Constanţa: Se pune stavilă prăbuşirii falezei din Eforie Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a dat startul lucărilor de consolidare şi reabilitare a falezei din Eforie Sud, din dreptul Campingului Cosmos, în capătul străzii Ion Vodă cel Cumplit. Lucrările au început ieri şi vor fi continuate atâta vreme cât clima o va permite.

Locuitorii din zonă s-au trezit că hăul a ajuns până la câţiva metri de casele lor, riscând să alunece în mare în orice clipă. Prăpastia a ajuns deja la gardul Campingului Cosmos. Ieri, utilajele firmei Lescaci Com, constructorul acreditat pentru consolidarea zonei, au început să taseze solul de pe malul mării pentru pregătirea şantierului, lucrările urmând să se desfăşoare în regim de maximă urgenţă.

Casele sunt pe maginea râpei

„Important este că lucrările au fost reluate pentru stabilizarea lucrărilor. Vor dura 3 - 4 luni până la finalizare. Avem promisiunea Administraţiei Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) şi a constructorului că lucrările se vor desfăşura astfel încât să nu se mai prăbuşească taluzul şi să nu mai fie probleme cu infiltraţiile. De asemenea, nu dorim să existe întreruperi în procesul de consolidare a malului“, a declarat Christian Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.

Lucrări de consolidare

Hăul se cască în dreptul gardului Campingului Cosmos

Reprezentanţii ABADL spun că lucrările se vor desfăşura de jos spre vârful malului. „Vor fi montaţi pinteni drenanţi, care au rolul de a capta apa din sol şi de a o dirija către mare. Un alt efect este legat de stabilitatea zonei, aceşti pinteni drenanţi având şi rol de contraforţă şi stabilizarea zonei de alunecare. În etapa următoare se va pune în operă un sistem de drenaj pe longitudinal, legat prin drenuri longitudinale şi transversale, care la rândul lor vor descărca apa la baza primului taluz“, a dclarat Stelică Hagi, director tehnic ABADL. Astfel, va fi captată apa din terasament şi deversată în mare.

Măsurători pentru consolidarea falezei din Eforie Sud

În ultima etapă

Prin această lucrare de drenaj reuşim să captăm şi să evacuăm din terasament întreaga apă. În etapa numărul 3 se vor realiza lucrările de umpluturi compactate cu mijloace şi tehnologii specifice astfel încât zona să poată fi refăcută fără a mai exista probeleme legate de infiltraţii şi stabilitate.

Foc continuu

Ruptura din faleza s-a produs prima dată în luna august 2010. Ulterior, aproape 3 metri din mal, pe o lungime de aproape 300 de metri au ajuns peste plajă. Riscul de producere al altor alunecări este încă ridicat, motiv pentru care constructorul va lucra în regim non.stop. „Lucrările se vor desfăşura chiar şi în zilele cu excese de umiditate. Orice ploaie sau ninsoare nu poate afecta lucrarea decât cu mici surpări de jumătate de metru“, a mai spus Stelică Hagi. Dar, chiar şi atunci, se va putea lucra la structura de piatră.

Taluzul va fi consolidat cu pinteni drenanţi

Lucrările sunt estimate a fi finalizate în jurul datei de 10 - 15 iunie, costurile ridicându-se la 800.000 de euro.

Cauza prăbuşirii

Măsurătorile realizate înainte de întocmirea planului de reconstrucţie a zonei arată că motivul pentru care terenul a luat-o spre mare este excesul de apă. „Vorbim despre apa din terasament, în exces, care a fost generat atât de polile abundente, dar şi pierderile de apă din reţelele edilitare. Ştiu că furnizorul de apă şi canalizare RAJA SA are un program de reabilitare, dar eu nu spun că pierderile s-au produs ieri sau alaltăieri. Sunt probleme care persistă şi de 30 de ani“, a mai spus Hagi.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite