Soţii Apostu sunt din nou audiaţi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Apostu
Monica Apostu

Monica Apostu, soţia primarului Clujului,  a fost audiată de către procurorii DNA. După ce nevasta lui a părăsit sediul DNA, Sorin Apostu a fost şi el, din nou, audiat de către procurori. Avocatul familiei Apostu a susţinut că tot astăzi vor mai fi audiate şi alte persoane. 

UPDATE 17.18

Surse judiciare au arătat că Monica Apostu şi soţul ei au fost, o perioadă, audiaţi împreună, procurorii încercând să facă o confruntare.

UPDATE 16.10

În urmă cu câteva minute, Monica Apostu a ieşit de la audieri. Avocatul ei, Tiberiu Ban, a susţinut că acum este audiat Sorin Apostu, iar audiarile vor continua. „Se aşteaptă marfă proaspătă“, a declarat Ban. 

Monica Apostu, soţia primarului acuzat de luare de mită, este din nou audiată la DNA. Procurorii susţin că primarul Sorin Apostu a primit circa 100.000 de euro prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, de la firme care au obţinut contracte cu primăria Cluj-Napoca.În ziua în care Apostu a fost reţinut, 9 noiembrie, procurorii au făcut percheziţii şi la cabinetul de avocatură al soţiei,care a dat şi ea declaraţii la sediul DNA.

CITEŞTE ŞI Dedeman a colaborat cu Monica Apostu

CITEŞTE ŞI Soţia lui Apostu muncea doar pentru şpagă

Monica Apostu trăia o perpetuă vacanţă

Procurorii au adus dovezi - interceptări şi supravegheri efectuate pe parcursul lunilor iulie – noiembrie 2011 - care arată că din analiza activităţii zilnice a Monicăi Apostu rezultă că aceasta nu a desfăşurat nicio activitate de consultanţă juridică. Mgistraţii Curţii de Apel au reţinut că pe parcursul a 4 luni de zile, că Monica Apostu a fost prezentă o singură dată la cabinetul său avocaţial şi doar pentru câteva minute la o discuţie cu colega sa, Elena Popa. De asemenea, soţia primarului nu a avut întâlniri cu reprezentanţii societăţilor comerciale cu care are încheiate contracte de consultanţă, cu excepţia momentelor de remitere a facturilor, întâlnirile fiind fără excepţie la domiciliul său şi extrem de scurte, de ordinul minutelor.
În plus, din actele Cabinetului de avocatură rezultă că, singurii „clienţi” ai acesteia sunt societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu Primăria municipiului Cluj Napoca. Procurorii au arătat că „în cauză s-a dovedit că pentru prestaţiile financiare de care beneficia cabinetul avocaţial al Monicăi Apostu, aceasta nu desfăşura nicio activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă. Mai mult, nimic de ce întreprinde aceasta nu poate justifica un nivel minim al sumelor care intră în contul acesteia.“ 

Cum făcea bani Monica Apostu


Magistraţii au  reţinut că, pentru încheierea şi derularea în bune condiţii a contractului de asigurare al parcului auto al regei de transport în comun, aflate în  subordinea Primăriei, RATUC Cluj, Napoca, contract anual încheiat cu SC Ggroupe Frarom Agent de de Asigurări, primarul a pretins acesteia sume de bani, sub forma unor contracte de consultanţă cu Cabinetul avocaţial al soţiei sale. În perioada imediat următoare de la încheierea primului contract de asigurare (survenit în anul 2009), Groupe Frarom a început să plătească, lunar, sume de bani în contul Cabinetului de avocatură Apostu Monica. Astfel, în perioada aprilie 2009 – noiembrie 2011, societatea a efectuat plăţi în valoare totală de circa 50.000 euro. Magistraţii reţin că singurele contacte dintre învinuita Apostu Monica şi învinuita Droniuc Aspazia, proprietara Groupe Frarom, sunt cele din zilele în care se realizează transmiterea facturilor pentru plată, activitate care durează câteva minute şi are loc pe fugă, în casa soţilor Apostu. Intervalele dintre aceste contacte sunt lipsite cu desăvârşire de vreo relaţie între părţi.
Aspazia Droniuc a declarat procurorilor că în schimbul acestor bani nu a primit nicio consultanţă juridică, iar în situaţia în care pe parcursul anilor 2010-2011 societatea sa a avut nevoie de serviciile unui avocat, a apelat la alte cabinete de avocatură.

Salubrizare cu comision

În cursul anului 2010, Primăria Cluj a organizat licitaţie pentru încheierea contractului de salubrizare a oraşului. Societatea care şi-a adjudecat contractul de concesionare pe 8 ani a acestor servicii pentru partea de est a oraşului este Brantner-Vereş, companie administrată de Stoia Călin.Valoare contractului era de circa 2,5 milioane de euro pe an. În perioada anterioară şi ulterioară semnării contractului, în contul Cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu au început să intre, sistematic, sume de bani provenind de la reprezentanţii acestei societăţi. Astfel, în perioada aprilie 2010–octombrie 2011, în contul cabinetului de avocatură a intrat suma totală de circa 45.000 euro, plătită de SC Total Trading Company Cluj Napoca (persoană juridică ce are calitatea de administrator al SC Compania de Salubrizare Bratner Vereş).
Din probatoriul rezultă că Monica Apostu nu are nicio relaţie profesională cu Călin Stoia sau cu societatea reprezentată de acesta care să justifice prestaţiile financiare de care aceasta beneficiază. Astfel, procurorii au arătat că deşi în cursul acestui an, în perioada iulie-noiembrie 2011, în contul cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu a intrat în 4 tranşe suma de 56.640 lei de la SC Total Trading Company, aceasta a avut un singur contact cu Stoia, în data de 16 septembrie 2011, când acesta a trecut pe la domiciliul soţilor Apostu, pentru câteva minute. Aşadar, un singur contact în patru luni, o singură discuţie de 3 minute a stat la baza unei remuneraţii de 56.640 lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite