Consolidarea falezei din Eforie Sud costă 800.000 de euro FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consolidarea costă 800.000 de euro, iar licitaţia a fost câştigată de consorţiul format din firmele Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, Argos SA şi Iptana Bucureşti.

Pentru faleza din Eforie, Autoritatea Naţională a Apelor Române va plăti pentru refacerea falezei din Eforie suma de 800.000 de euro, până la finele trimestrului întâi al acestui an. Banii sunt suficienţi pentru a reabilita faleza din Eforie Sud.

Mai citiţi şi: Bani cu ţârâita pentru falezele roase de mare

Se pune stavilă prăbuşirii falezei din Eforie Sud

Faleza a început să se surpe în august 2010 în zona Splendid, iar la începutul acestui an a început să alunece şi malul din zona Cosmos.

„Ne-am trezit cu malul surpat“

Acum, plaja din Eforie Sud arată ca după război. O tabără, un camping şi cele mai noi vile aflate pe faleză riscă să ajungă în Marea Neagră după ce malul s-a surpat pe o porţiune de câţiva zeci de metri.
Casele riscă să ajungă în mare

image


Prăpastia a ajuns la gardul campingului Cosmos, iar grădina unui localnic, Ion Negură (73 de ani), este deja înclinată. Vila în care locuieşte de 20 de ani, pe strada Munteniei la numărul 5, se află la câţiva metri de prăpastie. „Nu am auzit nimic. Nicio bubuitură, nimic. Ne-am trezit dimineaţa cu malul surpat“, povesteşte Ion Negură.
Hăul se cască în dreptul gardului Campingului Cosmos

image

Localnicul se teme că într-o zi își va vedea casa în apele mării, pentru că faleza s-a prăbuşit cel mai mult în dreptul casei lui. „Când am venit aici, în urmă cu 20 de ani, am găsit la mine în curte o conductă spartă, care a curs timp de un an. La vremea aceea am fost la primărie, dar au reparat după un an. Noi am taluzat, am consolidat cum am putut, dar, în timp, s-a mai surpat. Malul s-a mutat cu 10 metri“, dă lămuriri localnicul.

Faleza s-a surpat pe câţiva zeci de metri

image

O situaţie similară a fost şi în toamna acestui an, explică Negură. „Exact unde s-a surpat, în toamnă a fost o conductă spartă. Apa de ploaie a curs în vane şi s-a infiltrat în pământul care acum s-a dus la vale. Vecinul meu, de la nr. 6, este din Bucureşti şi are şase căsuţe de vacanţă. Imediat cum a auzit că s-a surpat malul, a venit să-şi mute căsuţele, dar nu are cum. Are nevoie de o macara care să le ridice cu totul, dar terenul nu permite amplasarea unui utilaj atât de greu pe un mal care se surpă“, spune nea Ion.
Ion Negură se teme ca locuinţa să nu o ia la vale

Localnicul crede că efectele se vor vedea cu adevărat abia la vară, când turiştii vor ocoli staţiunea.

Cauza prăbuşirii


Măsurătorile realizate înainte de întocmirea planului de reconstrucţie a zonei arată că motivul pentru care terenul a luat-o spre mare este excesul de apă. „Vorbim despre apa de ploaie în exces din terasament, dar şi pierderile de apă din reţelele edilitare. Sunt probleme care persistă şi de 30 de ani“, a declarat Stelică Hagi, directorul tehnic al Administraţiei Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL).
Zona a fost împrejmuită de autorităţi

image
image


Sătămâna trecută, utilajele firmei Lescaci Com au început să taseze solul de pe malul mării pentru pregătirea şantierului, lucrările urmând să se desfăşoare în regim de maximă urgenţă.

„Lucrările vor dura trei sau patru luni până la finalizare. Nu dorim să existe întreruperi în procesul de consolidare a malului“, a declarat Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.

Lucrări de consolidare

Reprezentanţii ABADL spun că lucrările se vor desfăşura de jos spre vârful malului. „Vor fi montaţi pinteni drenanţi, care au rolul de a capta apa din sol şi de a o dirija către mare. Un alt efect este legat de stabilitatea zonei, aceşti pinteni drenanţi având şi rol de contraforţă şi stabilizarea zonei de alunecare. În etapa următoare se va pune în operă un sistem de drenaj pe longitudinal pentru a capta şi evacua întreaga apă din terasament“, a explicat Stelică Hagi.

În etapa a treia se vor realiza lucrările de umpluturi compactate cu mijloace şi tehnologii specifice, astfel încât zona să poată fi refăcută fără a mai exista probeleme legate de infiltraţii şi stabilitate.

Lucrările din Eforie Sud, zona Cosmos, sunt estimate a fi finalizate în jurul datei de 10-15 iunie. Ultimele lucrări au fost finalizate în zona Splendid, tot în Eforie Sud, în toamna anului trecut.

Citiţi mai multe în de astăzi!

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite