Pentru câţi bani a „închis“ ochii Bogatu? Vezi aici cum se fac afacerile murdare în Portul Constanţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Bogatu este acuzat de favorizarea infractorului şi trafic de influenţă. În plus, spun procurorii, vameşul s-a folosit de funcţia din cadrul APC pentru a obţine sume fabuloase de bani.

Procurorii DNA spune că vameşul s-a folosit de cunoştinţele pe care le avea în port pentru a-l face scăpat pe afaceristul libanez. Bogatu ar fi urmat să împartă „prada“ de 2.000.000 de lei cu un operator portuar şi o agenţie de shipping.

Constanţa: Cartierul „Bogaţilor“ din Eforie: hoteluri, vile şi sanatoriu privat

„În sarcina inculpatului Eugen Bogatu s-a reţinut „infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat“, se arată într-un comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii îi cercetează pe Said Baaklini, afaceristul libanez care administrează societatea Libarom Agri SRL, Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Reşiţa SA şi pe Chebuţiu Adrian, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC UCM Reşiţa SA. Cei trei au fost deja arestaţi preventiv sub acuzaţiile de tentatică de eveaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, dar şi alte infracţiuni de natură economico-financiare.

Motoare nefuncţionale şi supraevaluate

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în luna august a anului trecut, combinatul din Reşiţa i-a vândut libanezului Said Baaklini patru motoare nefuncţionale şi degradate. „Motoarele alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii şi într-o stare avansată de degradare au fost vândute contra sumei de 250 de milioane de euro“, explică procurorii. Ei spun că după ce s-a făcut vânzarea motoarelelor, libanezul a cerut restituirea de la bugetul de stat a 60 de milioane de euro, reprezentând valoarea TVA-ului aferentă tranzacţiei. Expertizele efectuate ulterior au arătat că valoarea reală a celor patru motoare era de aproximativ 213.000 euro.

Constanţa: Percheziţii în portul Sud Agigea, în dosarul în care este acuzat şi Mircea Banias

„Pentru ca această operaţiune să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea în scopul de a îndepărta aceste mărfuri de pe teritoriul României“, se arată în comunicatul DNA.

În acest punct al afacerii intervine şi Eugen Bogatu, care s-a folosit de funcţia sa din cadrul APC pentru a facilita scoaterea din ţară a motoarelor. „În cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, Bogatu i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite“, mai spun procurorii.

Concret, Bogatu Eugen a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi a efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României.

UPDATE Directorul Domenii Portuare, Eugen Bogatu, a fost arestat 29 de zile

Pentru toată aceată „afacere“, Bogatu i-a cerut libanezului 2.000.000 de lei, suma pe care vameşul ar fi împărţit-o cu un operator portuar şi cu o agenţie de shipping, care ar fi ajutat la evitarea oricărui control vamal.
Influenţa asupra operatorului portuar rezidă din funcţia inculpatului Bogatu Eugen de preşedinte al Comisiei de acordare a licenţelor de operare în Portul Constanţa.
Anchetatorii spun că Bogatu „a făcut personal intervenţii pe lângă mai multe persoane pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora“.
Aseară, magistraţii Înaltei Curţi de casaţie dşi Justiţie au emis pe numele lui Eugen Bogatu  un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite