Nicuşor Constantinescu va cere validarea referendumului: „Prezenţa la vot este de peste 50 la sută plus 1!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat în această după-amiază că prezenţa la vot este de peste 50 la sută plus 1, aşa că va cere validarea referendumului de la Constanţa. 

Update: Deşi iniţial BEC anunţase că va anunţa rezultatele luni la ora 16.00, procesul a fost blocat la cererea Consiliului Judeţean Constanţa. Organizatorii referendumului au solicitat ca numărul de votanţi să fie calculat după datele de la recensământ. „Am cerut să se facă calculul după datele actuale, nu după cele din anul 2002 furnizate de Ministerul de Interne prin Seviciul de Evidenţă Informatizată a Populaţiei“, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.
El a explicat că vechile evidenţe indicau un număr de 769. 164 locuitori ai judeţului, din care aveau drept de vot un procent de 80%. „După datele Institutului Naţional de Statistică, publicate pe site, au fost recenzaţi 680.945. Dacă aplicam acestora procentul de 80% cu drept de vot vom vedea că la referendum au participat cu aproximativ 4000 cetăţeni mai mult decât era necesar pentru a fi validat“, a mai precizat Constantinescu. El a arătat că din primele estimări la vot au venit 261.948 votanţi care în procent de 96,28% au votat împotriva desfiinţării judeţului Constanţa.

BEJ nu va încheia procesul verbal până când nu va primi datele statistice. „Conform legii, trebuie să răspundă în maxim 30 de zile, deşi ar putea să o facă şi mai repede. Pe vechile liste erau şi morţi, şi persoane care s-au mutat în străinătate“, a mai afirmat Constantinescu.

În replică, prefectul Claudiu Palaz spune că nu a mers să voteze, pentru că referendumul a fost organizat „pentru salvarea lui Nicuşor Constantinescu. Nu are nicio legătură cu desfiiinţarea judeţului Constanţa“. Citeşte AICI detalii.

Astăzi, la ora 11.30, la Pavilionul Expoziţional Constanţa, unde sunt centralizate voturile din întreg judeţul, au fost aduse şi ultimele buletine - din cele şase secţii de votare din Eforie. „Nu au fost probleme, însă nu am ajuns azi-noapte pentru că era aglomeraţie“, a declarat Ioana Pătrăşcuţă, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Eforie. Deocamdată, nu au fost comunicate date oficiale cu privire la prezenţa la vot. Autorităţile au anunţat că acestea vor fi făcute publice în jurul orei 16.00.

Vocea Dobrogei: Păstrăm entitatea sau identitatea?

Singurii care au avansat cifre privind participarea la vot au fost reprezentanţii PDL Constanţa, care au afirmat că referendumul a picat.
„Partidul Democrat Liberal a centralizat voturile exprimate în peste 70% din secţiile de votare din judeţul Constanţa. Prezenţa la vot este de 43,37% . Având în vedere că urmează să fie centralizate datele din localităţi fără pondere electorală semnificativă, considerăm că referendumul împotriva desfiinţării judeţului Constanţa a picat“, a declarat preşedintele filialei, Christian Gigi Chiru.

Citește cum a decurs ziua de vot

Ca referendumul să fie considerat validat, trebuia ca la vot să se prezinte 50 la sută plus 1 din populația cu drept de vot a județului, formată din aproximativ 600.000 de cetățeni. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat în această după-amiază că prezenţa la vot este de peste 50 la sută plus 1, aşa că solicită validarea referendumului. 

Istoricul Gheorghe Dumitraşcu: „Slaba participare la vot reprezintă dispreţul arătat clasei politice“

Vocea străzii: Constanţa este oraş turistic. Aici trebuia să fie capitala!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite