Ardeiul iute trezeşte simţurile şoferilor obosiţi. În loc de cafea sau energizant, alimentul recomandat la volan este banalul ardei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Laboratorul de Psihologie experimentală „Gh. Zapan” au demonstrat că cei care consumă ardei iute înainte de a urca la volan sunt mult mai vigilenţi. “Cafeaua şoferului” a fost introdusă deja în sudul Chinei.

Şoferii care se simt obosiţi ar putea uita de tonele de cafea şi de energizant dacă s-ar îndrepta către un alt stimulent mult mai ieftin, dar foarte eficient – ardeiul iute. Potrivit testelor efectuate de cercetătorii de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, şoferii care consumă ardei iute înainte de a urca la volan au simţurile mult mai ascuţite.

Se cunoaşte deja că ardeiul iute stimulează circulaţia şi sistemul nervos, capsaicina, substanţa pe care o conţine, stimulează terminaţiile nervoase şi creşte pulsul. Pentru a demonstra asta, profesorii Mihai Aniţei şi Mihaela Chraif au făcut o echipă experimentală formată din 74 de studenţi între 19 şi 25 de ani. Grupul a fost împărţit în două, unul care a consumat ardei iute şi altul care nu a consumat nimic înaintea testărilor. Ambelor echipe le-au fost testate simţurile prin două probe, una de coordonare ambidextră şi altul de reactivitate la stimuli multipli.

Testarea simţurilor

“Testul de coordonare ambidextră este folosit în evaluarea coordonării senzorio-motorii și vizează  coordonarea dintre ochi şi mișcările mâinii. Sarcina subiectului este de a muta un cursor de-a lungul unui traseu dat pe ecranul aparatului de testare cu ajutorul a două manete. (…) Cursorul trebuie să fie mutat de-a lungul traseului, de la început până la sfârșit, cât de repede posibil. Deviațiile de la traseu sunt notate ca greșeli”, au explicat primul test profesorii.

Proba de reactivitate la stimuli multipli a constat în prezentarea succesivă la intervale de milisecunde a unor stimuli colorați şi a semnalelor acustice, timp în care participanţii trebuie să răspundă apăsând butoanele apropiate tabloului de răspuns.

Performanţele celor care au consumat ardei iute la volan sunt mult mai bune decât cei care nu consumaseră alimentul-minune.

“În acest fel ipoteza a fost confirmată statistic, ardeiul iute devenind antidotul ideal impotriva somnolenţei la volan, îmbunătăţind atenţia, timpul de reacţie şi coordonarea senzorio-motorie. Multe dintre accidente au loc după-amiaza, având drept cauză somnolenţa. Promovarea consumului de ardei iute ar fi, astfel, benefică, având în vedere că are și multiple efecte terapeutice”, au explicat cercetătorii.

CITIŢI ŞI: STUDIU 24 de ore de nesomn sunt echivalente cu o beţie cruntă. Şoferii nedormiţi conduc „pe şapte cărări“

STUDIU Telefonul mobil la volan, vinovat de neatenţia şoferilor în trafic

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite