Turiştii agresaţi au refuzat sejurul clujeanului. Vezi motivul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.

Turiştii agresaţi cu pietre în judeţul Sălaj au refuzat sejurul ghidului turistic Traian Almăşan din Cluj pentru că nu au timp şi şi-au luat deja bilete de avion spre casă.

„Mi-au spus, marţi seara, la telefon, că nu mai pot rămâne în România şi că au deja cumpărate, din Istanbul, biletele de avion spre Australia, de unde sunt majoritatea turiştilor", explică Traian Almăşan. Acesta spune că a vorbit aseară cu conducătorul grupului Rick Price care i-a spus că turiştii au fost uimiţi scrisoarea sa şi că nu pot onora sejurul pentru că nu mai dispun de timp. Ghidul clujean le-a spus să vină cu altă ocazie, însă cum majoritatea sunt din Australia, i-au răspuns că nu cred că vor mai reveni.

Un clujean le oferă un sejur gratuit în Ardeal turiştilor străini agresaţi în Sălaj. Citeşte povestea lui

Agentul de turism care le-a organizat turul prin România al turiştilor, Alexandru Dumitru de la firma Imago, spune că turiştii au plecat miercuri din ţară. Traseul pe biciclete al străinilor a fost: vama Petea (judeţul Satu Mare), Jibou (Sălaj), Cluj, Târgu-Mureş, Sighişoara, Transfăgărăşan, Bâlea Lac, Câmpulung Muscel, Târgovişte-Bucureşti-Ruse.

„Ne comportăm ca în Evul Mediu"

„Conducătorul grupului a fost plăcut impresionat de scrisoarea ghidului clujean, a împărtăşit-o cu ceilalţi participanţi la tur pe parcursul cinei şi i-am sugerat să vorbească la telefon cu cel care le-a făcut invitaţia. I-au mulţumit acestuia pentru scrisoare şi intenţie, pe care nu au cum să o onoreze fizic vorbind. L-au asigurat că nu asociază întreaga Românie cu acest incident", afirmă agentul bucureştean.

Turiştii au plâns când au citit scrisoarea clujeanului

Acesta consideră trist faptul că, în urma unei excursii recreative, un om să ajungă în gips, un grup întreg şi o lume întreagă să fie îngrozită de ce se poate întâmpla ziua la prânz pe un drum public.

„Este trist că ne comportăm ca în Evul Mediu, blocând drumuri pentru a jefui oameni, că poliţia încearcă să muşamalizeze totul, ca lucrurile nu se mişcă decât atunci când iese scandal în presă şi, mai presus de toate, că uităm să avem respect faţă de cei ce ne trec prin faţa casei, faţă de cei ce ne calcă pragul, faţă de cei care ne plătesc salariile prin impozite şi TVA sau faţă de noi înşine, transformând totul şi orice în circ de cea mai joasă speţă", consideră Dumitru.

El mai crede că este important să reţinem acest incident, cu tot ce a însemnat el şi cu urmările sale care nu ţin de romi - pe care ne vine la îndemână să îi acuzăm de tot ce ne displace, ci de o stare de fapt din Romania. „Aceeaşi Românie unde, de pildă, a merge cu bicicleta pe drumuri publice a devenit un lucru periculos datorită şofatului agresiv sau iresponsabil, iar acest lucru din Maramureş şi până în Lunca Dunârii. Spun aceasta în urma experienţei personale, de ciclist ce străbate această ţară de mai bine de 20 de ani", adaugă agentul de turism.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite