Craiova: EXCLUSIV / Primarul Antonie Solomon, în vizorul DNA pentru afacerea PIC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Solomon ar putea ajunge la DNA
Antonie Solomon ar putea ajunge la DNA

Surse judiciare susţin că primarul Craiovei ar face obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La mijloc este omul de afaceri piteştean Cornel Penescu, care a stat deja nouă luni în arest în cazul corupţiei din fotbal, fiind eliberat recent şi cercetat în stare de libertate.

NU RATA: 

Râmnicu Vâlcea: Mandatul lui Mircia Gutău, primarul condamnat pentru luare de mită poate înceta pe 18 februarie

Primarul Dumitru Nicolae este obligat de Curtea de Conturi să plătească 5 miliarde lei vechi

Patronul lui FC Argeş s-ar fi folosit de metodele care l-au făcut celebru în Liga I şi în afaceri, iar una dintre acestea a fost construirea centrului comercial PIC din Bănie.

DNA a solicitat în urmă cu două zile Primăriei Craiova Planul Urbanistic Zonal pentru terenul aferent construcţiei, teren achiziţionat de Penescu în 2006 de la Adrian Mititelu, contra sumei de 2,8 milioane de euro.

Deşi era ameninţat de Primărie că nu va primi autorizaţia de construcţie, deoarece terenul era în litigiu, Cornel Penescu a ridicat centrul comercial, obiectul anchetei procurorilor făcând acum modul în care piteşteanul a câştigat încrederea autorităţilor din Bănie şi a obţinut, în cele din urmă, documentul care îi permitea construirea magazinului.

Surse din DNA susţin că acesta ar fi fost şi motivul pentru care patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu (foto jos), a fost chemat zilele trecute la Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Deşi nu a dorit să spună nimic la ieşire, susţinând doar că a fost martor în „cazul Penescu“, se pare că vizita lui Mititelu în biroul procurorilor, confirmată şi de surse din anturajul finanţatorului oltean, a ţinut de afacerea PIC, în care apar şi numele primarului Antonie Solomon şi viceprimarului de atunci, Gheorghe Nedelescu.

Adrian Mititelu, ieşind din sediul DNA Piteşti

Gigi Becali s-a prins de „şmecherie“

Procurorii ar avea o înregistrare a unei convorbiri între Cornel Penescu şi Adrian Mititelu, în care primul susţine că le-ar fi oferit bani celor în cauză pentru a primi autorizaţia de construcţie.
Cel care şi-a dat seama că audierea lui Mititelu nu ţine de corupţia din fotbal în care e implicat Penescu a fost Gigi Becali. Patronul Stelei, care s-a lăudat că ştie procedură penală mai mult ca procurorii, nu înţelegea zilele trecute, la o emisiune TV, de ce a mai fost Mititelu martor într-o anchetă în care rechizitoriul a fost încheiat.

Solomon: „Am procedat legal“

Contactat telefonic, primarul Solomon a refuzat iniţial să vorbească, după care a transmis un punct de vedere prin consilierul său de imagine: „Primăria nu are nimic de ascuns și a pus la dispoziția instituțiilor statului toate actele solicitate, legate de acest caz. La vremea respectivă, am semnat autorizaţia de construcţie pentru PIC, pentru că s-a demonstrat că deţineau toate avizele și autorizaţiile necesare. Nu puteam să nu semnez autorizaţia de construcţie, deoarece riscam să mă aleg cu o plângere penală din partea reprezentanţilor societăţii respective. Din punctul meu de vedere, am procedat legal“.

Gheorghe Nedelescu

La rândul său, fostul viceprimar, Gheorghe Nedelescu (foto sus), al cărui nume ar apărea în rechizitoriu, a afirmat: „Nu contest ce discuţii purtau Mititelu şi Penescu la telefon, dar eu nu aveam atunci drept de semnătură. Nu eu am semnat autorizaţia, nu am avut nicio tangenţă nici cu banii de care spuneţi, nici cu nimic. Ştiu că acele terenuri erau în litigiu, s-a discutat această chestiune şi până la urmă a fost aprobată. Organele de cercetare legale trebuie să-şi facă datoria“. Aceleaşi surse susţin că, săptămâna viitoare, Solomon şi Nedelescu vor fi chemaţi la DNA pentru audieri.

Acuzaţii de luare de mită

În urmă cu patru ani, finanţatorul Universităţii Craiova făcea o dezvăluire incendiară în cadrul unei emisiuni difuzate de o televiziune locală. Mititelu declara atunci că a dat şpagă 20.000 de dolari pentru a obţine în cadrul Consiliului Local Craiova aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru zona PIC.

Va spun o chestie, am dat şi şpagă ca să treacă. Pe cuvânt de onoare! Au luat-o de la alţii, nu au luat-o de la mine. Ca să treacă PUD-ul am plătit 20.000 de dolari şpagă“, spunea atunci Mititelu (foto). Ulterior, pus de aleşi să-şi probeze afirmaţiile, afaceristul a retractat declaraţiile. Şi după aprobarea PUD-ului, Primăria Craiova a refuzat iniţial să acorde autorizaţia de construire la PIC, ulterior Penescu primind documentul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite