Craiova: Asistentele bătute în spital, la psiholog. "Ţiganii au băgat spaima în toţi. Întră în spital ca la ei acasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două asistente care noaptea trecută au fost luate la palme şi înjurate de către un grup de peste 30 de ţigani au indicaţie să fie consiliate de un specialist.

Colegii de la Reanimare spun că Mariana Bâlteanu şi Cristina Dumitru, angajate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, care au fost agresate de un grup de etnie rromă, sunt traumatizate. "Nu îndrăznim să le apucăm de vorbă şi nici măcar să le sunăm, ca să nu le amintim de aceste probleme. Li s-a recomandat o terapie cu un psiholog, care să le ajute să depăşească această perioadă", a afirmat I.D., asistent medical de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Nr. 1.

Află AICI toate detaliile scandalului de la ATI a spitalului din Bănie:

Palme, înjurături şi ţipete, printre bolnavii ţinuţi în viaţă de aparate

Asistentul ne-a mai spus că şi dr. Mihaela Mitricună, care a fost înjurată şi căreia i s-a vorbit destul de urât, ar putea fi inclusă într-un astfel de program de recuperare psihologică. "Doctoriţa pare un caracter mai puternic, care a trecut mai uşor peste această experienţă, însă noi credem că sunt doar aparenţe. Faptul că în faţa ta, într-o secţie unde lucrezi, se dau pumni, se urlă şi se ameninţă, nu are cum să te lase indiferent. Dânsa vrea să-şi încurajeze colegii, să nu clacheze", a completat un asistent medical de la Reanimare, care nu s-a aflat la serviciu, în noaptea cu pricina.

"Tresare din orice"

Alţi colegi spun că asistenta Cristina Dumitru pare cea mai afectată de scandal, fiind o fire mai sensibilă. "Tresare din orice şi este extrem de atentă la tot ce se întâmplă în jur. Parcă ar avea impresia că cineva îi urmăreşte gesturile şi îi e teamă să nu păţească ceva", a spus un asistent, care susţine că astfel de situaţii au instaurat teroarea printre angajaţii unităţii. "Ţiganii au băgat spaima în toţi. Intră în spital ca la ei acasă", a încheiat asistentul.

Reprezentanţii SJU Craiova recunosc necesitatea unui ajutor din partea specialiştilor. “În astfel de situaţii este recomandată consilierea psihologică. De aceste măsuri se ocupă în general sefii de secţie”, a declarat dr. Florin Croitoru, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cel puţin 15 şedinţe la psiholog

Experţii spun că aceste persoane au nevoie de cel puţin 15 şedinţe de consiliere. "Este obligatorie o întâlnire cu psihologul, care să stabilească despre ce probleme este vorba şi câte şedinţe sunt necesare, în vederea recuperării. În cadrul acestei consilieri se iau în considerare o serie de factori, cum ar fi personalitatea victimei, impactul pe care evenimentul l-a lăsat asupra sa, cât şi experienţele de acelaşi gen în care ar fi fost implicată în trecut", a declarat Mihail Jianu, psiholog.

Două asistente şi o doctoriţă de la SJU Craiova au fost agresate joi noaptea de aproximativ 30 de ţigani, care au intrat cu forţa la Terapie Intensivă. Martorii spun că rromii au bruscat angajatele, au înjurat doctoriţa, după care au plecat acasă cu bolnavul care se afla pe targă şi care avea picioarele amputate. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a stabili cauza care a declanşat scandalul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite