Mazăre s-a certat cu prefectul Constanţei ca la uşa cortului pe tema Cazinoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început dezbaterea pe tema „Reabilitarea şi Administrarea Cazinoului din Constanţa“. Au fost invitaţi primarul Radu Mazăre, prefectul Claudiu Palaz, mai mulţi parlamentari.

Astăzi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale au fost invitaţi la masa rotundă cu tema „Reabilitarea şi administrarea Cazinoului din Constanţa“. Evenimentul face parte  din  campania „100 de zile pentru 100 de ani“, iniţiată de Asociaţia Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa, cu sprijinul Grupului pentru Jurnalism, Cultură şi Comunicare.

FOTO Cazinoul Constanţa, istorie de vânzare

În ziua în care se împlinesc trei săptămâni de când acest subiect a fost lansat în dezbatere publică, au participat la masa rotundă primarul Constanţei, Radu Mazăre, ciceprimarul Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, sanatorul Puiu Haşotti, deputaţii Antonella Marinescu, Maria Stavrositu, Amet Aledin, directorul Muzeului de Artă - Doina Păuleanu, reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor Filiala Dobrogea - arhitecţii Radu Ştefan Cornescu şi  Ignis Duvagi.

Primar în pantaloni scurţi şi papuci

Primarul Constanţei a venit cu întârziere la eveniment. Îmbrăcat în pantaloni scurţi, cu papuci şi ochelari de soare roşii, primarul a ascultat cu atenţie pledoaria făcută Cazinoului de directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu.

„Am văzut şi eu imagini cu oraşul vechi. Au făcut Cazinoul, dar oraşul era în paragină“, a replicat Mazăre. „Nu înţeleg de ce subiectul vânzării acestei clădiri a iscat atâtea controverse, din moment ce în România se vinde tot străinilor, de la electricitate până la petrol. În anul 2005, s-a organizat prima licitaţie internaţională prin care s-a concesionat Cazinoul pe 50 de ani. După trei licitaţii, de abia la ultima s-a prezentat o societate israeliană care deţine cazinouri şi în ţară. Eu i-am convins să vină“, a zis primarul.

Potrivit acestuia, firma israeliană a investit bani pentru planurile de reabilitare, însă, ordonanţă privind jocurile de noroc a falimentat firma. „Ar trebui să fiu nebun să reabilitez clădirea din bani de la buget. O dau Guvernului şi pentru un leu. Îmi doresc doar să fie reabilitată, să fie în funcţiune   şi să atragă turişti cu bani la Constanţa“, a spus edilul, care a adăugat că la ora actuală există un potenţial cumpărător român. 

Primăria Constanţa a lansat sondajul privind Cazinoul. Tu ce părere ai?

„Duceţi-ne în puşcărie, dar faceţi ceva cu această clădire!“

Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, însă, i-a atras atenţia primarului că licitaţia cu firma israeliană nu a fost bine documentată şi că, din acest motiv, Cazinoul a rămas în pragină. „Contractul trebuia bine structurat!“, a spus Palaz, primind replica dură a primarului: „Duceţi-ne în puşcărie, dar faceţi ceva cu Cazinoul“.

Viceprimarul Decebal Făgădău, prezent la discuţii, a declarat că sondajul de opinie privind soarta Cazinoului nu a avut efectul dorit. „Avem un semnal slab din partea societăţii civile. Doar câteva scrisori şi telefoane au sosit pe adresa primăriei privind acest subiect“, a spus viceprimarul.

UPPATE, ora 13.20. După două ore de discuţii aprinse, multe momente fiind politizate în exces, s-a stabilit că singura soluţie viabilă la ora actuală este  vânzarea Cazinoului, iar primăria s-a angajat, cu fonduri minime, să conserve o parte a clădirii până când se va organiza licitaţia. A doua soluţie ar fi preluarea clădirii de către ministerele de resort, în acest sens primarul spunând că aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor centrale până la următoarea şedinţă de consiliu local.

Cazinoul - emblema Constanţei - se degradează pe zi ce trece. Clădirea fusese concesionată unei firme din Israel pe 49 de ani.Primarul Radu Mazăre a anunţat acum două luni că intenţionează să vândă Cazinoul Cazinoul Constanţa, după ce investitorii israelieni au renunţat la contractual de concesiune. Propunerea se afla pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local, dar a fost retrasă, iar edilul a anunţat că va lăsa constănţenii să decidă soarta Cazinoului.

Citiţi în de luni părerea arhitecţilor vizavi de soarta Cazinoului şi a planului de restaurare.

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite