Mircea Geoană: „Aş aduce salariile profesorilor mai aproape de ale magistraţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în plin conflict constituţional, preşedintele Senatului explică, într-un interviu acordat ziarului “Adevărul de seară”, care sunt, în opinia sa, principalele neajunsuri ale Legii educaţiei în varianta pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. De asemenea, Geoană susţine că actuala putere se răzbună pe el tăind, în mod ilegal, 30 % din bugetul instituţiei pe care o conduce.

SABIN ORCAN: V-a dat voie Victor Ponta să veniţi la acest interviu?

MIRCEA GEOANĂ: Nu cred că e nevoie. În primul rând, nu avem astfel de reguli în partidul nostru. Ne consultăm pe chestiunile importante, dar nu trebuie să cerem aprobare ca să ieşim public. În al doilea rând, eu vorbesc în calitate de preşedinte al Senatului.

Atunci, în această calitate, ce credeţi despre blocajul instituţional pe Legea educaţiei? Pe de o parte, avem o variantă pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, iar pe de alta, o lege aflată în dezbatere în Parlament.

Cred că lumea trebuie să înţeleagă că legea va fi dezbătută în Parlament. Curtea Constituţională a decis deja că Guvernul nu-şi poate asuma răspunderea pe o astfel de lege.

Care sunt, în opinia dvs., principalele neajunsuri ale legii?

Varianta Guvernului are trei mari neajunsuri. Unul este cel al titularizării, pentru că prin schimbarea modalităţii de ocupare a posturilor se creează instabilitate în cariera profesorilor. În al doilea rând, prin faptul că s-a renunţat la prevederea ca directorii de şcoli să nu mai facă politică se încearcă în continuare politizarea mascată a învăţământului. Şi al treilea este atentatul brutal la autonomia universitară, prin intervenţia
în numirea rectorilor. Nu cred că are de-a face ministrul educaţiei cu cine conduce o universitate.

N-aţi enumerat motivul de la care a pornit această gâlceavă. Şi anume prevederea de a se preda toate obiectele în limba maternă.

E vorba de o chestiune care n-are de-a face cu sistemul de educaţie, are de-a face cu revendicările UDMR-ului. Din punctul meu de vedere, cea mai periculoasă propunere este aceea de a asigura întreaga filieră de învăţământ segregată între română şi maghiară. Şi cred că această lege încurajează segregarea, şi nu europenizarea învăţământului românesc. Ceea ce înseamnă ca emblema multiculturalismului, Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj, să fie transformată de fapt în două universităţi distincte: una românească şi una maghiară.

Dincolo de această dispută, n-ar trebui să rezolvăm mai întâi problema salarizării?

Sigur că da. Un profesor aflat la vârful carierei este pe scala de salarizare undeva la maxim 4,4. Ca să vă dau un exemplu, în zona rurală, secretarul de primărie are un coeficient mai mare decât un dascăl. Iar în Legea salarizării unitare, dacă se elimină stimulentele, se elimină şi prima de instalare la ţară. Întrebarea este ce se întâmplă cu atractivitatea profesiei, pentru că nu mai merită să te faci profesor în România. Bani nu sunt, recunoaştere publică nu e, măcar să ai stabilitatea funcţiei.

Dacă ar veni partidul dvs. la guvernare, ce salariu i-aţi promite unui profesor debutant?

Nu pot să avansez o sumă, dar pot să spun ce cred că ar fi bine să facem. Avem câteva servicii publice esenţiale: educaţie, sănătate şi justiţie. Eu, unul, aş aduce salariile profesorilor şi cadrelor medicale mult mai aproape de cele ale magistraţilor. Poate nu la nivelul acela, pentru că volumul este foarte mare; sunt sute de mii de profesori, sunt doar câteva mii de magistraţi. Şi trebuie să ne gândim totuşi că bugetul are o limită!

Credeţi ce a promis Guvernul Boc, că va pune la loc o parte din această reducere la anul?

Este o imensă minciună ce se pregăteşte cu Legea salarizării. Toate stimulentele, primele şi bonusurile care erau ca parte a venitului unui salariat la stat se introduc în salariul de bază, într-o limită de maxim 30%. Ceea ce înseamnă că dacă cineva avea un venit construit din salariu, plus stimulente, în clipa respectivă va avea o reducere a veniturilor, în medie, de 34 până la 40%. E o problemă de timp până când lumea se va prinde. Deocamdată e foarte multă ceaţă.

Ce deznodământ credeţi că va avea această confruntare între Parlament şi Guvern?

E un singur deznodământ. Legea educaţiei trece prin Senat. În rest, orice altă discuţie este inutilă.

Am asistat recent la un mic scandal legat de bugetul Senatului şi Camerei Deputaţilor. Suntem în criză şi aflăm că senatorii şi deputaţii îşi iau maşini de teren.

Lumea este supărată pe bună dreptate. Ce s-a întâmplat însă a fost o discriminare a Senatului în raport cu Camera Deputaţilor de către actuala putere. Pentru că Geoană e preşedintele Senatului, noi am primit în ultimii doi ani un buget probabil cu vreo 30% mai mic decât cel de la Camera Deputaţilor.

Cum adică aţi primit? Nu vi-l faceţi singuri?

Nu, pentru că, deşi Constituţia spune clar că bugetele se fac de către Parlament, Ministerul Finanţelor nesocoteşte legea şi decide în nume propriu cât dă la Senat, cât dă la Camera Deputaţilor. Iar la Cameră, unde este dna Anastase, care-i un pic mai bine înfiptă în PDL decât sunt eu, nu au fost afectaţi. Nouă ne-au redus peste 30% din bugetul de funcţionare.

Asta şi pentru că nu sunt bani în vistieria statului, trebui s-o recunoaştem.

E adevărat. Ceea ce critic nu este atât de mult nevoia de austeritate, pentru că la un moment dat trebuie să strângi puţin cureaua. Este clar că există un risc de datorie publică pe care trebuie să-l evităm. Ceea ce critic este lipsa de priorităţi. Pentru că sunt foarte multe instituţii unde există exces de funcţionari publici, în care există o suprapunere de atribuţiuni între ce face Guvernul în teritoriu şi ce face un consiliu judeţean, sunt locuri în care ar trebui să-i plătim mai bine pe oameni. De exemplu, managerii pentru fondurile europene. Faptul că se taie otova, de sus până jos, acelaşi procent, este greşit. Şi tare mi-e teamă că pleacă ăia competenţi şi fără pile!

Ce crede despre

-    Ceilalţi prezidenţiabili din PSD: Adrian Năstase – „Fiecare are o şansă pe care trebuie să şi-o apere“; Victor Ponta – „Fiecare are o şansă dacă ştie să şi-o construiască“.
-    Actualul preşedinte: „Personajul real nu prea se potriveşte cu job description-ul din Constituţie şi încearcă să o modifice după chipul şi asemănarea sa“.
-    O eventuală alianţă PNL-PDL: „O variantă de ambalare a unui deşeu toxic“.
-    Incidentul cu Vîntu din campania electorală: „Îmi pare mai degrabă rău de lipsa de spontaneitate de la dezbaterea finală. Dar de un lucru nu-mi pare rău - acela că n-am învăţat încă să mint“.
-    Stenogramele lui Vîntu: „Cum se face că apar stenogramele care trebuie, în momentul care trebuie, despre cine trebuie?“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite