Nici morfină, nici citostatice la Spitalul Judeţean din Craiova. "Eu plâng prin casă ca să mă liniştesc, dar alţii mai în vârstă ce să facă?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viluţa Văduva, din judeţul Gorj, suferă de cancer.
Viluţa Văduva, din judeţul Gorj, suferă de cancer.

EXCLUSIV De trei luni, două citostatice de bază s-au terminat la Spitalul Judeţean din Craiova. Stocul de morfină comprimate s-a epuizat la începutul săptămânii, însă criză de tablete este în toată ţara. Bolnavii spun că în această situaţie sunt condamnaţi la moarte iar doctorii vorbesc despre lipsa de responsabilitate a celor care conduc sistemul.

Din luna decembrie, doctorii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova nu mai au două citostatice vitale bolnavilor de cancer. Este vorba de 5-Fluorouracil şi Cisplatin, citostatice despre care specialiştii spun că nu pot fi înlocuite. "Legislaţia nu ne-a dat voie să achiziţionăm a doua zi de la un alt distribuitor, după ce s-au terminat. Licitaţia, al cărei demers l-am început în decembrie, se va termina probabil la începutul lunii martie. Este chiar o problemă neasigurarea ritmicităţii aprovizionării cu medicamente sau, altfel spus, intervalul lung de la data la care întocmim comanda pentru citostatice şi data la care acestea ajung", a declarat profesorul universitar doctor Florinel Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie (SNO) şi şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la cel mai mare spital din Oltenia. 

EXCLUSIV Bolnavii de cancer din România au rămas fără morfină. În Craiova, ultimele tablete aduse de la Iaşi s-au terminat ieri

"Nu există lună în care să nu întocmesc hârtii scrise"

Medicii spun că lunar cer conducerii spitalului aceste medicamente fără de care cu greu reuşesc să îngrijească bolnavii. "Cred că nu există lună în care să nu întocmesc hârtii scrise către toate conducerile, numai că percepţia la aproape 90% dintre funcţionarii spitalului este alta decât a noastră, a medicilor oncologi", a adăugat preşedintele SNO. Profesorul doctor Florinel Bădulescu spune că aceste citostatice sunt de bază în terapia pacienţilor care au cancer şi că, în aceste condiţii, apelează la tot felul de variante pentru ca bolnavii să nu întrerupă tratamentul. "Ne descurcăm prin jonglerii pe sârmă sau prin hotărârile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: administrăm, prin internare în spital, produsul injectabil, sau produsele injectabile, după care facem repede externarea bolnavului, ca să putem da reţetă cu tablete. De ce? Unul din produse a fost înlocuit cu un produs care se găseşte sub formă de tablete şi al cărui preţ este de 20 de ori mai mare decât cel injectabil. Am fost şi obligaţi să facem foaie de internare, să facem externarea, să scriem reţete, să plimbăm bolnavul. Celălalt produs l-am înlocuit tot cu un produs injectabil, tot mai scump, dar care nu are efect superpozabil 100%  peste cel care lipseşte. Direcţia spitalului ştie, aşteptăm licitaţia. La licitaţie voi veni cu o listă cu data la care s-au făcut comenzile şi data la care s-au adus medicamentele, în condiţiile în care personal am scris pe fiecare medicament la ultima licitaţie să fie livrată comanda în trei zile", a precizat profesorul Bădulescu.

"Sunt crucit, uluit de lipsa de profesionalism"

Medicii oncologi spun că la mijloc este lipsa de profesionalism a celor care conduc sistemul de sănătate din România. "Sunt crucit, sunt uluit de lipsa de profesionalism a directorilor generali, pentru că sunt foarte mulţi directori generali în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi în minister, a membrilor comisiilor de specialitate pentru cancer. Sunt personal siderat de atitudinea pe care o consider la limita umanităţii a tuturor celor responsabili", a spus profesorul Bădulescu.

Craiova: Viluţa Văduva (foto stânga), din judeţul Gorj, suferă de cancer.

Viluţa Văduva, de 45 de ani (foto stânga sus), din localitatea Rovinari - judeţul Gorj, are două diagnostice de cancer. Femeia spune că lipsa morfinei şi a citostaticelor în spitale îi condamnă la suferinţe cumplite pe pacienţii cu afecţiuni oncologice. "Este o durere chinuitoare, eu plâng prin casă ca să mă liniştesc, dar alţi bolnavi, în vârstă, în stare şi mai avansată, ei ce să facă? Nu vă daţi seama ce înseamnă să ai cancer şi să nu găseşti citostatice. Te omoară", a spus bolnava.

Citeşte AICI întreaga poveste a acestei paciente:

Medicii i-au spus că va trăi doi ani şi deja face 27 de ani de viaţă. Povestea unei bolnave care a învins moartea

Bolnavii de cancer din România au rămas fără morfină de câteva zile, după ce principalul producător a anunţat retragerea de pe piaţa din România. Unul dintre motivele acestei decizii este întârzierea cu care se decontează medicamentele.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla ce spun despre această situaţie reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite