Vasile Lazăr, un portar de colecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de nouă ani a apărat poarta echipei Gloria Buzău. Pe vremea sa, marile echipe de fotbal din ţară păşeau cu emoţii pe gazonul stadionului din Crâng.

După debutul din 1982 de la Gloria Buzău, Vasile Lazăr a devenit un simbol al clubului deşi iniţial s-a perindat ca junior la Dinamo şi apoi la formaţia Sportul Studenţesc.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii


La aproape 20 de ani de când a agăţat mănuşile în cui, Vasile Lazăr a rămas unul dintre cei mai îndrăgiţi portari care au marcat istoria de aproape patru decenii a clubului Gloria Buzău.


Antrenamente pe maidan


Vasile, cum îl alintă cunoscuţii şi fanii, povesteşte că şi-a început pregătirea pe maidan la vârsta de nouă ani, după ce un prieten i-a remarcat calităţile.


"Eu am copilărit în Afumaţi, lângă linia de centură. Acolo am făcut primele antrenamente pe un maidan cu un prieten de-al meu care era legitimat la clubul Dinamo Bucureşti. A remarcat îndemânarea mea pentru faptul că eram un jucător de piciorul stâng. Din prietenie, acest băiat m-a luat şi pe mine la clubul Sportul Studenţesc", povesteşte Vasile Lazăr.

La 17 ani, în primul eşalon


Vasile Lazăr a debutat la vârsta de 17 ani şi jumătate în primul eşalon al fotbalului românesc pentru ca apoi să încununeze o carieră strălucită de portar.


Vasile mărturiseşte că a debutat cu dreptul în anul 1976 la prima confruntare din divizia A cu feroviarii de la Rapid care îl aveau atunci în poartă pe celebrul Rică Răducanu.


"Jucam pe stadionul Republicii şi îmi aduc aminte de întâlnirea cu nea Rică Răducanu din vestiar. El m-a întrebat câte goluri o să iau în acel meci. Rapidiştii erau siguri de victorie în faţa unui adversar cu un portar de 17 ani. Din fericire, meciul s-a terminat la egalitate 1 la 1 iar a doua zi a apărut un articol în ziarul sSportul cu titlul "Feroviarii stopaţi de un portar debutant"", povesteşte acum Vasile Lazăr.


A umilit-o pe Craiova Maxima

Un meci memorabil, în care Vasile Lazăr a apărat eroic, a fost în anul 1985 când Universitatea Craiova a etalat la Buzău armata de jucători care făcuse istorie în toată Europa.Pentru Vasile Lazăr acest meci a rămas de antologie mai ales că a reuşit să apere şi un penalty executat de "tunarul" Irimescu.


"Am jucat într-o zi de marţi pentru că meciul fusese reprogramat. La acea partidă mi s-a părut că au venit cei mai mulţi spectatori din istoria clubului. S-a terminat cu 1 - 0 pentru noi după ce am apărat un penalty scos de Geolgău şi executat de Irimescu în partea dreaptă a porţii. A fost un succes memorabil pentru mine pentru că am ţinut piept celor mai buni atacanţi ai momentului", îşi aminteşte cu nostalgie Vasile Lazăr.

Întrebări şi răpunsuri:


De ce ai nevoie ca să ajungi un portar bun? Trebuie să te naşti pentru aşa ceva. Există şi portari netalentaţi care tebuie să muncească mult pentru performanţă. Uitaţi-vă spre exemplu la Buffon. Acest om a fost născut să devină portar. Nu are nevoie să se antreneze prea mult. Acelaşi lucru pot să-l spun şi despre Lobonţ.


Cum de v-aţi stabilit la Buzău? Iniţial am venit să joc ca mercenar, ca să spun aşa, apoi au mai venit aproape vreo opt bucureşteni cu care m-am simţit ca în familie aici. Apoi m-am căsătorit la Buzău şi am început să iubesc acest oraş. După ce am promovat cu Gloria în prima divizie în anii 80 nu m-am mai gândit niciodată să plec.


Ce-i place?
Îmi plac călătoriile. Mă ocup foarte mult de flori cu care îmi place să vorbesc uneori. Îmi place mult handbalul şi voleiul. Îmi place de nepoţica mea pe care o ador. Îmi place foarte mult să urmăresc meciurile televizate din campionatele puternice. Îmi place să mai apăr şi acum în partidele de minfotbal.


Ce nu-i place?
Nu-mi place politica şi de aceea nu m-am înscris niciodată într-un partid. Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi cei cu două feţe. Nu-mi plac oamenii neserioşi. Din cauza neseriozităţii societatea noastră nu mai avansează. Nu-mi plac glumele proaste şi nici oamenii miştocari.


Profil
Născut:11.08.1958 în comuna Dorobanţu, judeţul Călăraşi
Studii: Absolvent Liceului IOR Bucureşti, Licenţă A de antrenor din 1995
Ocupaţie: Antrenor de portari la Gloria Buzău
Familie: Căsătorit un copil

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite