Craiova: "Asistentele de la Terapie Intensivă sunt roboţi fără pic de inimă. Te tratează cu sictir"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Nr. 1  din Craiova a fost adesea în centrul atenţiei, din cauza scandalurilor iscate între cadrele medicale şi aparţinători, în multe cazuri ţigani. Rromii spun că aroganţa şi indiferenţa medicilor îi face agresivi.

Băiata petrecută joi noaptea la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, când peste 30 de rromi au intrat cu forţa în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi au luat la pumni şi înjurături cadrele medicale, a generat reacţii controversate printre olteni.

Citeşte AICI articolele care au generat aceste reacţii:

Asistentele bătute în spital, la psiholog. "Ţiganii au băgat spaima în toţi. Întră în spital ca la ei acasă"

Au bătut asistentele şi doctoriţa, după care au fugit cu bolnavul din spital

Unele persoane blamează corpul medical care, printr-o indiferenţă şi aroganţă faţă de pacienţi, ar da naştere unor atitudini ostile în rândul însoţitorilor. Pe de altă parte, angajaţii instituţiei aruncă vina pe aparţinătorii care devin irascibili, dacă nu sunt trataţi la comandă. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a vedea cauza care a declanşat conflictul. Cazul petrecut la cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia a determinat oamenii să analizeze şi să afle motivele pentru care se iscă altercaţii pe holurile spitalelor, între pacienţi/însoţitori şi doctori, asistenţi sau infirmieri.

"Pentru bolnav contează enorm să îi vorbeşti frumos"

Doljenii spun că bătaia de acum două zile nu a fost un eveniment izolat. "Într-adevăr, acum s-a ajuns la lovituri şi ameninţări, însă vorbe urâte, jigniri, se aud mereu în spital, în special la Urgenţe. Apar tensiuni şi de multe ori cadrele se răstesc la noi, pentru că îndrăznim să le cerem să ne îngrijească. Chiar mie o asistentă mi-a zis, cu voce ridicată, «N-ai, omule, răbdare? Ţi se pare că dorm?"». Ideea este că a folosit un ton nepotrivit cu o persoană aflată în suferinţă. Pentru un bolnav, contează enorm să îi vorbeşti frumos, să fii atent cu el, să îi acorzi atenţie, nu să îl priveşti ca pe un nimeni", ne-a povestit Viorel P., care spune că ajunge aproape săptămânal la Urgenţe cu tatăl său, care are afecţiuni cardiace. Medicii recunosc faptul că lucrează în condiţii pline de stres şi că asistă zilnic la scene de violenţă. "Cel puţin o dată pe zi suntem supuşi agresiunilor din partea celor veniţi la Urgenţe, dacă nu întotdeauna fizică, cel puţin verbală", a declarat Cristiana Geormăneanu, medic în cadrul UPU-SMURD. Alţi medici susţin că persoanele care trec pragul unităţii au devenit tot mai impunătoare şi lipsite de respect faţă de cei ce poartă halate albe, şi pun acest fapt pe seama mediatizării excesive a cazurilor de malpraxis.

"Nicimeni nu schimba cearşaful, deşi plângeam întruna"

Cadrele spun că ţiganii sunt de multe ori pratagonişti în astfel de scandaluri, pentru că ar avea o educaţie precară şi un comportament antisocial. Rromii susţin însă că medicii sunt cei care îi discriminează şi că, din această pricină, sunt nevoiţi să apeleze la "tupeu". Rodica Vasile (34 de ani), de etnie rromă, care luna trecută a avut copilul internat la SJU, ne-a povestit că infirmierele au ignorat-o şi i-au vorbit urât, tocmai pentru că este de altă etnie. "Asistentele ne tratează ca pe nişte gunoaie, doar pentru că suntem ţigani. Fetiţa făcea pe ea, că era bolnavă, şi nimeni nu-i schimba cearşaful, deşi plângeam întruna şi le ziceam să mă ajute. O femeie de serviciu s-a răstit la mine şi mi-a zis: «Dacă eşti ţigancă, ce să faci? Lasă că nici acasă nu trăieşti mai bine, nu ai mai curăţenie. Niciuna nu se uita la mine. Fetiţa avea flexura la mână, eu nu mai puteam de jale, şi ea mă mai lua la zor. Îmi venea să urlu", ne-a spus femeia.

"Actul medical de la ATI este comparabil cu cel din Evul Mediu"

Cititorii Adevărul şi-au exprimat un punct de vedere cu privire altercaţiile din spitale. Cris a postat un comentariu la articolul: "Asistentele bătute în spital, la psiholog. "Ţiganii au băgat spaima în toţi. Întră în spital ca la ei acasă", în care susţine că de multe ori salariaţii din sănătate provoacă astfel de scandaluri. "Aţi fost vreodată la Terapie Intensivă? Aţi luat contact cu asistentele şi doctorii de acolo? Nu sunt de acord cu rezolvarea problemelor prin violenţă, dar cei de la ATI nu sunt oameni, sunt roboţi fără pic de inimă, fără sentimente. Te tratează cu sictir, te umilesc, unii dintre pacienţi având multe clase deasupra acestor neoameni. În final, mare parte din pacienţi mor, uitaţi, umiliţi, înjosiţi. Rămân ore în şir în ATI, în prezenţa celor care încă se zbat să trăiască, ajutaţi poate doar de Dumnezeu. Actul medical la ATI Craiova este comparabil cu cel din Evul Mediu, actul uman, comparabil cu cel din lagărele de concetrare", sunt cuvintele lui Cris de pe site-ul craiova.adevarul.ro.

Două asistente şi o doctoriţă de la SJU Craiova au fost agresate joi noaptea de aproximativ 30 de ţigani, care au intrat cu forţa la Terapie Intensivă. Martorii spun că rromii au bruscat angajatele, au înjurat doctoriţa, după care au plecat acasă cu bolnavul care se afla pe targă şi care avea picioarele amputate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite