Craiova: De ce fug medicii de România: "Îmi e ruşine că trebuie să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar "

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Oltenia se înregistrează în această perioadă o criză fără precedent în sistemul de sănătate. Cadrele medicale, doctori şi asistenţi, pleacă în masă în străinătate. Cei mai mulţi spun că, în România, fără şpagă nu ar putea supravieţui.

Aproape 50 de medici din judeţul Dolj au părăsit ţara în primele şase luni ale acestui an, pentru a-şi practica meseria în străinătate. În tot anul trecut, cifra celor care au luat această decizie nu depăşea 40. În cazul asistenţilor medicali, situaţia este şi mai critică. În doar două luni, 70 de angajaţi de la Spitalul Nr. 1 au renunţat să muncească în ţara de baştină. În 2009, numărul se apropia de 20.

Află de AICI ce salarii primesc medicii în alte ţări:

Criza aruncă elita medicilor din Oltenia în Germania şi Elveţia

"Nu am mai văzut aşa ceva"

Reprezentanţii salariaţilor din Sănătate sunt alarmaţi. "O să rămânem fără medici. De când sunt, nu am mai văzut aşa ceva", a declarat dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), filiala Dolj.

Citeşte şi:

AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

Naşteri „la negru“ în maternitate


Grav este că pleacă profesioniştii, susţine acesta: asistenţi şi profesori universitari de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, anestezişti apreciaţi şi rezidenţi cu rezultate deosebite. Pleacă pentru că în România nu au cu ce să lucreze, potrivit conducerii CMR, şi pentru că aici ar trăi la limita decenţei. "Să practici medicină ca acum 180 de ani, să cumperi aţă de cusut şi feşi gipsate, aşa ceva nu se poate. Plus că acum au auzit că li se vor reduce şi salariile. De ce să mai stea?", se întreabă dr. Dobrescu.

"Nu avem filmuleţ pentru radiografie"

Cauzele acestei situaţii fără precedent în judeţul Dolj sunt numeroase, recunosc doctorii. Ele au început să se cronicizeze, în ultima perioadă. Unii spun că nu le mai convine să se resemneze când pacientul le bagă în buzunar plicul cu atenţie. Alţii, la început de carieră, sunt hotărâţi să-şi practice meseria cu aparatură la standarde europene în Elveţia, Anglia, Germania. "Aici bisturiul e vechi de când s-a înfiinţat spitalul, nu avem filmuleţ pentru radiografie, filtru de oxigen, aţă traumatică, aproape în fiecare zi se întâmplă să nu fie substanţă la vreun aparat şi astfel să punem diagnosticul după ochi", a explicat dr. Rodica S., rezident la Spitalul Nr. 1 din Craiova. 

"Medicii cu reputaţie ne tratează cu aroganţă"

Luna viitoare va fi în Elveţia, la muncă. Nu regretă. "Mai este un lucru care nu îmi place aici. Atitudinea dintre colegi. Nu mi se pare corect ca medicii cu reputaţie, de multe ori profesori, se ne trateze până şi pe noi cu aroganţă, cu superioritate. Suntem la început de drum, e drept, însă facem parte din aceeaşi breaslă. Am trecut de stadiul de student. Mulţi se comportă de parcă ar fi cei mai deştepţi, iar noi cu mult inferiori", a mai spus medicul rezident, care susţine că nu mai e cale de întoarcere şi care speră că în Elveţia îşi va putea îndeplini visul, de a deveni un specialist în toată regula.

Citeşte şi:

Cum se operează într-un spital din România, cu anestezii improvizate. "E catastrofă!"

Operaţii,  fără aţă de cusut în spital. "Să te ferească sfinţii să te îmbolnăveşti azi!"

"Am luat şpagă. Recunosc"

Dacă tinerii sunt entuziaşti să o ia de la capăt peste graniţă, în speranţa că nimeni şi nimic nu le va pune beţe-n roate în traseul meseriei pe care au ales-o, cei care au adunat câţiva ani de experienţă se declară nemulţumiţi de faptul că sistemul este "într-un proces de autodistrugere", după cum s-a exprimat dr. Alin R., care însă a refuzat să-i fie publicat numele integral, pentru că vorbeşte despre modul în care şi-a îndeplinit atribuţiile de medic. "Am luat şpagă. Recunosc. Dar niciodată nu am condiţionat actul medical. Nici nu aş putea face asta vreodată. Însă, la un salariu de 1.500 de lei, în condiţiile în care am o vechime de peste zece ani, nu mi se pare normal. Sistemul mă determină să fac asta. Şi mă doare, îmi e ruşine că trebuie să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar", a precizat medicul.

Citeşte şi:

60 de medici de familie îşi vor închide cabinetele

„Sunt de 20 de ani medic de familie şi îmi ţin copiii la facultate cu banii mamei"

Şpaga, investită în sistem

Acesta a mai spus că mare parte din şpagă se duce tot în sistemul de sănătate, când cumpără diverse materiale sanitare. "Investesc în filtre de oxigen, care costă câte 200 de euro, şi multe altele. Deja nu mai e o noutate când luăm din banii noştri acele atraumatice. Facem asta de când ne-am angajat. Am sperat totuşi ca, până la urmă, se va schimba ceva. În loc de mai bine, e mai rău", a adăugat specialistul, care a depus cerere să muncească pentru o perioadă nedeterminată în Anglia.

Salariu de 3.000 de euro, în Anglia

Şi Elena Voica (28 de ani) este revoltată. Rezident în anul III la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Elena se pregăteşte să îşi continue viaţa la Spitalul de la Cambridge. Dosarul tocmai i-a fost aprobat. „În România am învăţat pe rupte atâţia ani de facultate, bani cheltuiţi pe cărţi, la congrese, şi abia îmi pot permite să îmi cumpăr o haină nouă”, spune Elena, care negociează un contract cu o firmă care oferă un salariu de 3.000 de euro. Dacă plăteşte chiria, mâncarea şi utilităţile, rămâne cu aproape 2.000 de euro. „Banii ăştia nu i-aş primi aici ani de-a rândul. România nu-ţi oferă posibilităţi de afirmare. Eşti condamnat la plafonare. Şi, când ştii că eşti capabil de mai mult, că poţi face performanţă, dar nu ţi se vreo pârghie, nu te susţine nimeni. Te sacrifici fără rost”, completează tânăra.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite