Soarta Cazinoului din Constanţa, încă în stadiul de discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţ la o lună de la lansarea campaniei „100 de zile pentru 100 de ani” dedicată salvării Cazinoului din Constanţa. Primăria a înaintat acte pentru cedarea clădirii ministerelor; comunitatea locală - un simplu spectator.

O scrisoare deschisă, demersurile directe şi masa rotundă organizată la Hotel Ibis au fost acţiuni la care liderii comunităţii au reacţionat responsabil şi cooperative, spun iniţiatorii campaniei - Ovidiu Cupşa, manager campanie, şi Valentin Coman, director executiv Grupul pentru jurnalism, cultuă şi comunicare.

Mazăre s-a certat cu prefectul Constanţei ca la uşa cortului pe tema Cazinoului

„În urma discuţiilor directe între autorităţi – Primărie – Prefectură, solicitările au ajuns la reprezentanţii Guvernului în teritoriu. În plus, între Ordinul Arhiţectilor, Primăria şi Prefectura Constanţa s-au stabilit noi relaţii de lucru în comun, nu doar în privinţa Cazinoului, ci şi a zonei Peninsulare, un pas înainte pentru reabilitarea şi recuperarea memoriei istorice a oraşului Constanţa“, se arată într-un comunicat al iniţiatorilor campaniei, ca un bilanţ al primei luni.

În schimb, în cadrul campaniei de strângere de fonduri nu s-au înregistrat depuneri benevole, reacţia comunităţii rămânând încă latentă şi manifestată doar la nivel declarativ.

Sondajul cotidianului Adevărul, un alt punct de plecare

Folosind această direcţie a campaniei, cotidianul Adevărul de Constanţa a realizat un sondaj printre oamenii de afaceri de succes de pe plan local, care s-au arătat dispuşi să doneze sume importante pentru reabilitarea Cazinoului. „În cazul în care s-ar agrea o susţinere financiară prin donaţii, aceasta ar putea să se desfăşoare sub controlul direct al unui consorţiu de ONG-uri, fundaţii şi asociaţii, care să reprezinte controlul civic şi să asigure echilibrul şi transparenţa publică“, se arată mai arată în comunicat.

Află ce soluţii dau bogaţii Constanţei pentru salvarea Cazinoului!

Clădirea, la Ministerul Culturii?

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că autorităţile nu au bani pentru reabilitarea clădirii închise în prezent. „O dau Ministerelor Culturii sau Turismului şi pentru un leu. Îmi doresc doar să fie reabilitată, să fie în funcţiune şi să atragă turişti cu bani la Constanţa", a declarat primarul Constanţei. În replică, reprezentanţii Ministerului Culturii spun că ar putea găsi fonduri pentru refacerea clădirii. „Fiind vorba despre o clădire monument din clasa A, cea mai importantă categorie dedicată arhitecturii vechi, se pot găsi soluţii chiar dacă ministerul nu are fonduri proprii pentru reabilitarea lui", a declarat Radu Enache, consilierul ministrului Culturii, contactat de Adevărul.

Ministerul Culturii ar putea salva Cazinoul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite