul. Îmi place să mă joc, să fac tot felul de invenţii. Îmi place muzica uşoară şi pianul la care cânt din clasa întâi. Ador sportu, imi place să mă plimb cu bicicleta, cu rolele şi să joc fotbal cu prietenii mei. Hobby-ul meu preferat este carting-ul. La primul concurs de carting am obţinut locul întâi. Muzică uşoară cânt de la 5 ani participând la numeroase concursuri în ţară unde am obţinut diverse premii, diplome şi medalii. Materiile mele preferate sunt româna şi engleza bineînţeles după sport. Doamna învăţătoare împreună cu domnii profesori de muzică, engleză, pian şi carting sunt nişte oamni deosebiţi de la care am ce învăţa. Pe viitor îmi doresc să ajung un om mare, să-mi ajut părinţii şi să-mi pot cumpăra ca orice baiat şi viitor bărbat o maşină tare.

ACESTEA SUNT CUVINTELE MELE SPUSE PRIN GURA PĂRINŢILOR MEI. AŞ FI VRUT Să SCRIU CHIAR EU ACESTE RÂNDURI DAR DIN PĂCATE SUNT ŢINTUIT LA PAT FĂRĂ SĂ ŞTIU CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MINE PENTRU CĂ...

Un copil din Craiova a ajuns în comă, după o operaţie la glanda suprarenală. Intervenţia a fost efectuată miercuri la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, din Capitală. Disperaţi că îşi vor pierde copilul dintr-o eroare medicală, părinţii au reuşit să-l transfere de urgenţă în străinătate. Ei cer ca vinovaţii să fie traşi la răspundere.


De câteva zile, Marius şi Lorena Bunica din Craiova sunt în pragul nebuniei. Copilul lor, Sebastian, de numai nouă ani şi jumătate, este menţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor. Băiatul a intrat în comă miercuri, în timpul unei intervenţii chirurgicale, când, acuză părinţii, ceva a dus la întreruprea activităţii cerebrale a lui Sebastian. Copilul care intrase în sala de operaţie zâmbind, zace acum, de miercuri, în salonul de terapie intensivă. Pe culoar, frângându-şi mâinile de durere şi furie, părinţii au promis ieri că vinovaţii vor plăti.

image

Părinţii copilului aflat în moarte cerebrală au demarat o anchetă pe cont propriu

Bucureşti: Un copil se află în moarte cerebrală, părinţii îi învinuiesc pe medici

„Voi face cel mai mare scandal de presă de până acum!“, a jurat Marius Bunica ieri, în faţa reprezentanţilor presei. „Nu mă interesează ce renume au doctorii, cât sunt de cunoscuţi aici sau în străinătate. Pe copilul meu l-au aruncat în ghearele morţii. Trebuie să plătească pentru asta. Am venit pentru că îl dorea stomacul şi a intrat în moarte cerebrală! Cred că e clar pentru toată lume că s-a întâmplat ceva acolo, în timpul operaţiei! Nu voi lăsa lucrurile aşa“, a promis ieri Marius Bunica, copleşit de durere.

Ion Bâscă: Să scoatem dracului chestia aia de-acolo!

Totul a început acum câteva săptămâni, când Sebastian, pianist talentat la Liceul de Artă din Craiova, s-a plâns de uşoare dureri abdominale. Părinţii l-au dus la un control de rutină, dar şi la un consult ecografic. Fără să se panicheze şi să dea pronosticuri false, în funcţie de imaginea înregistrată pe calculator, medicul radiolog a apreciat că este vorba de un chist hidatic la ficat şi că ar fi mai indicat ca familia să-l ducă pe băiat la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti.

În jur datei de 1 iunie, Lorena şi Marius Bunica au mers cu băiatul la spitalul bucureştean. Nu mică le-a fost bucuria când au văzut că urma să se ocupe de caz prof. dr. Ion Bâscă, un reputat specialist în chirurgie pediatrică, lăudat prin viu grai sau pe internet de nenumăraţi cunoscuţi sau pacienţi care au trecut prin mâinile lui. Marius şi Lorena au încredinţat aşadar sănătatea copilului lor cunoscutului medic specialist. Pentru început, Sebastian a fost trimis să efectueze un computer tomograf (CT) la Spitalul Floreasca - pentru că acela de la „Grigore Alexandrescu“ nu funcţiona pe moment.

image

„La citirea sa“, ne-a povestit Marius Bunica ieri, prin telefon, „profesorul a concluzionat că este vorba de o tumoră pe glanda suprarenală stângă, care se poate să fi existat din viaţa intrauterină, cu care copilul poate trăi până la adânci bătrâneţi, dar care poate da naştere şi la complicaţii neaşteptate, ajungând la deces. Aşa că, fără prea multă vorbă, ne-a spus: «Sfatul meu este să scoatem dracului chestia aia de acolo! Să îndepărtăm orice risc»“. 

Hemoragia i-a luat prin surprindere pe medici

Miercuri, 9 iunie, la ora 14.45, Sebastian Bunica a intrat în sala de operaţie de la „Grigore Alexandrescu“. Zâmbea, condus de părinţi spre uşile batante. Cu o oră înainte, se jucase în curtea spitalului, convins că operaţia se va sfârşi cu bine şi foarte curând se va întoarce acasă, la prieteni şi pian, vesel şi sănătos. „În timpul operaţiei, am văzut de pe hol că au început să se agite spiritele. Câţiva medici au ieşit în fugă din sala de operaţie, au plecat, s-au întors peste nu ştiu câte minute, cu pungi de sânge şi plasmă. Nu era greu de bănuit ce se întâmplase: Sebastian avusese o hemoragie puternică. Medicii nu fuseseră pregătiţi pentru această situaţie, aşa încât în sală nu aveau sânge şi plasmă. Minutele în care au plecat să facă rost de ele au fost fatale: copilul nostru a intrat în hipoxie cerebrală“, povestea ieri Marius Bunica, într-o stare de încordare lesne de înţeles.

De miercuri, Sebastian este în comă. De duminică seară, starea lui Sebastian s-a agravat, iar băiatul a fost conectat la aparate.  
„Le-am spus să ne dea cea mai bună clinică din Europa, din lume, să ne ajute cu transferul. Noi, familia, rudele, vindem tot, nu ne interesează cât costă, facem totul pe cheltuiala noastră, numai să fie copilul salvat!“, declara ieri ziariştilor Marius Bunica.

Medicul Ion Bâscă nu-şi asumă nici o vină

Într-un comunicat de presă trimis ieri de către Spitalul „Grigore Alexandrescu“ se arată că „operaţia, extrem de complexă, a durat aproximativ cinci ore. Intervenţia chirurgicală, în astfel de cazuri, are un grad ridicat de dificultate, din cauza profunzimii organului, precum şi a legăturilor anatomice, mai ales vasculare, cu vasele mari de sânge din organism (aorta şi vena cavă inferioară). Fiind vorba de o tumoare, se adaugă nişte riscuri suplimentare, pentru că, în general, tumoarea înglobează vasul de sânge în care se află şi, totodată, produce o serie de substanţe biologice active, care influenţează întregul sistem circulator şi endocrin al pacientului“.

image

De asemenea, medicul care s-a ocupat de operaţie, prof. dr. Ion Bâscă, a declarat ieri reprezentanţilor presei: „Au fost momente hemoragice importante în timpul intervenţiei, a fost, de asemenea, necesară sutura peretelui venei cave, care era intim aderent de masa tumorală, intervenţie care s-a efectuat cu succes. Hemoragiile au fost stăpânite, prin tehnici specifice. Deşi în timpul operaţiei a avut o perioadă de presiune sanguină mai scăzută, în urma tratamentului administrat, pacientul a fost reechilibrat hemodinamic şi şi-a reluat respiraţia spontană înainte de finalizarea intervenţiei chirurgicale. Necesarul transfuzional a fost asigurat prompt şi în raport de pierderile de sânge suferite de pacient“.

Anchete

Din explicaţiile oferite de medici, se pare că la numai două ore de la intervenţia chirurgicală, copilul a dat semne de suferinţă cerebrală. S-a efectuat un examen tomografic, dar şi un RMN, în urma căruia s-a apreciat că Sebastian prezenta leziuni cerebrale hipoxic-ischemice, cu evoluţie imprevizibilă. 
Conducerea Spitalului „Grigore Alexandrescu“ a declarat că va demara o anchetă în acest caz. „La nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu» din Bucureşti s-a constituit o comisie de anchetă, pentru a stabili dacă medicii implicaţi în acest caz se fac sau nu vinovaţi de încălcarea conduitei medicale“, a mai declarat prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului. De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România au declarat că fiecare instituţie va demara o anchetă în acest caz.

"AM FOST TRIMIS LA VIENA DAR PRIVIŢI CÂT COSTĂ SĂ MĂ TRATEZ"

Ieri, la închiderea ediţiei, Marius Bunica ne-a confirmat că transferul lui Sebastian a fost aprobat la o clinică privată la Viena. Aseară, la ora 21.20, avionul medical urma să decoleze de pe Aeroportul Băneasa. Sebastian era în stare stabilă şi a fost însoţit de mama sa. Transferul a fost posibil în urma numeroaselor intervenţii, a mediatizării puternice şi a insistenţelor de a se găsi o soluţie. „Transferul a fost posibil datorită insistenţelor noastre. Costurile au fost acoperite din buzunarul propriu - ne-am împrumutat ieri de 10.000 de euro, exact cât costă transportul către Viena. Din câte am aflat, la clinica privată, Sebastian va urma un tratament neurologic. Fiecare zi de spitalizare va costa aproximativ 1.000 de euro. Nu asta e importat. Important este să îmi salvez copilul“, a spus Marius Bunica, tatăl lui Sebastian.

Dacă doriţi să-mi ajutaţi părinţii ca eu să mă pot trezi din somnul în care dorm de câteva săptămâni vă rog donaţi cât puteţi în conturile de mai jos.

VĂ MULŢUMESC,

SEBI

Conturi la BCR, sucursala de pe Calea Bucureşti, zona Piaţa Centrală, unul în euro: RO46 RNCB0767041361070002, iar celălalt, în lei: RO73 RNCB0767041361070001.

Sebastian Bunica, copilul intrat în comă după o operaţie suferită pe 9 iunie la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală este în continuare în moarte cerebrală. El se află în prezent internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, după ce a fost retrimis de medicii din Viena.  Chiar dacă doctorii austrieci le-au spus că nu se mai poate face nimic pentru salvarea fiului lor, părinţii lui Sebastian Bunica din Craiova speră într-un miracol.  Copilul este ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Părinţii nu au tăria sufletească să îl deconecteze pe băiat de la aparate şi speră ca starea micuţului să se amelioreze.


Stai pe craiova.adevarul.ro pentru a afla detalii despre starea de sănătate a micuţului Sebastian 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite