Craiova: Cercetător din România: „Suntem aşi în matematică şi fizică, dar barbari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină sesiune de Bacalaureat, discuţiile despre starea învăţământului iau amploare pe site-ul Adevărul. Specialiştii se plâng că s-a ales praful de şcolile din România.

Liceenii susţin şi astăzi proba orală la română, în cadrul examenului de Bacalaureat. Cotidianul Adevărul a lansat, cu o săptămână înaintea sesiunii, o dezbatere pe tema învăţământului din România.

Citeşte aici materialele care au aprins spiritele în rândul românilor:


Student român: note mari, carte puţină


Bursieră în Elveţia: “În România, facultatea era plină de studenţi leneşi, fiţoşi, buimaci”


Student la Medicină: „Gastrita e o gaură în burtă“. Profesor universitar: "Sunt jalnici! Le dau note cu TVA“


Cercetător din România: „Producem măcelari în loc de doctori, agramaţi în loc de profesori”


Reacţiile au fost prompte. Oameni din toate colţurile ţării au acceptat provocarea de a analiza situaţia din şcoli. Rezultatul: zeci de mesaje au fost postate pe site şi tot atâtea au ajuns pe adresa de e-mail a redacţiei. Toate conţin nemulţumiri, critici, acuzaţii la adresa unei structuri „găunoase”, după cum s-a exprimat un cititor Adevărul.


Răspuns din partea Academiei Române


Profesori pensionari din Cluj-Napoca, studenţi şi absolvenţi ai universităţilor din Franţa şi Elveţia, membrii ai Academiei Române au trimis mesaje prin care îşi declară dezamăgirea faţă de modul în care instituţia funcţionează şi care ar avantaja incompetenţii, în defavoarea persoanelor valoroase, condamnate să se plafoneze din cauză că nu le sunt exploatate ideile, că nu le sunt răsplătite eforturile şi chiar că le sunt respinse propuneri şi proiecte esenţiale pentru îmbunătăţirea sistemului.

Incultura promovată, ştiinţa ignorată


Mulţi români spun că unităţile şcolare, de la cele primare până la universităţi, au ajuns fabrici de diplome, plătite din banii publici, şi că această situaţie îi descurajează pe tinerii ambiţioşi, care luptă să-şi construiuască o carieră şi care încearcă să contribuie la o reformă a învăţământului. „Partea de curriculum educaţional, care e complet neadaptat la cerinţele vieţii reale, pe de o parte, denotând un viciu de viziune pedagogică, iar pe de altă parte supra-aglomerat cu date şi informaţii nefolositoare, care nu pregătesc deloc absolventul pentru problemele vieţii reale. Eu, personal, am decis să ies din sistem şi să mă îndrept spre alte activităţi, dezamăgit de ce am întâlnit şi ce am văzut în aceşti ani”, ne-a scris Radu Ioan Iepure (32 de ani), fost profesor care a predat limba română în Cluj-Napoca, în prezent şomer.


De ce se aşterne praful pe proiectele de cercetare


Proiecte uitate în sertarele autorităţilor, altele respinse fără nicio justificare, sunt câteva dintre chestiunile pe care românii le-au reclamat şi pe care le vom face publice în paginile cotidianului Adevărul de Seară. Mihai Dima, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare –Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” – IFIN HH, împărtăşeşte părerea potrivit căreia învăţământul din România este la pământ, pentru că cei cu funcţii de conducere nu sprijină profesioniştii interesaţi de problemele reale din domeniu şi de rezolvarea lor. “Suntem nişte barbari buni la matematică, la fizică, aşi în matematică, dar barbari. Arătăm din ce în ce mai grozavi şi mai extraordinar în formule, dar jalnici în realitate”, este de părere cercetătorul. Află de ce proiectele importante ale României, realizate de specialişti, zac uitate în sertarele autorităţilor, vineri, din Adevărul de Seară!


"Vi se pare că se învaţă ceva în şcoli?"


Puteţi lăsa comentarii pe tema de faţă şi sesiza problemele dumneavoastră atât pe site-ul Adevărul cât şi pe adresa de e-mail gabriela.popescu@adevarul.ro. Dacă doriţi ca declaraţiile dumneavoastră să fie folosite în vederea realizării următoarelor materiale despre acest subiect, vă rugăm să vă semnaţi cu numele complet, eventual să scrieţi vârsta şi locul de provenienţă, şi să ne trimiteţi o fotografie a dumneavoastră, pentru a putea ilustra textul. Până la acest moment, în jur de 30 de români din toată lumea ne-au relatat probleme cu care se confruntă şi care nu fac decât să distrugă o întreagă societate. Aşteptăm în continuare să ne scrieţi.

Întrebarea pe care un român, semnat Marius, a lansat-o şi pe care o vom reda la finalul fiecărui material despre acest subiect rămâne deschisă tuturor cititorilor Adevărul: "Vi se pare că se învaţă ceva în şcoli?


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite