Adolescenţă nebună: de ce fetele îşi încep viaţa sexuală mai devreme şi ce trebuie părinţii să facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul elevei de la Liceul “Jean Monnet” a readus în atenţia problema comportamentului nebun al adolescenţilor. Psihologul şcolar Aida Ivan explică de ce s-a ajuns la situaţii de acest gen.

“Ce se întâmplă cu fetele? Într-un cuvânt: adolescenţa. Este acea perioadă în care noi, adulţii din jurul lor, părinţi, profesori, ne uitam la ei şi nu îi mai recunoaştem. Fetele au modul lor de «exprimare», aşa cum băieţii îl au pe al lor. Este adevărat că nu toate generaţiile trec în acelaşi fel prin adolescenţă. Ceea ce s-a schimbat nu sunt modificările interne, fiziologice, hormonale, ci mediul extern”, spune psihologul şcolar. De altfel, schimbările din jurul nostru ne-au schimbat percepţia despre ce e bine şi ce nu.

“Dacă până acum câţiva ani anumite comportamente sau ţinute erau «interzise», acum nu trebuie decât să deschidem televizorul pentru a le vedea. De la reclame, la ciocolată, cafea, care au un evident mesaj şi chiar conţinut erotic, la talk show-uri unde se discută subiecte ce îi fac pe mulţi adulţi să roşească, în vreme ce copiii, adolescenţii sunt deja obişnuiti cu ele”, completează aceasta.



Click pe imagini pentru fotogalerie

Modele răsturnate

Problema modelelor sau mai exact a lipsei acestora şi promovarea non-valorilor revine în discuţie. “La această vârstă când tinerii au cea mai mare nevoie de modele, deoarece familia începe să îşi piardă din influenţă, ceea ce li se oferă este de o calitate foarte proastă. Nu este cazul să dau exemple, căci sunt multe şi foarte cunoscute. Persoanele valoroase, decente, nu prea mai au cautare”, este de părere Aida Ivan.

În acelaşi timp, nici şcoala nu mai e ce a fost odată, iar selecţia cadrelor didactice nu se mai face pe sprânceană. Astfel că, este foarte probabil, să mai scape de sita concursurilor de titularizare şi a examenelor psihologice şi dascăli care nu au ce căuta la catedră. “Influenţa şcolii a scăzut în general. Atitudinea faţă de şcoală este modificata şi nu în bine, în vreme ce, trebuie, cu mult regret să o spun, şi calitatea cadrelor didactice a scăzut dramatic în ultimii ani. Motivele sunt bine-cunoscute şi nu cred că este cazul să le mai amintesc aici. Pentru mine, personal, situaţia învăţământului românesc reprezintă o mare durere tristeţe. Elevii îşi «permit» în şcoală azi atitudini, comportamente, moduri de exprimare total nepotrivite, iar şcoala, din păcate, nu are nici pârghiile necesare pentru a le potoli”, mai spune psihologul.



Click pe imagini pentru a vedea fotogalerie   

Prieteni de pahar, nu de carte 

Nici grupul de prieteni nu te mai îmbie astăzi la o prăjitură, ci mai degrabă la o ţigară şi o ieşire în club. “Mi-a apărut în minte filmul «American Beauty» - şi mă refer la prietena fiicei personajului interpretat de Kevin Spacey care îi povestea acesteia cu lux de amănunte relaţii sexuale pe care, de fapt, nu le avusese niciodată. O făcea doar ca să para mai grozavă în ochii celorlalţi. Problema este că multe fete adoptă un astfel de comportament care, uneori, din păcate, nu se rezumă doar la «poveşti». Ele o fac pentru a atrage atenţia sau din dorinţa de a fi la fel cu celelalte colege din grup”, mai explică Aida Ivan. Aşa că exact acum este momentul pentru părinţi să fie mai mult decât interesaţi de ce fac puştii lor. “Un sfat pentru părinţi: fiţi foarte atenţi la grupul de prieteni, fiţi chiar voi apropiaţi de aceştia, chiar şi atunci când propria fiică nu vă va mai povesti nimic din viaţa ei, puteţi afla informaţii importante de la prietenele ei”, este îndemnul psihologului.

image
image

Citeşte şi:

FOTO Colegii fetei de la „Jean Monnet“ se solidarizează cu profesorul acuzat de viol: „Oana ducea lipsă de popularitate. De aceea face atâta scandal“

Profesorul de la „Jean Monnet” acuzat de viol a luat 8.30 la titularizare

Eleva de la Jean Monnet care susţine că a fost violată de profesorul de sport riscă să fie sancţionată. Liceul a început propria anchetă

Mărturii din excursia-sexy cu elevii de la Jean Monnet, de la Predeal: Niciun bărbat întreg la minte n-ar abuza sexual o minora răsfăţată!



 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite