Dezvăluiri din minţile sinucigaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de oameni care vor să îşi pună capăt zilelor. Numai în ultimele două săptămâni s-au înregistrat cinci sinucideri. Din cauza lipsei banilor sau pentru că nu mai au loc de muncă, tot mai mulţi îşi încheie socotelile cu viaţa.

Nu mai departe de duminică, Cristian Dobre, un rocker de 30 de ani, s-a spânzurat într-o pădure din Gorj. Crezând că vor scăpa de toate problemele, zeci de buzoieni au ales să se sinucidă. Până la acest ultim gest, în mintea lor se derulează adevărate scenarii, iar ultimul pas este gândit în detaliu. Sunt şi cazuri fericite în care cei cu gânduri negre nu ajung totuşi la sinucidere datorită vigilenţei apropiaţilor sau din lipsă de curaj.

Mama rokerului Cartof: „Băiatul meu nu s-a spânzurat, a fost asasinat!”

"Cartof” trebuia să fie la mare în ziua sinuciderii


Sunt şi buzoieni care nu regretă gândurile sinucigaşe şi continuă să se gândească la o astfel de soluţie pentru a scăpa de toate problemele.
„Sunt pacienţi care au un fragment de sănătate şi regretă gestul pe care au vrut să îl facă. Însă am avut şi pacienţi cu tentative de suicid care nu regretau ceea ce au vrut să facă şi de cele mai multe ori, ei repetă gestul", ne-a spus Maria Cristache, psihiatru.


Ceea ce stă la baza unui act suicidal este curajul. Motivele principale care duc la un astfel de gest extrem sunt şocurile puternice sau depresia pe termen îndelungat.


„Surpriza neplăcută este că odată cu ieşirea din depresie, când este rupt de lume, inhibat, revenirea la normal este punctul greu de controlat şi tendinţa suicidală revine. Un om este apt să facă acest gest nu atunci când este inhibat şi îngândurat, depresivul autentic premeditează actul, are motive lăuntrice şi nu vorbeşte cu anturajul", a mai adăugat psihiatrul.


Mărturiile unui tânăr


Cătălin are 20 de ani şi este student în Capitală. Provine dintr-o familie înstărită şi până acum a vrut de două ori să se arunce de la înălţime. A reuşit însă să fie oprit la timp de prieteni şi familie, iar acum încearcă să treacă peste acest impas cu ajutorul medicilor.


„Am vrut să mă omor pentru că părinţii mei nu mai au bani pentru tot ce îmi doresc eu şi nu mai pot să fac ceea ce îmi doresc", ni s-a confesat tânărul.


Medicii psihiatri spun că odată cu recesiunea economică şi patologiile cu care se confruntă sunt diferite. „Cazurile de tentative de suicid s-au înmulţit faţă de anii trecuţi. Aceste cazuri nu mai respectă predicţiile noastre, iar problemele cu care se confruntă oamenii sunt de ordin material, iar aceştia nu îşi acceptă existenţa ducând un trai mediocru", ne-a spus medicul Maria Cristache, psihiatru.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite