Consilier judeţean, „creierul“ fraudării BAC-ului de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În calitate de preşedinte al comisiei de examen, Ilie Cornoiu a pus la cale întregul mecanism de fraudare a examenului cu lucrări xerocopiate. Procurorii DNA Cluj arată că întregul plan de fraudare a celor 42 de lucrări de Bacalaureat s-a realizat cu „sprijinul nemijlocit“ al consilierului judeţean care „a şters urmele“, respectiv a înlocuit lucrările iniţiale cu copii xeroxate.

Citeşte şi:

Mai bine educatoare acasă decât învăţătoare navetistă

HUNEDOARA: Şcoli care scapă de comasare şi şcoli care îşi închid definitiv porţile

Ilie Cornoiu, consilier judeţean din partea PRM şi profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca apare ca învinuit în dosarul instrumentat de procurorii DNA Cluj privind frauda de la BAC cu lucrări xerocopiate.

Alături de directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza“, Ioan Rus, şi membrul comisiei de examen, Ioan Văidăhăzan, Cornoiu este acuzat că ar fi comis infracţiunea de trafic de influenţă prin faptul că a uzat de calitatea sa în vederea fraudării probei scrise la limba şi literatura română. El riscă să facă închisoare de la 2 la 10 ani.

Ilie Cornoiu, preşedintele comisiei de examen de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, este acuzat că a fost cel care a înlocuit lucrările iniţiale ale candidaţilor care au recurs la „pile“, cu lucrări xerocopiate.

Planul de fraudare

În motivarea Tribunalului Cluj privind arestarea preventivă a învinuiţilor Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan se arată că în decursul lunii iunie, prin intermediul unor candidaţi, Rus ar fi racolat mai multe persoane cărora le-a cerut diverse sume de bani în vederea „aranjării Bac-ului“. Pentru fiecare probă erau ceruţi între 150-200 de euro, în timp ce pentru toate examenele, aceasta era de 1.100-1.300 de euro. În total, din partea mai multor candidaţi, s-a strâns suma de 10.600 de euro.

Cei 42 de candidaţi au fost chemaţi în data de 28 iunie să-şi susţină proba scrisă de limbă şi literatură română. Candidaţilor li s-a spus să redacteze o lucrare de minim patru pagini unde să scrie ce vor, chiar şi despre „Michael Jackson, Mickey Mouse sau Prinţesa Diana“. Ulterior, cu ajutorul lui Cornoiu care primea toate lucrările, pe baza parolei „asta-e-este“ şi „dacă-aşa-este“, trecută pe ultima pagină a acestora, lucrările originale erau schimbate cu altele xerocopiate.

Mai mult, potrivit procurorilor DNA, tot consilierul judeţean Ilie Cornoiu era cel care a completat chenarul din dreapta care conţine informaţii privind numele candidatului, şcoala de provenienţă şi numele şi semnăturile supraveghetorilor. Ilie Cornoiu a fost şi anii trecuţi preşedinte de comisie de examen de Bacalaureat.

Până în prezent, procurorii DNA Cluj nu au cerut arestarea preventivă a lui Cornoiu, cel care potrivit magistraţilor Tribunalului Cluj, ar fi avut posibilitatea să ducă la bun sfârşit planul de fraudare a examenului.

Funar: „Ilie Cornoiu e un om corect şi cinstit“

Preşedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, susţine că o eventuală măsură asupra lui Ilie Cornoiu se va lua în momentul în care va exista o hotărâre definitvă de condamnare din partea instanţei. „E un om corect şi cinstit care nu se pretează la fapte ilicite la BAC. Mă îndoiesc să se fi preocupat cu falsificarea lucrărilor. Niciodată nu m-am înşelat în privinţa lui. DNA nu o singură dată a greşit…“, a declarat Funar.

Senatul USAMV va decide suspendarea

Tiberiu Fărcaş, reprezentant al USAMV, a declarat că profesorul nu va fi suspendat din funcţie până la pronunţarea hotărârii de condamnare definitivă din partea judecătorilor, respectiv după ce situaţia profesorului specializat în „Creşterea Suinelor“ va fi analizată de membrii Senatului Universităţii. În ciuda insistenşelor, profesorul Ilie Cornoiu nu a răspuns până la închiderea ediţiei la telefon.

PRECIZARE USAMV:

„USAMV aşteaptă ca Justiţia să se pronunţe asupra situaţiei în care este implicat prof. Cornoiu. Abia după o decizie executorie şi definitivă a Justiţiei în acest caz, Comisia de Etică a USAMV s-ar putea pronunţa în cazul acesta"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite