Turiştii străini agresaţi au plâns când au citit scrisoarea ghidului clujean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.
Traian Almăşan este ghid turistic din primul an de facultate.

Turiştii străini, agresaţi săptămâna trecută în judeţul Sălaj, i-au spus ghidului turistic clujean Traian Almăşan că vor publica un jurnal de călătorie, unde vor povesti atât peripeţiile din excursia lor, cât şi scrisoarea clujeanului pe care o vor aminti drept una din partea societăţii civile româneşti.

Ghidul turistic Traian Almăşan din Cluj-Napoca spune că a luat legătura cu turiştii străini şi a discutat cu liderul grupului, Rick Price. Acesta i-a mulţumit pentru sejurul gratuit în Transilvania, pe care nu îl poate onora din pricina timpului, şi i-a povestit şi ceea ce s-a întâmplat în Sălaj.

Un clujean le oferă un sejur gratuit în Ardeal turiştilor străini agresaţi în Sălaj. Citeşte povestea lui

„L-am sunat pe Alex Dumitru, ghidul grupului, care, în prealabil, primise scrisoarea mea şi urma să le-o citească turiştilor. El mi-a spus că încă nu ajusese toată lumea la hotel (în Câmpulung Muscel) şi că mă va suna după cină, când le va înmâna scrisoarea. Aşa a şi făcut.

Mi-a spus că organizează acest circuit de câţiva ani şi nu a avut niciodată probleme - nici nu cred să fi avut, tipul pare foarte treabă şi profesionist. Mi-a mai spus şi că el a mers cu câteva zeci de minute înainte de nefericitul eveniment, a instalat indicatoarele şi pe o rază de câţiva kilometri (mai exact, până la birtul din Gârbău) nu era nimeni... Am inchis, urmand sa astept telefonul lui.
Peste aproximativ o oră (n.r. ora 19.00) m-a sunat şi mi l-a dat la telefon pe dl. Rick Price.

Am vorbit la telefon cu domnul Rick Price, liderul grupului (în presa clujeană au apărut nişte poze cu turiştii - el este cel cu barbă lungă şi albă).

Mi-a mulţumit foarte politicos pentru invitaţie, pe care cei din grup au primit-o cu mare surprindere şi chiar emoţii (nu ştiu daca a exagerat cu politeţurile, dar a zis că doi dintre ei chiar au plâns când au citit scrisoarea - nu asta era scopul)", scrie Traian Almăşan, pe pagina sa de facebook.

Turul Europei, pe bicicletă

Ghidul clujean face câteva precizări legate de circuitul turiştilor prin România şi cum au fost ei organizaţi.

Almăşan explică faptul că străinii erau din Australia, Noua Zeelandă şi Canada. Aceştia au făcut un tur al Europei, pe bicicletă, de la nord la sud, de la St. Petersburg la Istanbul. Grupul era compus din 19 persoane, un ghid, însoţiţi de o maşină.

Turiştii au refuzat. Vezi de ce!

Turul străinilor în România a fost organizat de o agenţie de turism din Bucureşti.

Ghidul a mers tot timpul în faţa turiştilor, instâland panouri de cu semne şi indicatoare, pe unde trebuiau să meargă turiştii. Ei nu au mers într-un singur grup compact, ci răsfiraţi pe mai mulţi kilometri. Astfel erau şi când a avut loc incidentul din judeţul Sălaj.

Povestea incidentului din Salăj, spusă de turişti

Liderul turiştilor i-a povestit clujeanului cum s-a petrecut incidentul din Sălaj.

„Mi-a povestit şi ce s-a întâmplat: o parte din grup apucase să treacă de locul respectiv, el rămânând împreună cu câţiva dintre bicicliştii mai puţin rapizi, în urmă. Dintr-o dată, în jur de 10 copii, cu vârste între 5 şi 14 ani, împreună cu 2 femei, au întins o sârmă de metal, pentru a le opri bicicletele. Când a ajuns el, unul dintre turişti se lupta cu o femeie, care încerca să îi fure geanta. Au alungat-o, dar după câteva secunde, aceasta a început să arunce cu pietre în amândoi.

Din spate a venit un copil, pe care domnul Price l-a aproximat a fi de maxim 12 ani, şi de la distanţa de 1-2 metri, a aruncat cât a putut cu un bolovan înspre faţa unuia dintre turişti. Norocul a fost că a apucat să îşi pună mâna în faţă, altfel...

Şi aşa a ajuns omul cu fractura...

Într-un final, s-au retras atacatorii şi turiştii au mers mai departe... Dl. Price era şocat, în special, de faptul că un copil de 10-12 ani aruncase cu atâta ură...

Oricum, a ţinut să mă asigure că au trecut prin zeci de sate prin România, în multe dintre ele întâlnind comunităţi ţigăneşti, însă nicăieri nu au avut nicio problemă...

M-a asigurat că toţi membrii grupului au fost încântaţi de ceea ce au văzut aici şi că acest incident, cu toate că nu poate fi şters din memoria oamenilor, nu a afectat părerea turiştilor despre România (săracu om, ce să îmi şi zică...).

Turiştii au depus plângere

Almăşan regretă că atacatorii nu vor fi pedepsiţi. El spune că liderul străinilor, Rick Price, i-a spus că au depus plângere la poliţie, dar că întreaga procedură este mult mai lungă şi stufoasă, şi niciunul dintre turişti nu a vrut să rămână la Cluj încă două luni, pentru declaraţii.

Turist în Moldova: ţinut în faţa uşilor închise din cauza programului de lux al funcţionarilor publici

„Totuşi eu am două întrebări: de ce poliţia din Sălaj a declarat, în prima fază, că nu ştie nimic de eveniment (la noi în judeţ nu se întâmplă aşa ceva!) şi, pe urmă, că nu s-a înregistrat nicio plângere? Şi dacă, într-adevăr, există o primă plângere şi cei implicaţi nu se mai pot prezenta pentru a continua ancheta, ce facem? O lăsăm în doru lelii? Poate ştie cineva...", mai scrie clujeanul.

Zeci de telefoane

Traian Almăşan regretă că invitaţia sa a fost refuzată. „Rick Price mi-a explicat că au un program foarte bine pus la punct şi că biletele lor de întoarcere sunt deja cumpărate, neputând fi reprogramate. (...) Mi-a spus că va publica un jurnal de călătorie, în care va povesti şi cele întâmplate în Sălaj, dar va publica şi scrisoarea, cu menţiunea că este nu doar a mea, ci a întregii societăţi civile româneşti. De asemenea, mi-a transmis că toţi cei din grup înţeleg situaţia socială şi politică prin care trece România şi că totuşi asta nu este o scuză (sic!). Totusş, au înţeles că evenimentul este o (nefericită) întâmplare şi nu poartă pică "acestei fascinante ţări", mai scrie ghidul clujean.

Ce l-a surprins în toată această poveste a fost şi faptul că a primit numeroase telefoane şi mesaje de încurajare de la prieteni, colegi, necunoscuţi, proprietari de restaurante, hoteluri şi pensiuni.

Multe dintre telefoanele primite au fost propuneri de susţinere financiară a acestei excursii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite