Constanța: Adela Căpîlnaşiu - premiantă NASA pasionată de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansul rămâne marea pasiune; la universitate se antrenează o dată pe săptămână.
Dansul rămâne marea pasiune; la universitate se antrenează o dată pe săptămână.

Olimpică la matematică, fizică şi informatică, Adela este de un an studentă la Universitatea Jacobs din Bremen - Germania, la Matematică aplicată. Premiantă a Colegiului Mircea cel Bătrân Constanţa şi dansatoare în Clubul de dans Mirage, Adela Căpîlnaşiu şi-a ales un drum anevoios: studiază matematică aplicată, „mama“ matematicii.

Olimpică la ştiinţele exacte, Adela se consideră norocoasă pentru că a făcut parte din echipa de elevi premianţi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa. Sub coordonarea profesorului Ion Băraru şi alături de alţi colegi de liceu a câştigat trei ani consecutiv concursul de proiecte organizat de NASA.

„Toate aceste lucruri m-au ajutat foarte mult la întocmirea CV-ului pentru admiterea la o universitate străină“, povesteşte Adela.

Din toamna anului trecut este studentă la Matematică aplicată la Bremen. Aflase despre această universitate de la colegii mai mari, foşti absolvenţi ai colegiului. „Admiterea s-a făcut on-line, am trimis apoi documentele, iar la Bucureşti am susţinut un eseu şi am dat test la Limba engleză. Am fost declarată admis şi am ştiut că din acel moment voi  începe o nouă viaţă“, spune Adela.

Târg al naţiilor

Adela a intrat într-o universitate în care studiază 100 de naţii, cei mai mulţi nemţi, bulgari şi indieni. Un grup de 10 boboci din Constanţa s-a alăturat comunităţii de studenţi români aflaţi deja în ani terminali la Bremen, mulţi fiind din Galaţi, Făgăraş, Gura Humorului şi Bucureşti. În toamna anului trecut, absolvenţi ai Colegiului Mircea cel Bătrân, Liceului Internaţional de Informatică şi ai Liceului Ovidius au fost cooptaţi la târgul naţiilor. „

A fost o primire deosebită; fiecare stat a avut câte un stand unde a prezentat colegilor tradiţiile şi obiceiurile. Alături de colegii mai mari am pregătit mâncarea noastră tradiţională de acasă, de care deja ni se făcuse dor - sarmale, mămăligă, plăcintă“, povesteşte Adela.

În anul I a intrat alături de alţi 200 de studenţi şi şi-a ales pe lângă profilul real obligatoriu şi câteva cursuri de uman. De asemenea, studiază astrofizica, pasiune pe care şi-a cultivat-o în urma vizitelor pe care le-a făcut la sediul NASA alături de alţi elevi din Constanţa. Profesorii sunt nemţi, ruşi şi bulgari. „În unele zile cursurile se termină la ora 22.00. Eu am optat să urmez câteva cursuri aflate în programa de anul II, pentru ca anul viitor să pot alege altele“, spune Adela.

22.000 de euro - taxa universității

La universitate a găsit un campus foarte bine pus la punct, condiţii moderne de cazare şi studiu. „Stau singură în cameră, cărţile de care avem nevoie le găsim la bibliotecă. Se cheltuie destul de puţin pe materiale didactice“, declară studenta.  

Universitatea costă 22.000 de euro pe semestru, taxa incluzând cursurile, cazarea şi mâncarea. De asemenea, studenţilor li se asigură un abonament pe toate liniile de transport în valoare de 100 de euro pe semestru. „Sunt săptămâni în care nu cheltui niciun cent deoarece nu am nevoie; în campus ni se asigură tot ce ne trebuie“, spune Adela.

Citiți mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite