Referendum în premieră naţională! Constănţenii votează dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţenii votează astăzi dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului ca unitate administrativ-teritorială. Consultarea publică este o premieră absolută pe ţară. Urnele de vot s-au deschis la ora 8.00 şi se vor închide la ora 21.00, cu o oră mai târziu decât era programat.

Astăzi, constănţenii se prezintă la vot, într-un referendum judeţean organizat în premieră absolută pe ţară. Aproximativ 600.000 de persoane au drept de vot trebuie să se prezinte astăzi la centrele de votare.

Update: Votarea se prelungeşte cu o oră, astfel că urnele se închid la ora 21, în loc de ora 20,  cât era stabilit. Cetăţenii care nu şi-au exercitat încă opţiunea, cu privire la desfiinţarea judeţului Constanţa ca unitate administrativ-teritorială, mai au la dispoziţie câteva zeci de minute să o facă.

Biroul Electoral Judeţean a anunţat că la ora 19, prezenţa la vot era de 40 la sută. Ca referendumul să fie validat, participarea la vot trebuie să fie de 50 la sută din populaţia cu drept de vot, plus 1.

Update: Preşedinţii unor secţii de votare din Constanţa au anunţat în cursul zilei de astăzi la Prefectură că buletinele de vot, autcolantele, precum şi alte materiale necesare desfăşurării în conformitate cu procedurile legale au fost predate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean fără a se întocmi procese verbale care să ateste predarea-primirea acestora.

„Având în vedere suspiciunile care planează în legătură cu intenţia de fraudare a acestui proces electoral, nu putem să nu sesizăm faptul că  procesele verbale centralizatoare care vor fi întocmite la sfârşitul votării nu vor putea fi însoţite de documente justificative. Spre exemplu, la Albeşti, pentru un număr de aproximativ de 900 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale, preşedintele secţiei de votare a descoperit că a primit doar 300 de buletine de vot, situaţie care mai mult ca sigur nu este singulară. M-am adresat în acest sens atât preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, cât şi şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pentru a dispune măsurile care se impun“  a precizat prefectul Claudiu-Iorga Palaz.

Update: Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a sesizat, în urmă cu puţin timp, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană cu privire la nereguli petrecute în desfăşurarea referendumului organizat astăzi de Consilul Judeţean Constănţean:

„Am constatat că la Hârşova doi consilieri locali, Bujeniţă Alexandru- PSD şi Niculescu Victor-PDL, sunt preşedinţi ai secţiilor de votare. Conform Legii 3/2000, această funcţie nu poate fi îndeplinită de persoane aparţinând unor partide politice, condiţie ce trebuie precizată în declaraţiile pe proprie răspundere care se înaintează Tribunalului odată cu propunerile pentru tragerea la sorţi. Este o gravă încălcare a legii, nu ştiu dacă cele două persoane în cauză sunt conştiente că se vor alege cu plângere penală pentru fals în declaraţii, iar aceasta este doar una dintre neregularităţile acestui simulacru de referendum care se organizează astăzi. Şi nu am cum să nu mă întreb din nou: care este adevărata miză a acestei «consultări» a cetăţenilor judeţului Constanţa? De ce Nicuşor Constantinescu aruncă 20 de miliarde de lei vechi în numai o zi, în condiţiile în care mulţi primari din judeţ se plâng de lipsă de finanţare de la Consiliul Judeţean Constanţa, iar acesta face împrumut de 10 milioane de euro care va fi suportat de cei 600.000 de constănţeni pe care-i cheamă astăzi la vot?”


Locuitorii judeţului trebuie să voteze răspunsul la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa?“ Votul NU înseamnă păstrarea judeţului Constanţa în forma sa actuală, iar votul DA înseamnă desfiinţarea judeţului.
Referendumul este validat doar cu participarea a 50 la sută plus 1 din numărul total de locuitori cu drept de vot din judeţul Constanţa. Cheltuiala electorală este de peste 500 de milioane de lei.

Până la ora 10.30, nu fuseseră înregistrate incidente în secţiile de votare, aşa cum au declarat reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean.

Vot la puşcărie

Şi deţinuţii au avut posibilitatea să voteze. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabi Botezan a arătat că au drept de vor arestaţii preventiv, condamnaţii în primă instanţă, condamnaţii fără interzicerea drepturilor electorale printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tinerii în vârstă de 18 ani, asupra cărora s-a dispus măsura educativă într-un centru de reeducare. Dintr-un total de 735 persoane private de libertate cetăţeni români cu domiciliul stabil în Judeţul Constanţa, 622 persoane au drept de vot, dintre care şi-au exprimat intenţia de vot 455 de persoane.  Deţinuţii au început să voteze la ora 9.00 la Penitenciarul Poarta Albă cât şi la Secţia exterioară Valu lui Traian, în locaţii special amenajate din incinta locurilor de deţinere, unde vor fi instalate urnele mobile.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite