Craiova: Poliţist-infractor, protejat de lege după ce şi-a acoperit copilul-criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Legea îi permite agentului Nelu Dinu să favorizeze un criminal.
Craiova: Legea îi permite agentului Nelu Dinu să favorizeze un criminal.

Tatăl lui Ionuţ Dinu a scăpat fără nicio pedeapsă pentru că a încercat să acopere urmele lăsate de de fiul său, la locul crimei, după ce acesta a împuşcat-o pe Alexandra Iancu. Familia victimei încă mai speră că i se va face dreptate pentru că i-a fost ucis copilul.

Citeşte toate amănuntele despre anchetă:

Criminal – fiu de poliţist, eliberat de un judecător controversat

Alexandra, ucisă a doua oară de judecătorii craioveni

Parchetul a făcut apel împotriva eliberării lui Ionuţ Dinu, care a împuşcat în cap o elevă

Poliţistul Nelu Dinu, tatăl tânărului care a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu, cercetat pentru că a scos tubul cartuşului din armă, la locul accidentului şi că l-a pus într-un încărcător găsit într-un dulap, are legea de partea lui. Potrivit procurorilor, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, în care se încadrează fapta comisă de tatăl ucigaşului, nu este prevăzută vreo pedeapsă, în cazul rudelor apropiate.

Speţele îi salvează pe criminali

Concluzia procurorilor, pe baza declaraţiilor martorilor, este că agentul Dinu nu a respectat legea. Chiar în aceste condiţii, speţele vin în ajutorul poliţistului-infractor. "În ceea ce priveşte fapta numitului Dinu Nelu, de a scoate din arma de tir cu care a fost împuşcată victima Ioana Alexandra Iancu, tubul de cartuş tras şi plasarea acestuia într-un alt loc decât cel din care s-a efectuat tragerea (respectiv într-un încărcător găsit într-un dulap metalic în care în mod normal erau păstrate armele şi muniţia), se constată că aceasta poate fi încadrată juridic în dispoziţiile articolul 264 alineatul 1 din C.p., care reglementează infracţiunea de «favorizare a infractorului». În speţă este, însă, aplicabilă cauza de nepedepsire prevăzută de articolul 264, alin. 2, C.p., având în vedere relaţia de rudenie existentă între numitul Dinu Nelu şi inculpatul Dinu Cristian Ionuţ", se specifică în rechizitoriu.

Ionuţ Dinu, care împuşcat o liceană, se plimbă liniştit pe străzile Craiovei.

image


Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj au explicat că, în urma verificărilor efectuate de specialiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) Dolj, s-a stabilit că agentul Dinu Nelu nu a respectat condiţiile de deţinere, păstrare şi asigurare a armei, fapt care a permis accesul unei persoane neautorizate la arma care a fost împuşcată tânăra. Pentru acest motiv, agentul Dinu a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei, pentru neîndeplinirea obligaţiei de păstrare a armelor. În acelaşi timp i-a fost suspendat dreptul de a deţine arme pe o perioadă de şase luni, cu excepţia pistolului de serviciu, care are alt regim. ”Împotriva agentului de poliţie Nelu Dinu a fost dispusă măsura aplicării unei mustrări scrise, pentru că în dimineaţa zilei de 25 iunie 2009 a părăsit itinerariul de patrulare, care nu avea legătură cu cel pe care l-a efectuat în acea zi”, a declarat comisar Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Tatăl Alexandrei este convins că doar Dumnezeu va răzbuna moartea fetei lui.

Craiova

"Domnule judecător, să vă vadă Dumnezeu!"

Familia Alexandrei Iancu este revoltată de aceste măsuri şi are un mesaj pentru cei implicaţi în acest caz: „Domnule judecător, să vă vadă şi să vă trateze Dumnezeu în viaţa de apoi exact aşa cum aţi făcut cu noi, pentru că suntem mai amărâţi, dar cu multă credinţă. Să aveţi parte de suferinţa pe care mi-aţi pricinuit-o mie şi să ştiţi că sufletul ingeraşului meu de acolo, din cer, nu vă va da pace ! Dacă eu m-aş întâlni acum cu Ionuţ şi l-aş omorî, tot aşa m-aţi lăsa şi pe mine liber? Nu, la mine procesul s-ar termina în 48 de ore şi aş primi închisoare pe viaţă. Ce mai urmează acum, să-l premiaţi pe Ionuţ pentru curajul de a pune mâna pe armă?”, se întreabă Mihai Iancu, tatăl Alexandrei.

Mama Alexandrei spune că nu mai are pentru ce trăi şi că doar credinţa o mai întăreşte.

Craiova

Mama fetei, la aproape un an de la tragedie, încă îşi petrece nopţile la mormântul din apropierea casei, unde se află trupul neînsufleţit al Alexandrei. Aşa am găsit-o într-o dimineaţă: în faţa crucii, strigând după ajutor. "Iisuse şi Maica Domnului, nu lăsa un îngeraş să stea lângă Tine, iar cel care a luat-o de lângă mine să fie fericit! Doamne, dacă un alt copil va muri din cauza lui, nu voi pieri de inimă rea, ştiind că nu am făcut tot posibilul să îi apăr, că nu m-am ţinut de judecător ca să îl închidă? Salvează-mă, Sfinte Dumnezeule şi tu, Alexandra, care eşti acolo, sus, daţi-mi o rază de speranţă, că nu mai am nici vlagă!", se auzea mama Alexandrei, chiar de la intrarea în cimitir.

Judecătorul Laurenţiu Anghel a eliberat pe studentul care a omorât o fată.



Reamintim că, în dimineaţa de 25 iunie 2009, craioveanul Ionuţ Dinu, de 20 de ani, a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale, care stătea în gazdă la ei de peste doi ani. Victima a fost transportată imediat la Spitalul de Urgenţă, însă, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, a decedat ziua următoare. Deşi agentul Nelu şi fiul său, Ionuţ, au susţinut că arma s-a descărcat accidental, după ce i-a căzut tânărului din mână, expertiză complexă balistică, traseologică şi fizico-chimică efectuată în acest caz a arătat că Ionuţ a împuşcat-o pe Alexandra cel puţin cu intenţie indirectă.

Craiova

Alexandra este în cer, dar amintirea ei rămâne, la fel ca tablourile de care atârnă panglici de doliu.

Craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite