Cum ţine Clujul piept crizei economice (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a triplat prin atragerea de fonduri europene fiecare leu din taxe şi impozite plătite de clujeni anul trecut. Cluj-Napoca e un imens şantier începând din această vară. Se lucrează la reabilitarea Parcului Central, a liniei de tramvai şi se investeşte în promovarea potenţialului turistic al oraşului.

Jumătate de miliard de lei este valoarea fondurilor nerambursabile de care dispune Clujul momentan, pentru derularea unor proiecte de infrastructură cum nu a mai cunoscut municipiul în istoria recentă, dar şi pentru alte investiţii importante.

„Clujul e un imens şantier prin lucrările de investiţii fără precedent de care beneficiază şi care vor ajuta la poziţionarea noastră între oraşele importante din Europa“, a declarat primarul Sorin Apostu. Datorită accesării fondurilor europene, în valoare totală de 506,2 milioane de lei (aproximativ 120,53 de milioane de euro), Clujul are posibilitatea de a trece printr-o importantă etapă de modernizare, dar şi de a ţine piept crizei economice existentă încă în întreaga lume.

Află cum modifică lucrările la linia de tramvai circulaţia în Mănăştur

Clujul, în faţa celui mai mare proiect de infrastructură

Sumele câştigate, aproape triplate

Pentru fiecare leu din taxe şi impozite plătite de clujeni în 2010 (58,3 milioane de lei în total, persoane fizice şi persoane juridice), Primăria a adus 2,7 lei pentru investiţiile majore din municipiu. Acest lucru se datorează atragerii fondurilor europene. „Accesarea de fonduri europene nerambursabile, disponibile prin orice tip de programe este modalitatea de a contracara efectele crizei şi încercarea noastră de a aduce cât mai mulţi bani la Cluj-Napoca, pe lângă cei plătiţi de clujeni ca taxe şi impozite locale“, a mai spus primarul.

Ce proiecte derulează Clujul

Clujul se află în prezent în faza de implementare a unor proiecte în valoare totală de peste două sute de milioane de lei, din care puţin peste 150 de milioane reprezintă suma nerambursabilă solicitată.

VEZI AICI O FOTOGALERIE CU PRIMELE LUCRĂRI LA LINIA DE TRAMVAI

Circulația va fi îngreunată de lucrările la linia de tramvai.

E vorba de proiectul de reabilitare a Parcului Central „Simion Bărnuţiu“ şi a clădirii Casino (40 de milioane de lei), proiectul de modernizare a liniei de tramvai pe ruta Mănăştur - Piaţa Gării (76 de milioane de lei şi pe ruta Piaţa Gării - Bulevardul Muncii (86 de milioane de lei). De asemenea, Clujul a alocat fonduri europene şi pentru promovarea potenţialului turistic al municipiului (un milion de lei), implementarea Sistemului Informatic Integrat în cadrul Primăriei (şase milioane de lei). În fază de contractare se află un proiect în valoare de două milioane de lei, iar în fază de precontractare se află un alt proiect în valoare de 17 milioane de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite