Craiova / Se întâmplă doar în România: Solomon, primar doar pe hârtie, fără acces în primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susupendarea din funcţie a lui Solomon a încetat, însă Curtea de Apel Galaţi i-a interzis să-şi exercite atribuţiile de edil. În timp ce Antonie Solomon îşi pune speranţe că pe 20 septembrie magistraţii îi vor lăsă la primărie, Consiliul Local va decide care dintre secunzi îi va prelua atribuţiile.

Situaţia în care se află Antonie Solomon este una fără precedent. În acest moment, el este primarul Craiovei, suspendarea din funcţie încetând odată cu liberarea din arest preventiv, însă nu îşi poate exercita atribuţiile din cauza măsurilor complementare impuse de magistraţii Curţii de Apel Galaţi.

Vezi AICI video cu ce a făcut ieri primarul Antonie Solomon.

Iată un fragment important din hotărârea prin care Solomon a fost pus în libertate: „(…) Impune inculpatului ca pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea: a) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu coinculpaţii şi martorii; b) să nu exercite profesia sau să nu desfăşoare activitatea în execitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv primar al municipiului Craiova (...)“.

Poate şi nu prea

Prefectul judeţului Dolj, Eugen Georgescu, susţine că Solomon ar putea să revină în funcţie, dar în condiţiile în care va obţine în instanţă revocarea restricţiei impuse de magistraţii gălăţeni. „Antonie Solomon se regăseşte în situaţia de om liber pentru că i s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu o altă măsură. Este om liber, poate oricând să revină la primărie, dar doar dacă instanţa îi dă voie“, a declarat Georgescu.

FOTO/VIDEO Solomon, la prima baie de mulţime după liberare: „Am stat în celulă ca un sac de cartofi"

Potrivit prefectului, Consiliul Local se va întruni, cel mai probabil, zilele următoare pentru a pasa atribuţiile lui Solomon către unul dintre cei doi viceprimari.

Simplu cetăţean până la decizia instanţei gălăţene

„Atâta vreme cât Antonie Solomon nu poate să îşi exercite funcţia din cauza măsurilor impuse de instanţă, atribuţiile sale vor fi preluate prin interimat de către unul dintre viceprimari. Zilele următoare se va întâmpla acest lucru“, a mai spus Georgescu. Însă ce se va întâmpla cu Solomon? Cel mai probabil acesta va rămâne simplu cetăţean până când magistraţii Tribunalului Galaţi vor renunţa la măsurile complementare.

Craiova: Antonie Solomon nu are voie la primărie

Ieri, edilul şi-a exprimat încrederea că va reveni la primărie peste zece zile, atunci când va începe procesul pe fond. „După 20 septembrie mă întorc la primărie“, i-a şoptit acesta la ureche unei salariate a primăriei. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Bănia va rămâne în continuare fără primar. Solomon nu îşi poate pierde mandatul, situaţia sa neregăsindu-se în niciuna dintre legile care face referire la funcţia de primar.

image

Solomon, prima baie de mulţime după eliberare

Potrivit legii 383/2004, Statutul Aleşilor Locali, alitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: a) demisie; b) incompatibilitate;  c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială; d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege; e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; f) punerea sub interdicţie judecătorească; g) pierderea drepturilor electorale; h) deces. Singurul articol la care puteau face referire juriştii este punctul d) care a fost abrogat în 2006.

O altă lege care face referire la pierderea calităţii de primar este legea 215/2001, a administraţiei publice şi care spune în felul următor: "(2) Mandatul încetează de drept în unul dintre următoarele cazuri: a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială; d) imposibilitatea de a fi exercitat mandatul pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 77 alin. (2); e) când se constată, după validarea mandatului, că alegerea s-a făcut prin fraudă electorală sau prin orice altă încălcare a Legii privind alegerile locale; f) a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privată de libertate; g) punerea sub interdicţie judecătorească; h) pierderea drepturilor electorale; i) când, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin prin lege, a emis 3 dispoziţii cu caracter normativ într-un interval de 3 luni, care au fost anulate de instanţa de contencios administrativ prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă; j) deces"

Singurul punct de care se puteau lega este punctul g): "punerea sub interdicţie judecătorească". Nici în această situaţie nu se încadrează pentru că interdicţiile stabilite de magistraţiii gălăţeni sunt măsuri complementare, nu interdicţii judecătoreşti. În plus, definiţia juridică a interdicţiei judecătoreşti sună în felul următor: "Masura prevazuta de lege pentru ocrotirea persoanelor fizice care, fiind lipsite de discernamant din cauza alienarii mintale sau a debilitatii mintale, nu se pot ingriji de interesele lor".

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite