STUDIU Telefonul mobil la volan, vinovat de neatenţia şoferilor în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care nu se pot abţine să nu vorbească la telefon când se află la volan nu mai sunt la fel de vigilenţi şi pot produce cu uşurinţă accidente, potrivit unui studiu realizat de Laboratorul de Psihologie experimentală „Gh. Zapan” şi de Laboratorul de Psihologia muncii, transporturilor și serviciilor ,,P. Pufan”.

Cei care sunt lipiţi de telefonul mobil, chiar şi atunci când conduc, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a apăsa pe taste. Asta pentru că cercetătorii din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei au demonstrat că cei care vorbesc la mobil în timp ce şofează nu mai pot fi atenţi la drum.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat o cercetare la care au participat 74 de studenţi, cu vârste între 19 şi 25 de ani care aveau carnet de conducere de cel puţin un an. Pentru a le testa stimulii care sunt solicitaţi în timpul şofatului, participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupe, una care a vorbit la telefon şi una care nu a avut acces la mobil.

Cu toţii au fost supuşi probei tahistoscop de percepţie a detaliilor cu limită de timp în traficul rutier. Proba are 19 itemi de imagine, iar subiectul vede pentru o secundă imaginea unei situaţii rutiere după care trebuie să indice obiectele relevante din imagine. S-a observat că cei care au vorbit la telefon în timpul probei au avut performanţe scăzute la acest test.

“Utilizarea telefonului mobil a dus la o scădere a performanțelor procesului perceptiv al stimulilor vizuali precum și a capacității de memorare. În acest sens, se recomandă participanților la traficul rutier să evite convorbirile telefonice în timpul șofatului, deoarece acesta crește riscul de a produce un accident rutier, din cauza mecanismului de comutare a atenției”, au explicat cercetătorii.

Studiul a fost condus de profesorii Mihai Aniţei şi Mihaela Chraif.

CITIŢI ŞI: STUDIU 24 de ore de nesomn sunt echivalente cu o beţie cruntă. Şoferii nedormiţi conduc „pe şapte cărări“

               STUDIU Un pahar de vin roşu îi poate face pe şoferi să nu mai distingă culorile

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite