Un clujean le oferă un sejur gratuit în Ardeal turiştilor străini agresaţi în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.

Un clujean vrea să spele imaginea României în lume şi va plăti o excursie turiştilor italieni şi canadieni agresaţi în judeţul Sălaj.

Un ghid turistic din Cluj s-a oferit să spele imaginea ţării şifonată de atacul cu pietre al unor ţigani din Sălaj asupra unui grup de turişti străini. Traian Almăşan (25 ani) va suporta costurile unei excursii în Transilvania pentru toţi cei 19 turişti. Traian Almăşan le-a adresat turiştilor o scrisoare, pe care a postat-o şi pe pagina sa personală de facebook. Scrisoarea e intitulată „Dreptate pentru turistii atacati cu pietre", iar autorul ei spune că a fost marcat de cele întâmplate şi simţea nevoia să ia atitudine.

„M-a revoltat toată întâmplarea. Eu sunt clujean, dar tatăl meu este din judeţul Sălaj. Cunosc destul de bine locul unde a avut loc incidentul, am trecut de atâtea ori prin acel sat. Mi se pare trist că acei turişti vor pleca din România cu o asemenea experienţă", afirmă Traian Almăşan.  

Turiştii au refuzat. Vezi de ce!

El se semnează drept „one of the many Romanians, who feel like they want to make it up to you..."/„unul dintre numeroşii români, care simt nevoia să se recompenseze faţă de dumneavoastră".

Ghid de pe băncile facultăţii

Traian Almăşan (25 de ani) este un tânăr clujean îndrăgostit de frumuseţile ţării. A devenit ghid turistic din primul an de facultate, adică de aproape 7 ani, iar acum are propria agenţie de turism în Cluj-Napoca. Vorbeşte fluent germana şi în ultimii ani a participat la târguri internaţionale de turism în Austria şi Germania.

Turiştii au plâns când au citit scrisoarea clujeanului

A terminat Ştiinţele Economice, însă pasiunea pentru turism l-a determinat să urmeze şi studii postuniversitare pe teme de turism şi dezvoltare durabilă. „ Văd cum vin turiştii cu idei preconcepute. De şapte ani lucrez ca ghid şi nu mi s-a întâmplat niciodată ce s-a întâmplat în Sălaj. Nu zic că nu se poate întâmpla", afirmă Traian Almăşan.

El consideră că ultimii ani au adus investiţii consistente în turism şi, mai ales de când a apărut şi filmul „Wild Carpathia", s-au scris articole favorabile despre turismul din România în presa germană, englezească şi spaniolă. Însă un incident cum a fost cel care l-a marcat distruge toate eforturile făcute.

„Nu cred că ar trebui să plecăm capul. Cred că ar trebui să-i tragem la răspundere pe cei vinovaţi de incident", afirmă ghidul.

Pată neagră pe imaginea ţării

Despre incidentul de la Sălaj consideră că e un eveniment regretabil care nu trebuia să aibă loc într-o ţară membră a Uniunii Europene şi cum turistul Mr. Knott spunea că braţul său îşi va reveni, însă nu şi „pata neagră" de pe imaginea României.

„Din păcate, este foarte adevărat. Dacă vor accepta oferta mea, mă gândeam să îi duc prin satele săseşti unde există comunităţi active de romi, adică vreau să le arăt exact contrariul", zice clujeanul.

Reamintim că vinerea trecută 19 turişti canadieni şi italieni care se aflau într-un tur al Europei au fost atacaţi cu pietre de romi în localitatea Surduc, judeţul Sălaj. Unul dintre turişti s-a ales cu mana stângă ruptă.

Citat:

„Românii nu sunt conştienţi de frumuseţile pe care le au"

Traian Almăşan

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite