E cineva vinovat de accidentul aviatic de la Tuzla? Nimeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militari au finalizat ancheta în cazul tragediei de la 5 iulie, când 12 militari au murit într-un zbor de antrenament; concluzia - dezastrul a fost provocat de o „defecţiune tehnică". Magistraţii au dispus neînceperea urmăririi penale în dezastrul aviatic, deoarece accidentul a fost cauzat de o defecţiune tehnică.

Procurorii militari care au analizat timp de două luni cauzele producerii accidentului de la Tuzla au ajuns la concluzia că cei 12 militari, morţi la data de 5 iulie, după ce AN2-ul cu care se antrenau s-a prăbuşit, au fost victimele unei defecţiuni tehnice.

CITEŞTE şi: După un an de anchete, procurorii nu au făcut nicio arestare în cazul acceleratului sărit de pe şine la Cârcea

Nici azi nu ştim cine este teroristul CFR din septembrie 2009

Militarii morţi în accidentul aviatic de la Tuzla, înaintaţi în grad de MApN

Ultimele clipe

Rezoluţia procurorilor are valoare de document. Avionul abia fusese alimentat înainte de fatidicul zbor cu numărul şase, iar alegerea poziţiilor în aeronavă a însemnat pentru unii viaţa, iar pentru alţii - moartea.

GALERIE FOTO DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

Cei 14 militari s-au poziţionat în avion, pe scaune, astfel: Marius Nazare, imediat în stânga uşii de acces, urmat în stânga de Liviu Antim, apoi Marius-Cătălin Chioveanu, Cosmin Furtună; pe partea dreaptă, în faţa acestora, începând dinspre cabina piloţilor, se aflau Cătălin Rădoi, Băduţ Papuc, Vlăduţ Sărman şi Cozmin Florescu. Florin-Claudiu Cişmaşu a rămas în picioare, după ce le-a verificat militarilor prinderea legăturilor de siguranţă de cablul transversal al avionului.

GALERIE FOTO CU PRELUAREA SUPRAVIEȚUITORILOR DE ELICOPTERUL MAI

Comandorul Nicolae Jianu ocupa scaunul din dreapta lui Rădoi, iar Cătălin Vicenţiu Antoche pe cel din stânga lui Cozmin Furtună. Piloţii Ştefăniţă Daniel Bălşanu, Lavinia Guită şi mecanicul de bord Răsvan Rîngheţ se aflau în cabină.

Impactul fatal

După decolare avionul a pornit în sus, într-o ridicare verticală ce nu a putut fi controlată. Avionul s-a înclinat în partea stângă şi s-a prăbuşit. Impactul a provocat două spărturi prin care au ieşit supravieţuitorii: în cupola cabinei piloţilor şi lângă uşa de acces. Combustibilul din rezervoare a fost pulverizat pe motorul încins, dar şi pe militari, ceea ce le-a luat practic orice şansă de a scăpa teferi, dacă ar fi supravieţuit prăbuşirii.

Concluzia experţilor

Specialiştii au arătat că avionul era în stare de funcţionare. Una dintre piese însă s-a defectat din cauza supraîncălzirii, fenomen ce ar fi putut fi provocat şi de centrarea greşită a oamenilor şi echipamentului în avion, dar şi de faptul că limita de greutate, de 5500 kilograme, era aproape atinsă - 5260 kg.

Surse din anchetă susţin că avionul era încărcat peste limită! Vezi aici lista militarilor decedaţi în avionul morţii

„Cea mai probabilă cauză a catastrofei aeriene este intrarea necomandată a avionului în regimul de zbor instabil, ca urmare a unei cedări de material, prin ruperea balansierei din lanţul comenzii longitudinale, favorizată de centrajul şi încărcătura apropiate de limitele de exploatare. E posibil ca intrarea necomandată a avionului în regimul de zbor instabil să se datoreze şi unei disfuncţionalităţi a flapsului inferior", este concluzia raportului întocmit de anchetatori.

„Eu vreau adevărul"

Mama fruntaşului Vlăduţ Sărman (26 de ani), Emilia Sărman, s-a declarat complet nemulţumită de rezultatul anchetei ce arată că nimeni nu este responsabil pentru moartea fiului său.

„I-am dat în judecată şi deja avem un prim termen în proces. Nu e posibil aşa ceva! Trimiţi trupe speciale la antrenamente de tip NATO, cu un hârb construit acum 50 de ani? I-au trimis la moarte sigură! Nimeni nu mă poate convinge că au crezut că un avion costruit în 1960 va zbura perfect", a declarat Emilia Sărman.

Femeia nu mai are ce pierde. „Voi cere expert NATO! La 60 de ani nu mi-e frică, nu are de cine să îmi fie frică, vreau adevărul. Vreau să ştiu dacă zborul respectiv era conform standardelor NATO pentru că era un antrenament special. Nu e posibil să dea o asemenea soluţie! Nu sunt de acord, nu o accept! Am crescut un copil până la 26 de ani, un băiat care era devotat întrutotul Armatei, iar ei mi l-au omorât", a spus mama militarului.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite