Constanţa: UPDATE / Dunărea iese din matcă la Hârşova. La Tulcea, suburbia Tudor Vladimirescu este sub ape / GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea cotelor Dunării afectează oraşul constănţean Hârșova, dar şi oraşul Tulcea şi Delta Dunării. Locuitorii din zonele inundabile îşi apără cu greu locuinţele.

UPDATE 17.30 - Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a suspendat circulaţia autivehiculelor mici pe drumul judeţean 223, tronsonul cuprins între DN 2A (Hanul Morilor) şi localitatea Ion Corvin. Este permisă numai circulaţia autovehiculelor cu masă maximă de 3,5 tone şi viteză maximă de 30 de kilometri pe oră. Măsura este luată până nivelul Dunării va reveni la normal.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţiile de circulaţie instituite, semnalizarea rutieră temporară şi să folosească urmatoarea rută ocolitoare: DN2A - Crucea - Siliştea - Medgidia - Peştera - Deleni - Ion Corvin. Înainte de a pleca la drum, conducătorii auto pot obţine informaţii suplimentare cu privire la ruta pe care o urmează la numărul de telefon 0241/693.523.

Cota Dunării a ajuns la Hârșova la 696 de centimetri, cu 36 de centimetri peste cota de pericol, spune primarul oraşului, Tudor Nădrag. Aurel Neculcea, de la Protecția civilă a Primăriei Hârșova, a declarat că au fost afectate mai multe curţi şi grădini şi că beciurile la două case au fost inundate. De asemenea, au fost inundate străzile Prospectul Dunării, Ioan Cotovu și Nicolae Țârcă.

IALOMIŢA: DUNĂREA A INTRAT ÎN FETEŞTI

Constanța: Dunărea a inundat orașul Hârșova

Inundaţii în localităţile din Delta Dunării

Ploaie torenţială în Constanţa. Mai multe case din Costineşti au fost inundate / VIDEO

Locuitorii din zonele inundabile au primit peste 200 de saci cu nisip pentru a le pune la porți și a se apăra împotriva apelor. „În oraş acţionăm cu vidanje şi motopompe în zona Prospectul Dunării, dar şi în zona şcolii din oraş pentru a preveni o evetuală inundaţie“, a mai spus primarul Nădrag.

GALERIE FOTO AICI!

Pericol de inundaţii la Seimeni

Prefectura Constanţa a transmis o adresă Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Județene prin care a sugerat limitarea circulației sau închiderea circulaţiei pe DJ 223, între Seimeni și Dunărea, în cazul în care situaţia o va impune. Deja echipe ale regionalei de drumuri se află la faţa locului pentru a evalua situaţia. „Ei sunt specialiştii şi ei ştiu dacă este cazul să fie închis drumul“, a declarat Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa.

Ajutoare pentru sinistraţi

Constănţenii care vor să vină în ajutorul sinistraţilor din nordul ţării, pot face donaţii la punctele special amenajate de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). Până în prezent au fost deschise trei astfel de puncte: pe strada Traian, lângă intrarea la CJC, unde au fost amenajate două corturi militare cu program zilnic între orele 9.00 şi 20.00, pe Bulevardul Tomis în dreptul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, cu program zilnic între orele 9.00 şi 18.00 şi pe Bulevardul Mamaia 331A - Pavilionul Expoziţional - punct amenajat în incinta Pavilionului - program zilnic între orele 10.00 şi 20.00

Probleme şi în nordul Dobrogei

Sute de locuitori ai suburbiei Tudor Vladimirescu din Tulcea îşi riscă viaţă pentru a ajunge în oraş, pasarela de acces spre şalupa care face trecerea peste Dunăre fiind practic sub ape. Oamenii se caţără pe bările pasarelei care se clatină sub valuri, curentul Dunării fiind destul de puternic în zonă. „Avem noroc că e vacanţă că altfel trebuia să trimitem copiii zilnic la şcoală în oraş. Cum să îi laşi să îşi rişte viaţa? Noi mai punem cizme, ne mai udăm, dar copiii şi bătrânii nu pot trece. Se roagă de alţii să le ia medicamente din oraş că farmacie nu există decât peste Dunăre“, spune Sebastian Ivanov, un locuitor din suburbie.

„Asta este situaţia când apele sunt mari. Societatea care asigură trecerea peste Dunăre trebuie să asigure siguranţa oamenilor şi a pontonului de acostare, este bine ancorat dar pasarela este sub apă, este o problemă temporară, nu există soluţii“, spune Petrică Rade, purtătorul de cuvânt al Căpităniei Tulcea.

Apele au intrat pe faleza din Tulcea

Începând de ieri, apele Dunării au început să măture faleza municipiului, locul tradiţional de promenadă al tulcenilor. „Se pare că va mai creşte cam douăzeci de centimetri nivelul Dunării în zona Tulcea şi Delta Dunării. Deocamdată ne apropiem de nivelul inundaţiilor din 2006“, a declarat guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite