Robotul Probo, prietenul copiilor cu autism (Video)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii clujeni de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ au prezentat ieri, în premieră, noul program de tratare a autismului cu ajutorul unui roboţel fabricat în Belgia. Probo este un elefănţel verde care reacţionează la atingerile copiilor. Robotul zâmbeşte, te urmăreşte cu privirea şi „toarce“ precum un motan.

Roboţelul Probo, înalt de 70 de centimetri şi care arată ca un elefănţel verde, este programat să îi înveţe pe cei mici să interacţioneze cu lumea din jur. Doi dintre cercetătorii belgieni care au lucrat efectiv la crearea lui Probo au participat ieri, la sediul Centrului de Autism Transilvania din Cluj-Napoca,  la prezentarea acestuia. Bram Vanderborght şi Jelle Saldien, de la Universitatea Vrije din Bruxelles, au explicat că s-a lucrat cinci ani de zile pentru ca prototipul să fie adus la nivelul la care se află.

Citeşte şi:
VIDEO Autişti celebri: Stephen Wiltshire, artistul care a desenat 20 de oraşe din memorie

Terapia unui copil autist ajunge şi până la 1.500 de euro

Potrivit spuselor celor doi, Probo a costat aproximativ 50.000 de euro, bani obţinuţi printr-un grant. „Costă mult pentru că fiecare piesă a fost fabricată special pentru acest prototip. Cu siguranţă în momentul în care va fi comercializat costurile vor scădea. Estimăm că un Probo va costa, la început, cam 10.000 de euro", a explicat Bram Vanderborght.

Pe de altă parte, Jelle Saldien a explicat că universitatea sa a început colaborarea cu cercetătorii clujeni după ce românii şi belgienii s-au întâlnit la o conferinţă internaţională în această primăvară. „Noi am fost mai mult interesaţi de partea tehnică. Desigur, în urma unor discuţii cu psihologii din Cluj am luat în calcul dezvoltarea lui Probo în scopuri terapeutice. Aşa s-a ajuns să venim în Cluj, unde vom lucra la dezvoltarea capacităţilor sociale ale robotului", a explicat Saldien. Cu alte cuvinte, robotul va fi testat, în premieră, la Cluj-Napoca în ceea ce priveşte tratamentul autismului.

Motivul pentru care s-a recurs la folosirea unui robot în terapiile pentru tratarea autismului este, potrivit specialiştilor, acela că persoanele care suferă de autism se exprimă mai greu în prezenţa altor oameni şi mai uşor în prezenţa animalelor sau, după ultimele studii, a roboţilor.

Roboţi „mai prietenoşi" decât oamenii

„În urma unor cercetări, s-a descoperit că aceşti copii interacţionează mai bine cu roboţii. Asta pentru că roboţii sunt mai simpli şi mai previzibili decât oamenii. Dacă interacţiunea dintre copil şi robot va funcţiona, atunci îl vom învăţa pe acel copil să îşi dezvolte abilităţi precum atenţia distributivă, imitarea gesturilor sau alte mecanisme psihice pe care el le va putea apoi repeta în mediul social", a explicat sociologul Daniel David, profesor la Universitatea „Babeş Bolyai" (UBB). Potrivit specialiştilor, roboţelul nu seamănă cu un animal obişnuit cum ar fi un câine sau o pisică, tocmai pentru a nu genera comportamente din partea copiilor pe care le-au însuşit în relaţia cu aceste patrupede.  Culoarea verde a fost aleasă pentru faptul că este o culoare calmă, relaxantă.

Ce face Probo

La o primă privire, Probo arată ca o jucărie de pluş de 70 de centrimetri înălţime. De fapt, el este înţesat cu senzori care detectează atingerile copiilor şi reacţionează la acestea. Dacă este atins, robotul ştie să urmărească cu privirea, să zâmbească, să scoată un sunet asemănător torsului de pisică şi chiar să să se întristeze atunci când nu i se acordă atenţie. Chiar şi trompa lui Probo se mişcă la atingere. Zona capului poate efectua 20 de mişcările autonome în funcţie de stimulii la care este supusă. Copilul va trebui să-l „hrănească", arătându-i cartonaşe cu mâncare şi să interacţioneze cu el în diverse moduri gândite de specialişti şi psihologi din domeniul tratării autismului.

Pe de altă parte, robotul poate fi comandat printr-un joystick de la distanţă, conectat la un laptop. Robotul are instalată în cap o cameră video care-i permite medicului să vadă reacţiile copiilor. Astfel, terapeutul poate trasmite comezi prin care copiii să fie îmbrăţişaţi şi chiar să le vorbească. Elefănţelul are pe burtă un monitor cu touch-screen unde vor fi prezentate diverse aplicaţii terapeutice pentru copii. Potrivit spuselor lui Bram Vanderborght, în această fază a prototipului, Probo interacţionează mai degrabă prin expresii ale feţei şi mişcări ale capului, în viitor urmând să se implementeze şi gesturi sau mişcări ale mâinilor sau picioarelor.

„Mă bucur că la Cluj se desfăşoară un astfel de proiect. Asta o spun în calitate de mamă a unui copil care suferă de autism. Este un pas înainte în eforturile noastre de a oferi o viaţă mai bună acestor copii", spune Milena Prună, preşedintele Centrul Autism Transilvania.

COLABORARE CU BELGIENII

Sosirea în România a robotului Probo vine pe fondul unor colaborări internaţionale prin Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) a Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB şi Universitatea din Bruxelles.

Clujul, centru de inovare în psihoterapie

image

 La Universitatea „Babeş-Bolyai“ se testează psihoterapia cu holograme   Foto: Adevărul

Sosirea în România a robotului „Probo" vine pe fondul unor colaborări internaţionale prin Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală - cunoscută sub denumirea Platforma Matrix - a Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş‑Bolyai".

Respectiva platformă joacă rolul unui pol de excelenţă înfiinţat pentru a stimula astfel de proiecte internaţionale de anvergură. În februarie 2011, va sosi la Cluj un alt robot inteligent, Nao, elaborat de cercetătorii francezi, care va fi testat în tratarea copiilor cu autism, precum şi pentru stimularea dezvoltării sociale şi emoţionale a copiilor fără probleme psihologice. De asemenea, psihologii clujeni participă, alături de cercetători din Anglia, Italia şi Spania, la crearea unui robot destinat tratamentului pacienţilor cu tulburări depresive majore.

Teste din această lună

La Platforma Matrix este testat şi un sistem de tratament pe baza unor holograme. „Aparatul generează teleprezenţa, prezenţa la distanţă. S-ar putea ca acest tip de tehnologie să fie utilă în psihoterapie. Asta încercăm noi să cercetăm, dacă acest sistem poate înlocui sau poate fi la fel de eficient ca cel «faţă în faţă»", a explicat psihologul Daniel David. Sistemul va fi testat pe pacienţii Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş-Bolyai" din Cluj, începând cu ianuarie, iar primele rezultatele vor fi făcute publice în februarie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite