A început Săptămâna Patimilor Mântuitorului. În ziua a doua de Denii ne amintim de pilda celor zece fecioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că am intrat în Săptămâna Patimilor Mântuitorului preoţii oficiază Deniile. Slujbele se oficiază în fiecare seară, de la orele 17-18.00, pentru a doua zi, pentru că ziua liturgică începe seara. Fiecare are câte o semnificaţie deosebită.

Prima slujbă de Denii, oficiară duminică seara pentru ziua de luni i-a îndemnat pe credincioşi la pomenirea Fericitului Iosif, din Vechiul Testament. „El a fost vândut de fraţii săi, aşa cum Isus a fost vândut de Iuda, a fost lăsat trei zile într-o fântănă, aşa precum Mântuitorul a fost ţinut răstignit trei zile pe cruce şi şi-a salvat neamul prin smerenia lui aşa precum Isus şi-a iertat pe călăii săi“, a spus preotul Eugen Tănăsescu.

O pildă a zilei de astăzi este cea a smochinului neroditor. „Isus şi ucenicii săi a trecut pe lângă un smochin care nu avea roade din cauză că nu era anotimpul lor. Mântuitorul l-a blestemat iar smochinul s-a uscat. Ucenicii nu au înţeles de ce a făcut asta însă semnificaţia gestului său se referă la om, care tot timpul trebuie să aibă roade bune, cele ale sufletului său, în orice anotimp al vieţii sale“, a explicat preotul.

La slujba de Denii din această seară credincioşii vor asculta şi vor trage învăţăminte din pilda celor zece fecioare, cinci înţelepte, cinci nebune.

„Fecioarele aveau misiunea de a aştepta în întâmpinarea mirelui de la o nuntă, care nu se ştia când avea să vină. Mirele a venit noaptea târziu, când doar cinci dintre ele mai aveau undelemn în vase. Au plecat să cumpere undelemn iar când s-au întors nunta începuse fără ele iar uşa fusese încuiată. Această pildă ne învaţă că tot timpul trebuie avem ulei în candele, adică să fim pregătiţi cu fapte bune, pentru că nu se şte când va veni mirele. Mirele semnifică ceasul judecăţii de apoi când vom fi întrebaţi dacă am făcut cele bune“, a explicat preotul Tănăsescu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite