Elev din Constanța, admis la Inginerie aerospaţială în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii de liceu, Alexandru Popovici s-a remarcat la olimpiadele naţionale de fizică şi a fost premiat la Concursurile NASA pentru proiectele sale.

Alexandru a fost pasionat de fizică din anii de gimanziu, însă în clasa a VI-a a întrerupt studiile pentru un an în România şi a învăţat în Franţa. „Am plecat împreună cu familia în Franţa, tatăl meu a obţinut un loc de muncă acolo şi mi-am continuat studiile într-o şcoală cu profil teoretic. Nu se compara ceea ce am făcut eu în ţară cu ce am găsit acolo. Nu se aprofundau materiile, sistemul de învăţământ se reduce la cunoştinţe generale, cu accent pe practică“, povesteşte Alexandru. „Făceam ceasuri, tot felul de placaje, metode pe care într-adevăr nu le găsim în gimnaziul românesc, însă nu se aprofundează anumite materii“, completează tânărul.

În clasa a VII-a, Alexandru a revenit în ţară şi a participat la olimpiada de fizică. Atunci i-a cunoscut pe Mihai Roman şi Osman Ozgur şi au devenit trioul podiumurilor olimpiadelor de fizică şi a celor de la NASA. „Am intrat la Colegiul Mircea în aceeaşi clasă, suntem prieteni foarte buni şi am lucrat cot la cot la proiecte şi acţiuni în toţi anii de liceu“, povesteşte Alexandru.

Idei pentru NASA

Experienţa NASA au cunoscut-o graţie profesorului Ion Băraru, care a adunat în jurul său cei mai buni elevi premiaţi la concursurile naţionale de fizică, chimie sau matematică. „Agenţia Spaţială Americană organizează în fiecare an un concurs de idei privind amenajarea unei staţii spaţiale capabile de autosusţinere“, explică absolventul de la „Mircea“. În fiecare an, pentru marea finala din Houston participă peste o mie de echipe formate din elevi din întreaga lume.

„Cei de la NASA premiază proiectele care se remarcă prin designul potrivit al staţiei în spaţiu, precum şi găsirea unor soluţii originale pentru crearea condiţiilor de pe pământ, pe staţie, însemnând gravitaţie, aer, apă, clădiri, mijloace de transport şi multe altele“, completează Alexandru. În plus, staţia trebuia să fie independentă de pământ şi să asigure dezvoltarea speciei umane pe viitor. Lucrările elevilor din Constanţa care au respectat toate aceste condiţii  au reuşit să impresioneze specialiştii de la NASA. În 2009, echipa lui Alexandru a creat proiectul Klepsidra, cu care a câştigat Concursul Ames Research Center. În 2010, cu proiectul Aresam, s-a calificat în marea finală a aceluiaşi concurs.

Într-o agenţie spaţială

Alexandru a aplicat în această vară pentru admitere la Universitatea Tehnică din Delft, la Facultatea de inginerie aerospaţială. A intrat din prima unde şi-a dorit şi a fost admis într-un timp record. „Voi pleca la 11 august, mă aşteaptă o experienţă nouă. Nu am emoţii, mai mult familia are“, mărturiseşte tânărul.

Alexandru a aflat că va face practică într-o agenţie spaţială sau la maşini aerodinamice. Urmează trei ani de studii universitare şi apoi un master. 1.700 de euro costă şcolarizarea la care se adaugă 450 de euro cazarea, fără mâncare. „La această universitate intri drect într-o echipă, se lucrează pe sistemul de teorie – proiecte“, spune Alexandru.

Citiți mai multe în !

image

Constanța: Adela Căpîlnaşiu - premiantă NASA pasionată de dans

Constanţa: Elevii premiaţi de NASA pleacă la Chicago pe banii părinţilor

Constanța: Câștigătoare a premiilor NASA, eleva Dana Pisică a proiectat o insulă artificială

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite