Mircea Geoană: “Alianţa PNL-PDL ar fi o variantă de ambalare a unui deşeu toxic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Senatului a făcut, cu ocazia interviului acordat ziarului "Adevărul de seară", și câteva declarații politice interesante pe care le publicăm în exclusivitate. Liderul PSD nu se teme de eventualitatea refacerii alianței dintre PNL și PDL. Ba chiar susține că în 2011 s-ar putea reface majoritatea care a votat, în toamna anului trecut, singura moțiune de cenzură reușită, ce a dus la căderea guvernului.

Citeşte şi:
Geoană: Alianţa utilizează metodele teroriştilor irakieni

Care credeți că sunt cei mai probabili candidaţi la preşedinţie, în afară de dvs., de la PSD?
E foarte devreme de vorbit dacă alegerile sunt în 2014.

Adrian Năstase mai are vreo șansă?
Fiecare are o șansă pe care trebuie să și-o apere.

Victor Ponta?
Fiecare are o șansă dacă știe să și-o construiască. Și-n același timp, ceea ce pare să fie astăzi plauzibil poate să fie complet infirmat de realitatea politică a următorilor ani. Până în 2014 mai sunt alegeri în 2012. Cred că soarta liderilor actuali ai PSD și PNL se va juca în funcție de rezultatul alegerilor parlamentare și locale, dacă vor fi capabili să-și ducă partidul la guvernare sau nu. De-abia după aia intrăm în discuțiile despre 2014.

Vă e teamă de o alianță PNL-PDL?
Nu mi-e teamă, dar cred că ar fi o variantă de ambalare a unui deșeu toxic. Adică liberalii ar asigura PD-ului o formă nemeritată de reinventare politică. Pentru că acest partid trebuie să plătească pentru ce a făcut în această țară. Și singura plată democratică pe care o văd este o perioadă lungă de opoziție și de penitență pentru acest partid.

Vorbiţi de viziunea PSD-PNL, de un proiect comun. Când credeți că veți putea ajunge la guvernare?
Dacă va exista înțelepciune în ambele tabere, nu este imposibil ca începutul anului viitor să conducă la formare unei noi majorități. Dacă nu există înțelepciune, va trebui să așteptăm până la alegerile viitoare.

Vom avea sezonul şi moţiunea, înţeleg?
Probabil că da. Cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace. Singura moțiune care a trecut a fost cea făcută de PSD, PNL și UDMR anul trecut în toamnă. Și eu cred că există suficient de multe premise ca să reproducem o astfel de majoritate și în 2011. Dacă există înțelepciune și interes pentru schimbarea destinelor acestei țări, cred că orice orgoliu ar trebui să fie pus deoparte și lăsat să primeze interesul general.

"Îmi pare mai degrabă rău de lipsa de spontaneitate de la dezbaterea finală"

image

„Personajul real nu prea se potriveşte cu job description-ul din Constituţie şi încearcă să o modifice după chipul şi asemănarea sa“, spune Mircea Geoană, în interviul acordat lui Sabin Orcan, Redactor Şef "Adevărul de seară", referindu-se la Traian Băsescu, cel în faţa căruia a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009. „Îmi pare mai degrabă rău de lipsa de spontaneitate de la dezbaterea finală. Dar de un lucru nu-mi pare rău - acela că n-am învăţat încă să mint“, spune Mircea Geoană despre "incidentul cu Sorin Ovidiu Vîntu" din campania electorală.

Citeşte aici partea a doua a interviului!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite