Psihologii avertizează: „România a devenit un vest îndepărtat în care violenţa face legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul armat care a avut loc aseară, în jurul orei 20.00, în mijlocul străzii nu a fost un incident izolat. În ultima perioadă jafurile şi agresiunile violente în văzul lumii sunt tot mai dese. Specialiştii bucureşteni spun că aceste agresiuni violente se datorează crizei economice dar şi faptului că legea se aplică extrem de greu în astfel de cazuri şi că reprezentanţii ei sunt asociaţi deseori cu infractorii.

Două maşini Dacia Logan au blocat aseară o maşină de teren  şi, sub ameninţarea pistorului, mai mulţi bărbaţi mascaţi, îmbrăcaţi în echipamente de tip militar, au furat o borsetă cu 200.000 de lei. Scena pare să fie una ruptă din fileme de acţiune americane. „Nu numai că aceste atacuri parcă sunt scrise după scenarii de la Hollywood, ci România a devenit un vest îndepărtat în care violenţa face legea. Acolo unde legea s-a retras, apare jaful, hoţia. Autoritatea bandelor, hoţilor, tâlharilor a luat locul autorităţii statului. Cei care au acţionat erau îmbrăcaţi în oameni de lege. E mai mult decât substituire, e o uzurpare simbolică a autorităţii statului", explică Hanibal Dumitraşcu, psiholog criminalist.

JAF ARMAT: 200.000 de lei furaţi dintr-o maşină

Una dintre cauzele acestor valuri tot mai dese de infracţiuni violente, care au loc fără perdea este faptul că agresorii sunt încurajaţi de timpul foarte lung în care se desfăşoară anchetele şi puţinele cazuri rezolvate de poliţişti. „Avatarurile justiţiei române, cu lungi procese, cu modul aproape promiscuu şi obscur în care se aplică legea, faptul că există o îngemănare a legalităţii cu infracţiunea, face ca hoţii, tâlharii să se simtă protejaţi , să nu se mai teamă de lege pentru că au bani, putere, influenţă. Statul se destramă prin slăbiciunea care o manifestă, aceea de a avea reprezentanţi care sunt în relaţii interumane foarte apropiate cu cei care sunt tâlhari, hoţi, infractori", a mai spus psihologul.

FOTO Jaf armat în Bucureşti/ Reprezentanţii BCR: "Nu este necesară paza umană!"

Jaf la un magazin de bijuterii din Capitală, hoţii au furat o plachetă de aur

Mai mult, criza financiară din ultimii ani i-a determinat pe mulţi să treacă dincolo de lege, pentru a putea face faţă presiunilor  de ordin bănesc. „Factorul economic influenţează foarte mult valorile morale. Comunitatea se destramă sub imperiul nevoilor economice nesatisfăcute, care duce la dispariţia valorilor de ordin etic şi moral. Criza accentuează latura  rea a comportamentului uman", a mai spus Hanibal Dumitraşcu.  

Bucureşti: Jaf în stil american în cartierul Timpuri Noi

VIDEO Jaf armat în Capitală / Hoţii au fugit cu 19.000 de euro, iar victimele au ajuns la spital

Din cauza acestor factori, specialiştii în psihologie sunt de părere că tot mai multe cazuri de jafuri, atacuri sau agresiuni vor avea loc şi în perioada următoare . „Fenomene de acest gen probabil că se vor produce multă vreme de acum înainte.Cetăţeanul şi-a pierdut încrederea în autorităţi", a completat psihologul criminalist.

„Cauzele care conduc la creşterea infracţiunilor de acest fel sunt criza economică, care a condus la marginalizarea unei părţi a populaţiei, a tinerilor în mod special, criza autorităţii manifestată prin faptul că instituţiile nu mai pot face faţă fenomenului infracţional pentru că nu mai există resurse financiare, resurse umane, dar şi cauze de ordin moral, etic, pentru că societatea românească este o societate în care reprele sunt confuze, înceţoşate", a spus Hanibal Dumitraşcu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite