Primarul Dumitru Nicolae este obligat de Curtea de Conturi să plătească 5 miliarde lei vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi l-a obligat pe edilul-şef al Galaţiului să achite peste 500 de mii de lei pentru că a refuzat să elibereze autorizaţii de construcţie unei firme gălăţene.Decizia instituţiei de control a fost contestată la Tribunalul Galaţi de primarul Dumitru Nicolae, care susţine că nu şi-a putut face treaba pentru că societatea păgubită nu a depus la timp actele pe care le solicitase.

Curtea de Conturi Galaţi a decis în premieră să recupereze de la primarul municipiului Galaţi cheltuielile de judecată şi cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţele de judecată într-un caz ce privea eliberarea unor autorizaţii de construcţie.

Totul a pornit de la firma tecuceană Simetex, care a cerut mai multe autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi. Pentru că nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege, administratorul Simetex a cerut în justiţie recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor.

Curtea de Apel Galaţi i-a dat dreptate iar toate cheltuielile au fost imputate primarului municipiului Galaţi, numai că acesta a trecut nota de plată în contul municipalităţii, care se ridică la 527.866 de lei. Curtea de Conturi Galaţi nu a fost de aceeaşi părere. Printr-o notă de verificare, instituţia de control a stabilit ca primarul Dumitru Nicolae să plătească suma record pentru că este singurul vinovat de situaţia creată. Şi asta pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a rezolva cererile pe cale administrativă iar acestea au ajuns să fie soluţionate de instanţe.

S-a creat un precedent

Edilul-şef al oraşului a încercat să găsească clemenţă la autoritatea centrală, dar Curtea de Conturi a pus piciorul în prag şi a stabilit amenzi drastice pentru eventualitatea în care cei 527.866 de lei nu ar fi recuperaţi din buzunarul lui Dumitru Nicolae.

Primăria Galaţi urma să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor. Penalităţi similare urmau să fie achitate către firma Simetex Tecuci pentru fiecare zi de întârziere până la eliberarea autorizaţiilor de construcţie. Primarul Galaţiului a atacat recent decizia Curţii de Conturi la Tribunalul Galaţi pe motiv că a nu a putut elibera autorizaţiile întrucât nu primise toate documentele de la Simetex.

Mai mult, Dumitru Nicolae susţine că legea 215/2001 îi dădea dreptul să treacă în contul Primăriei despăgubirile stabilite de instanţele de judecată.
Una peste alta, Curtea de Conturi Galaţi a creat un precedent la Primăria Galaţi prin identificarea ca responsabil a primarului şi imputarea daunelor, lucru care s-ar putea întâmpla şi în cazul altor hotărâri judecătoreşti.

Cifră: 527.866 lei

Acesta este suma pe care primarul Dumitru Nicolae trebuie să o plătească pentru că nu a eliberat la timp autorizaţiile de construcţie unei firme din Tecuci.
Foto primar-legendă: Dumitru Nicolae susţine că legea 215/2001 prevede ca despăgubirile să fie suportate de la bugetul local

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite