Constanţa: Digul din Gârliciu a cedat. Apa a ajuns la 20 de metri de case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile au distrus aproape 5.000 de hectare de pâmânt, iar culturile oamenilor au fost compromise. Autorităţile au evacuat populaţia din localitatea înghiţită de ape

UPDATE ora 19.30 Avertizarea de pericol rămâne valabilă însă autorităţile spun că sunt pregătite să facă faţă situaţiei. „Din fericire, toate măsurile luate în cursul serii precedente şi-au dovedit eficienţa. La Gârliciu, situaţia este stabilă: nicio casă nu a fost inundată, digul cu lungimea de 1 km şi înălţimea de 4 metri a barat înaintarea apei către drumul ce leagă comuna Gârliciu de oraşul Hârşova, evitându-se astfel izolarea localităţii. Sătenii evacuaţi aseară vor rămâne peste noapte la Căminul Cultural, căci atenţionarea de pericol rămâne valabilă şi nu dorim ca o eventuală rupere a digului să-i ia prin surprindere“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.

„La Ciobanu, am pus la punct o strategie de apărare a celor 20 de case din nord-estul localităţii, expuse riscului de inundaţie. Aici vom înălţa, dacă situaţia o va impune, un dig de 2 kilometri, cu o înălţime de 2 metri. În ceea ce priveşte Vadu Oii, am constatat ca presiunea pe dig a scăzut şi nu există vreo ameninţare, situaţia rămâne însă în atenţia noastră. Chiar dacă Dunărea este în scădere, la cea mai mic semn de vulnerabilitate vom interveni prin consolidarea digului“, a mai arătat prefectul.

UPDATE ora 15.32 Primarul din Ciobanu speră ca apele să se retragă cât mai curând. „Aş vrea ca oamenii să se mute înapoi în casele lor, să scăpăm de ameninţarea puhoaielor“, a declarat edilul. El spune că localnicii sunt în siguranţă deocamdată. „Abia mâine va ajunge şi peste noi apa“, a completat Ioan Suciu.

UPDATE ora 13.38 Autorităţile spun că apa este la aproximativ 5-6 kilometri de localitatea Ciobanu. „Apele au scăzut cu aproximativ 60 de centimetri, mâine aşteptăm să ajungă şi la noi. Sperăm ca nivelul apei să scadă şi mai mult, să trecem de pericol“, a declarat edilul Ioan Suciu.

UPDATE 13.00 Zece familii din Vadu Oii refuză să îşi părăsească locuinţele deşi autorităţile au decis evacuarea lor preventivă. Pompierii şi poliţiştii au luat această decizie după ce, sâmbătă seara, au văzut că digul de protecţie prezintă infiltraţii puternice de apă şi ar putea ceda. Deşi au fost avertizaţi că se află în calea apelor, oamenii au preferat să rămână în casele lor.

Până la această oră 51 de persoane din Ciobanu şi 40 de persoane Gârliciu au fost evacuate. Echipe mixte de jandarmi, poliţie şi reprezentanţi ai ANIF monitorizează toate digurile de apărare din Ciobanu, Gârliciu şi Vadu Oii.

La acest moment echipele de intervenţie lucrează la consolidarea taluzului digului din Vadu Oii.

UPDATE ora 12.05 Trei persoane din Ciobanu au fost cazate temporar în Căminul Cultural din localitate. „Oamenii au plecat la rude, iar celor trei care nu au avut unde să se ducă le-am asigurat cazare şi hrană“, a declarat Ioan Suciu, primarul din Ciobanu.

„Apa are aproape 2 metri înălţime, digul a cedat şi se inundă tot“, a declarat Constantin Cinpoiaşu , primarul de la Gârliciu. Cei 300 de voluntari mobilizaţi încă de aseară şi cei 2000 de saci de nisip puşi la dispoziţie de Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa nu au putut opri furia apelor.

VIDEO Potop pe litoral! Străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, malul portului surpat!

Digul refăcut a cedat, iar revărsarea de ape riscă să înghită şi locuinţele oamenilor. „Apa a ajuns la 20 de metri de case, riscă să înghită tot“, a completat Constantin Cinpoiaşu.

UPDATE Constanţa: Digul de la Gârliciu şi Ciobanu a fost rupt de ape

Ieri, cinci utilaje de construcţii şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au încercat să stăvilească furia apelor cu un dig de pământ în zona localităţilor Siliştea şi Gârliciu. Digul a cedat la însă ora 16.50, iar terenul arabil din zonă a început să se inunde. Localnicii au fost evacuaţi la ora 17.30.
„Oamenii au plecat la rude şi la cunoştinţe. Am dus o familie într-un apartament din blocul din localitate, special amenajat pentru situaţii critice“, a declarat edilul.

Citeşte şi Dezastrul de la Ceatalchioi - Tulcea: „Apele au venit ca un coşmar, în miezul nopţii” (Galerie foto)

Digul de la Săuceşti, ridicat de mântuială 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite