Craiova: Student la Medicină: „Gastrita e o gaură în burtă“. Profesor universitar: "Sunt jalnici! Le dau note cu TVA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Unii studenţi la Medicină spun că fac facultatea de formă.
Craiova: Unii studenţi la Medicină spun că fac facultatea de formă.

Un articol publicat zilele trecute, care aduce în atenţia publică nivelul slab de pregătire al tinerilor de la Medicină, a produs reacţii în rândul românilor. În timp ce profesorii spun deschis că facultatea scoate medici - călăi pentru bolnavi, studenţii se plâng că le lipseşte motivarea. Oamenii de rând nu mai ştiu ce să creadă.

Articolul-interviu „Student la Medicină: «Am trecut examenele din noroc». Profesor universitar: «E jale! Habar n-au!»“ a creat o dezbatere pe această temă nu doar în Craiova, ci în întreaga ţară.

Citeşte şi:

Cum moare un om cu zile într-un spital din România

VIDEO / Revolta studenţilor împotriva spăgii din sesiuni: „Nu trageţi, domn' profesor, sunt eu Şpăgărică!"

Mai multe persoane din domeniu au acceptat să vorbească despre problemele cu care sănătatea se confruntă şi care lasă mii de victime printre bolnavii din România.

Citeşte şi:

Student la Medicină: "Am trecut examenele din noroc". Profesor universitar: "Habar n-au!"

Cum intri în spitalele din România cu o boală şi pleci cu zece

Un gunoier acuză medicii că nu l-au tratat cum trebuie

Comentariile postate pe site-ul Adevărul incriminează modul de formare profesională al mediciniştilor, care nu are la bază învăţătura, ci neştiinţa. Românii spun că, deşi ar trebui să fie vital, sistemul face mai mult rău decât bine şi că rezultatele sunt dezastruoase, că se văd în fiecare zi, la televizor sau pe holurile spitalelor. Pacienţi care schimbă doctorii de pe-o zi pe alta, nemulţumiţi de felul ineficient  în care au fost îngrijiţi, sau care îşi dau sufletul chiar pe patul de spital, după ce au strigat în zadar după ajutor, sunt realităţi care construiesc oglinda Sănătăţii, în România secolului XXI. 


„O să avem cimitire pline“


Studenţii sunt conştienţi că vor îmbrăca în scurt timp halatul alb şi că vor trata boli precum hernia de disc, dar că nu ştiu, în anul V de studiu, din ce este formată coloana vertebrală. Bogdan, un cititor Adevărul, crede că tinerii nu-şi mai dau silinţa să înveţe pentru că sunt dezamăgiţi de salariile mici din România. „Cine e deştept nu mai dă la medicină. Pentru ce să dea? Să fie plătit ca rezident mai rău ca portarul?  Să nu aibă bani de chirie şi să stea până la 30 de ani în cămin? Cine e deştept face alte facultăţi. În viitor, o să avem un super sistem medical şi cimitire pline“, a scris Bogdan.


„Profesorii i-au ajutat să devină criminali cu diplomă de medic“


Un alt român care a analizat situaţia din mediul de învăţământ superior aruncă vina asupra profesorilor care şi-ar face treaba de mântuială.  „Toată lumea îi acuză pe aceşti medici tineri care îşi încep munca prin spitale şi care gafează, fatal în unele cazuri, când de fapt cei care ar trebui acuzaţi ar trebui să fie profesorii lor din facultate, medici şi ei, cei care le-au tolerat neştiinţa şi, mai mult de atât, chiar i-au ajutat să devină criminali cu diplomă de medic“, scrie un tânăr, semnat Pialca.


„Ar trebui să vă bântuie fantomele celor nenorociţi pe masa de operaţie“


Acesta are un mesaj pentru profesorii de la Medicină. „Dumneavoastră ar trebui să aveţi noaptea coşmaruri, să vă bântuie fantomele celor nenorociţi pe masa de operaţie de «copiii» crescuţi de voi şi încurajaţi să ucidă“, este concluzia sa. Marius S., student în Craiova, ne-a contactat astăzi, pentru a-şi expune punctul de vedere: „Şi eu le-am zis odată profesorilor că gastrita e o gaură în burtă. Nu învăţasem exprimarea specifică. Trebuia de fapt să spun că gastrita este o boală care constă în inflamaţia mucoasei. Din greşeli învăţăm“, recunoaşte Marius, student în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova.


Profesor universitar: „Am ajuns să-i întreb «Nu-i aşa că...?», iar ei să aprobe“


Cadrele didactice spun că examenele sunt scene de comedie neagră. „Le dau note  cu TVA. Dacă unul merită 5, îi pun 8 sau 9.  Acum cei care au nota 10 sunt de fapt de 8.  Fac asta pentru că altfel ar pica trei sferturi dintre ei şi nu ar mai ajunge niciunul în ultimul an de facultate. Dacă le spui o frază de 13 cuvinte, nu sunt în stare să o reproducă. Lor le trebuie propoziţii simple. Am ajuns să-i întreb «Nu-i aşa că...?», iar ei să aprobe. Nu au noţiunea cititului. Te cruceşti! Şcolarii din clasa a doua sunt mai deştepţi“, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, profesor de neurochirurgie la UMF Craiova. Prof. univ. dr. Corneliu Sabetay susţine cele de mai sus: „Studenţii nu au nici măcar cunoştinţe generale. Cum intră în facultate, aşa pleacă“, a afirmat profesorul de chirurgie pediatrică, la UMF din Bănie.

Vieţile curmate nasc semne de întrebare

În Oltenia au fost numeroase cazuri în care pacienţii au murit, iar familiile acestora i-au acuzat de malpraxis pe doctorii care i-au tratat. La Colegiile Medicilor din Oltenia au fost depuse în ultimii ani zeci de plângeri împotriva mai multor cadre medicale.


A decedat, după întreruperea de sarcină


O tânără în vârstă de 18 ani a murit în urmă cu două luni în Spitalul Nr. 1 din Craiova, după un chiuretaj făcut de către medicul Marian Galbenu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mehedinţi. Rezultatele autopsiei se vor afla în zilele următoare. Surse de la Institutul de Medicină Legală spun că au fost găsite înţepături în vezica Lucicăi Talegă (18 ani), provenite cel mai probabil de la întreruperea de sarcină.


A născut după chiuretaj


Lucian Talegă, soţul fetei, a depus o plângere la Colegiul Medicilor din Mehedinţi şi la Parchet, împotriva ginecologului, care a ocupat şi funcţia de preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din Mehedinţi. Doctorul Galbenu susţine că nu este vinovat de cele întâmplate. Presa locală a relatat în repetate rânduri despre alte situaţii asemănătoare, cum ar fi cea în care o femeie a născut, după ce a fost chiuretată de dr. Galbenu. În urmă cu câteva săptămâni, o altă tânără a ajuns în stare gravă la spital, după ce a suferit o intervenţie făcută de acelaşi ginecolog. Dezvăluiri despre acest caz, cât şi rezultatele autopsiei Lucicăi Talegă, săptămâna viitoare, în .

craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite