Bacău: Digul de la Săuceşti, ridicat de mântuială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reparaţie ale digului de peste Siret, din dreptul localităţii Săuceşti, au constat doar în ridicarea cu 20 de centimetri a vechii construcţii.

Ridicarea digului din Săuceşti a fost de la bun început o lucrare de ochii lumii. După inundaţiile din 2008, Guvernul a alocat 538.000 de lei pentru înălţarea digului. Directorul Administraţiei Bazinale Siret (ABS) afirmă că lucrările au fost doar de 159.000 de lei, iar restul de 379.000 de lei au fost returnaţi la buget.

„Am făcut în 2006 lucrări de reparare a vechiului dig, care era construit în 1975. Nu fuseseră inundaţii foarte mari, însă noi am făcut lucrări de 890.000 de lei. În 2008, am mai băgat în consolidarea digului alte 159.000 de lei“, a explicat Emil Vamanu, directorul tehnic al ABS. Lucrările din 2008 au fost doar de înălţare cu 20 de centimetri deoarece aşa era prevăzut în proiect. 379.000 de lei au fost returnaţi la bugetul de stat deoarece localnicii n-au fost de acord cu expropierea terenurilor.

„Nu era bun de nimic“

„Localnicii n-au fost de acord cu micşorarea terenurilor lor pentru construirea unui cot al digului. N-am avut cadrul legal, aşa că am dat banii înapoi“, a adăugat Vamanu. Sătenii din Săuceşti îşi amintesc cumlucrările de reconstrucţie au fost făcute în bătaie de joc. „Au venit trei maşini de nisip şi prundiş şi gata şi au împrăştiat materialele cu lopata. Asta a fost tot digul, marea lucrare de îndiguire“, a povestit Sorin Terente, localnic .

Viorel Savin, fostul primar al comunei Săuceşti, spune că la terminarea lucrărilor din 2006 a refuzat să semneze recepţia lucrării.

„Când m-am dus să semnez am găsit un dig de 20 de centimetri. Era înalt cât drumul. Nu era bun de nimic“, a afirmat Savin.

Bani pentru baza sportivă
Chiar dacă nu există dig, la capătul satului Schineni, se ridică o bază sportivă pentru echipa de fotbal Siretu Săuceşti. Lucrarea în valoare de aproape 600.000 de lei a fost finanţată cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Constructorul, abonat la bani publici

Societatea Rombet, cea care s-a ocupat de amenajarea digului, deţinută de omul de afaceri băcăuan Constantin Rusu, a câştigat patru contracte de reabilitare a unor instituţii de învăţământ în ultimii doi ani. Valoarea contractelor este de peste 45 de milioane de lei. Ultimul lot obţinut de societate a fost în 29 decembrie 2009 şi s-a ridicat la 13,2 milioane de lei, fără TVA. Pe site-ul societăţii, principalii parteneri menţionaţi sunt Consiliul Judeţean şi cel Local din Bacău.

Printre lucrările câştigate de la Primărie se numără amenajarea de sensuri giratorii în municipiu şi reparaţii capitale la strada Maramureş. Numai în acest an, firma a câştigat contracte de lucrări pentru mai multe investiţii în comuna Tamaşi, estimate la 15 milioane de lei.


Rombet a mai obţinut contracte cu Primăria Panciu (Vrancea), pentru extinderea sistemului de canalizare, de 4 milioane de lei.

Am semnat recepţia cu obiecţia că digul mai trebuie ridicat. Cu menţi-unea am rămas, Viorel Savin, fost primar Săuceşti.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite