Soţia lui Apostu muncea doar pentru şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii susţin că în contul soţiei lui Sorin Apostu, primarul Clujului, au intrat mari sume de bani, deşi ea nu mai era implicată în activităţi de consiliere juridică. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au făcut publică, ieri, motivarea deciziei de arestare preventivă a primarului Clujului, Sorin Apostu (43 de ani), care este acuzat de primire de mită în formă continuată.

Pe scurt, procurorii au indicat că arestarea preventivă trebuie menţinută pentru că există date că „inculpaul încearcă să zădărnicească aflarea adevărului, că pregăteşte săvârşirea de noi infracţiuni, iar pentru faptele săvârşite legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani, existând probe că lăsarea lor  în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică." Concret, Sorin Apostu este acuzat că a primit circa 100.000 de euro de la firma care a obţinut contracte cu Primăria Cluj-Napoca prin intermediul unor contracte de consultanţă fictive.

Monica Apostu, într-o perpetuă vacanţă

Procurorii au adus dovezi - interceptări şi supravegheri efectuate pe parcursul lunilor iulie - noiembrie 2011 - care arată că din analiza activităţii zilnice a Monicăi Apostu rezultă că aceasta nu a desfăşurat nicio activitate de consultanţă juridică.

Mgistraţii Curţii de Apel au reţinut că pe parcursul a patru luni, Monica Apostu (38 de ani) a fost prezentă o singură dată la cabinetul său avocaţial şi doar pentru câteva minute la o discuţie cu colega sa, Elena Popa. De asemenea, soţia primarului nu a avut întâlniri cu reprezentanţii societăţilor comerciale cu care are încheiate contracte de consultanţă, cu excepţia momentelor de remitere a facturilor, întâlnirile fiind fără excepţie la domiciliul său şi extrem de scurte, de ordinul minutelor.

Cum făcea bani Monica Apostu

Din actele Cabinetului de avocatură rezultă că singurii „clienţi" ai acesteia sunt societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu Primăria municipiului Cluj Napoca. Procurorii au arătat că „în cauză s-a dovedit că pentru prestaţiile financiare de care beneficia cabinetul avocaţial al Monicăi Apostu, aceasta nu desfăşura nicio activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă. Mai mult, nimic din ce întreprinde aceasta nu poate justifica un nivel minim al sumelor care intră în contul acesteia." 

Monica Apostu Foto: Caius Raţiu

Magistraţii au  reţinut că, pentru încheierea şi derularea în bune condiţii a contractului de asigurare al parcului auto al regiei de transport în comun, aflate în  subordinea Primăriei, RATUC Cluj-Napoca, contract anual încheiat cu SC Groupe Frarom Agent de Asigurări, primarul a pretins acesteia sume de bani, sub forma unor contracte de consultanţă cu Cabinetul avocaţial al soţiei sale.

În perioada imediat următoare de la încheierea primului contract de asigurare (survenit în anul 2009), Groupe Frarom a început să plătească, lunar, sume de bani în contul Cabinetului de avocatură Apostu Monica. În perioada aprilie 2009 - noiembrie 2011, societatea a efectuat plăţi în valoare totală de circa 50.000 euro. Magistraţii reţin că singurele contacte dintre învinuita Apostu Monica şi învinuita Droniuc Aspazia (35 de ani), proprietara Groupe Frarom, sunt cele din zilele în care se transmiteau facturile pentru plată, în casa soţilor Apostu. Aspazia Droniuc a declarat procurorilor că în schimbul acestor bani nu a primit nicio consultanţă juridică.

Salubrizare cu comision

În cursul anului 2010, Primăria Cluj a organizat licitaţie pentru încheierea contractului de salubrizare a oraşului. Societatea care şi-a adjudecat contractul de concesionare pe 8 ani a acestor servicii pentru partea de est a oraşului este Brantner-Vereş, companie administrată de Călin Stoia (43 de ani).  Valoare contractului era de circa 2,5 milioane de euro pe an. În perioada anterioară şi ulterioară semnării contractului, în contul Cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu au început să intre, sistematic, sume de bani provenind de la reprezentanţii acestei societăţi.

Monica Apostu, profil

Monica Apostu a intrat pe „piaţa" avocaţilor din Cluj în 2008, fără a da exament de intrare în Barou, lucru premis, la acea vreme, întrucât avea o experienţă mare în funcţia de jurist. Deşi nu s-a remarcat printre avocaţii din oraş cu cazuri importante, ea a obţinut în primul an de profesie circa 57.000 de euro, conform declaraţiei de avere a lui Sorin Apostu, care la vremea aceea era director tehnic în Primăria Cluj-Napoca.

Monica Apostu p Foto:  caius raţiu

Veniturile ei au explodat în 2009, când a câştigat aproape dublu. În 2010, câştigurile ei s-au învârtit tot în jurul sumei de 100.000 de euro. Monica Apostu este fiica lui Vasile Stănescu, profesor universitar la Medicină Veterinară Cluj. Prin firma Monicăi Apostu au fost intermediate autorizaţiile de mediu pentru marile lanţuri de supermarketuri sau companii multinaţionale de comercializare a carburanţilor.

Mituitorul Stoia se dădea mare cu „number one"

Călin Stoia (43 de ani), cel care i-ar fi dat primarului Clujului o mită de 45.000 de euro, în calitate de director al firmei SC Brantner România, a fost interceptat când îi spunea unui antreprenor că are influenţă asupra unor oameni care pot influenţa decizii ale Guvernului, în schimbul a 10%. 

Cei doi au fost arestaţi săptămâna trecută. Edilul este acuzat de luare de mită în formă continuată, în timp ce Călin Mihai Stoia este acuzat că i-ar fi dat mită primarului 45.000 de euro, pentru obţinerea contractului de ridicare a gunoiului menajer din oraş pe o durată de 8 ani, contract în valoare de 2,5 milioane de euro pe an.

Călin Stoia, directorul firmei Brantner România

Magistraţii au arătat că unul dintre principalele motive pentru luarea deciziei de arestare a lui Călin Stoia a fost faptul că acesta ar pregăti săvârşirea unei noi infracţiuni de corupţie. Astfel, în cadrul discuţiilor purtate la datele 25 şi 28 august 2011 cu un cunoscut al său, om de afaceri din judeţul Argeş, Stoia îi promite acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri.

Stoia: Pentru 50.000 de euro nu cobor din pat

B.I. (om de afaceri din Argeş): Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?
Călin Stoia: Da.
B.I.: Şi, de, oamenii au un milion de euro  de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcut scrisoarea de ăştia, ţi-am zis...
Călin Stoia: De firma care o făcut lucrările?
B.I.: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.  
(...)
Călin Stoia: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria care trebuie să-i primească de unde?
B.I.: De la Guvern.
Călin Stoia: De la Guvern ce? De la Fondul de rezervă?
B.I.: Da, Fondul de rezervă.
Călin Stoia: Ăla-i la dispoziţia primului ministru.
B.I.: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge...
(...)
Călin Stoia: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B.I.: Păi normal că oamenii...
Călin Stoia:  Îs oameni serioşi, dacă  spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion ... pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite