Constanța: Câștigătoare a premiilor NASA, eleva Dana Pisică a proiectat o insulă artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana face parte din echipa câştigătoare a marelui premiu al competiţiei organizate de NASA Houston în 2009 şi 2010, dar și din echipa de olimpici a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa.

Ea a câştigat în aceşti ani numeroase premii la olimpiadele de fizică, chimie şi matematică şi este implicată în nenumărate proiecte.

Îi place munca în echipă şi spune că secretul reuşitelor nu stă în studiul individual, acasă, ci alături de colegi, profesori, în laboratoare sau chiar în mijlocul naturii.

„Foarte multe proiecte extraşcolare ne motivează în alt mod şi ne deschid noi orizonturi“, spune Dana.

Multe ore de muncă

A câştigat de două ori la concursurile organizate de NASA şi spune că în spatele acestor rezultate stau multe ore de muncă. „S-a lucrat intens înainte de fiecare competiţie. Ne obsedau anumite întrebări: «de ce», «cum» şi astfel am putut realiza proiecte competitive, mult mai bune decât ale elevilor din peste 40 de ţări“, povesteşte Dana Pisică.

Medusa Crabs

Recent, Dana a făcut parte din echipa care a câştigat medalia de aur la cea de-a 18-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Proiecte de Mediu din Turcia. Proiectul câştigător se numeşte Medusa Crabs şi constă într-o insulă artificială, amplasată la 5 kilometri de litoralul românesc, în dreptul Gurii Portiţei. 

image

Turism şi cercetare

Ansamblul are un turn multifuncţional, cu observator astronomic, far, centrale eoliene, staţie de epurare, dar şi un hotel în care  pot locui până la 600 de turişti. Din insulă nu lipseşte nici centrul ştiinţific ultramodern, unde vor lucra 400 de cercetători. „Este un proiect drag mie. Am imaginat un ansamblu care va combina funcţia de turism cu cea de cercetare; luăm bani din turism şi îi investim în cercetare pentru că pe această insulă artificială mi-am dorit să avem locuri speciale de protejare a florei şi faunei marine“, a explicat eleva Dana Pisică.

Acest proiect este realizabil, fiind prezentat şi în faţa membrilor Consiliului Local Constanţa.

„Mă voi perfecţiona afară, voi lucra în ţară“

Pe eleva premiantă Dana Pisică o atrage medicina deoarece, spune ea, îi place să ajute oamenii. „Mă voi perfecţiona la o instituţie de învăţământ superior din străinătate, dar mă voi întoarce să profesez în ţară. Şi în România se poate face performanţă într-o carieră atât timp cât îţi doreşti acest lucru. Trebuie schimbată mentalitatea conform căreia doar afară este bine“, explică eleva.

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite