Constanţa: În a treia zi de Denii ne amintim de femeia păcătoasă care-i spală picioarele lui Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de Denii care va fi oficiată diseară de la ora 17.00 pentru ziua de miercuri le amineşte credincioşilor de trădarea lui Iuda, care-l vinde pe Hristos, precum şi de ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.

Pentru că miercuri a fost luată hotărârea de a-l vinde pe Hristos, la Deniile de diseară preoţii le amintesc credincioşilor momentul trădării. „Iuda s-a întâlnit cu mai marii lumii şi a stabilit preţul vânzării: 30 de arginţi", a spus preotul Eugen Tănăsescu.

Mai citiţi şi: A început Săptămâna Patimilor Mântuitorului. În ziua a doua de Denii ne amintim de pilda celor zece fecioare

Un alt moment important al slujbei este ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă cu două zile înainte de patima sa. „Acesta este şi unul din motivele pentru care în fiecare miercuri postim. Gestul femeii este unul de pocăinţă, de îndreptare, dar şi unul profetic cu privire la îngroparea Mântuitorului" a explicat părintele.

Slujba de înviere la malul mării, pe plaja Modern

Gestul femeii anticipează îngroparea Mântuitorului

Ungerea a avut loc în Betania şi este relalată de evanghelistul Matei. „Cu două zile înainte de Paşte, în casa lui Simon Leprosul, de Hristos se apropie o femeie care-i unge cu mir scump picioarele, după care i le şterge cu părul capului ei. Despre aceasta, Hristos spune că a făcut acest lucru spre îngroparea sa şi îi promite femeii că oriunde se va propovădiu Evanghelia, se va povesti şi fapta pe care ea a făcut-o. Sfinţii părinţi ne demonstrează că această femeie este aceeaşi cu cea prezentată de Sfântul Apostol Luca - care a uns picioarele mântuitorului în casa lui Simon Fariseul şi care, fiind păcătoasă, a primit iertare de la Hristos", relatează Eugen Tănăsescu.

Gestul femeii anticipează îngroparea Mântuitorului şi ne pregăteşte să întâmpinăm patimile sale.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite